Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2024

Ανακοίνωση ΔΗ.ΠΑ.Κ για τη στάση του Δημάρχου Πρέβεζας απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς στο Δ.Σ.

 

Ανακοίνωση

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας οι συνάδερφοι μας από το ΓΝ Πρέβεζας, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΓΝ Πρέβεζας και μέλος του ΔΣ των Νοσοκομειακών γιατρών Ηπείρου-Λευκάδας (ΕΙΝΗ) , η πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ΓΝ Πρέβεζας έφεραν το επείγον ζήτημα της υποστελέχωσης, της υποβάθμισης, της κτηριακής υποδομής του Νοσοκομείου της πόλης. Προβλήματα που δεν είναι καινούργια, δε προέκυψαν σήμερα.

Είναι το συνειδητό αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, όλων των προηγούμενων, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δημόσια Υγεία που έχει σα βασική του λογική το ότι δε χρειάζεται Νοσοκομείο σε κάθε πόλη, της πολιτικής που λέει ότι σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει ένα βασικό Νοσοκομείο και τα υπόλοιπα θα λειτουργούν ως εφημερατζίδικα της κακιάς ώρας, της πολιτικής που λέει ότι κάθε Νοσοκομείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ο κάθε ασθενής θα είναι πελάτης.

Ο Δήμαρχος της Πρέβεζας για όλα αυτά βρήκε ποιος φταίει! Κατηγόρησε του συναδέρφους νοσοκομειακούς γιατρούς ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση του νοσοκομείου, αυτοί ευθύνονται ότι “δεν έρχονται γιατροί” ή αν έρθουν φεύγουν από το Νοσοκομείο! Ποιοί φταίνε δηλαδή; Αυτοί που κάνουν 10-11 εφημερίες το μήνα!!! Αυτοί που δουλεύεουν στο Νοσοκομείο που υπάρχουν 40% κενές θέσεις γιατρών; Αυτοί που εφημερεύουν χωρίς αναισθησιολόγο κάποιες μέρες, που καλούνται να καλύψουν 2-3 ειδικότητες σε κάθε εφημερία;

Το ξέρουμε ότι ο συγκεκριμένος Δήμαρχος είναι απολογητής της κυβερνητικής πολιτικής για την Υγεία, ότι έχει διετελέσει και ο ίδιος Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας την περίοδο 2013-2015 και παραλίγο να κλείσει το Νοσοκομείο, όταν οι οργανικές θέσεις του Νοσοκομείου μειώθηκαν κατά 30% . Άλλα κάπου υπάρχει και ένα όριο! Το ξέρουμε ότι η θερμοκρασία στη Πρέβεζα έχει ανέβει , αλλά εδώ ο συγκεκριμένος εκλεκτός της ΝΔ ξέφυγε….Είπε ότι καλύτερα να μη γίνονται αγώνες, να μη γίνεται γνωστή η κατάσταση του νοσοκομείου Πρέβεζας γιατί έτσι δε θα έρχονται γιατροί!!  , κάλεσε τους γιατρούς να κάνουν αυτοκριτική!!!

https://www.youtube.com/watch?v=dlxIrIdvSpk&ab_channel=%CE%94%CE%B7%CE%

BC%CE%BF%CF%82%CE%A0%CF%81%CE%AD%CE%B2%CE%B5%CE%B6%CE%B

1%CF%82 , από το 42:48 και μετά ολόκληρη η συζήτηση).

Κενά στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν γιατί οι συνθήκες δουλειάς των γιατρών σε αυτά είναι ανυπόφορες εργασιακά και επιστημονικά. Γιατί θα πρέπει να κάνεις 8-10 εφημερίες το μήνα, θα πρέπει να έχεις έτοιμη βαλίτσα για να πας όπου του καπνίσει του κάθε Διοικητή, θα πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου σε συνθήκες επισφαλείς για σένα και επικίνδυνες για τον ασθενή , χωρίς όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και τα μέσα που χρειαζόμαστε για να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σύγχρονες και όχι στα επίπεδα του 1980 και πιο πίσω. Γιατί οι μισθοί μας είναι εξευτελιστικοί, γιατί το υπουργείο μας λέει να τα πάρουμε από τους ασθενείς με κάθε τρόπο μιας και το αστικό κράτος έχει άλλες προτεραιότητες. Γιατί για να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις της επιστήμης μας πρέπει να τα έχουμε καλά με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους διευθυντές -  καθηγητές manager της κάθε κλινικής. Γιατί προκηρύσεται μία θέση σε κάθε κλινική , ενώ υπάρχουν άλλες 5-6 κενές και για να πας θα πρέπει έχεις διάθεση να γίνεις οσιομάρτυρας σε αρκετές περιπτώσεις.

Για όλα αυτά δεν έρχεται γιατρός στην Πρέβεζα, στην Άρτα, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στη Κέρκυρα, στη Κω και σε όλη την Ελλάδα.

Λύσεις δε βρίσκονται με μετακινήσεις γιατρών από άλλα επίσης υποστελεχωμένα νοσοκομεία, με γιατρούς με μπλοκάκι, με επικουρικούς συμβάσεις, με επικοινωνιακά τρικ όπως προχθές με το Δήμαρχο Σουλίου...

Τα πράγματα είναι απλά. Αλλά για να λυθεί το οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Πρέβεζας αλλά και όλα τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζεται τώρα να συγκρουστούμε με την πολιτική που έχει κάνει την Υγεία εμπόρευμα, τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες, την πολιτική που εντάσσει την Ιατρική επιστήμη στη λογική του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Χρειάζεται τώρα να επικαιροποιηθεί ο οργανισμός του Νοσοκομείου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, να προκηρυχθούν τώρα ταυτόχρονα όλες οι κενές θέσεις, να δοθούν επιστημονικά κίνητρα, να διπλασιαστούν τώρα οι μισθοί μας και οι εφημερίες μας, να φορολογηθούν αυτοτελώς οι εφημερίες.

Καλούμε τώρα το Δήμαρχο Πρέβεζας να ανακαλέσει τις προσβλητικές αναφορές στους συναδέρφους γιατρούς του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Τον ενημερώνουμε ότι οι αγώνες μας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για εμάς και παροχές υγείας σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης μας θα συνεχιστούν, θα δυναμώσουν και θα γίνουν ακόμα πιο γνωστοί όσο και να στεναχωριέται.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου