Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17, 2024

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας για την ασφάλεια σχολικών χώρων


Θέμα: «Ασφάλεια σχολικών χώρων»

Το περιστατικό στο 1ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας, κατά το οποίο έπεσαν σοβάδες από την οροφή τάξης κατά τη διάρκεια του μαθήματος, έρχεται να προστεθεί σε μια σωρεία περιστατικών τα τελευταία και όχι μόνο χρόνια, όπου έχει τεθεί σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι ένα ακόμη παράδειγμα της λογικής «πάμε κι όπου βγει». Κάθε σχολική χρονιά ξεκινά με τα ίδια προβλήματα και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων αναγκάζονται να γίνονται ουσιαστικά επαίτες, προκειμένου οι αρμόδιοι να πράξουν τα αυτονόητα, δηλαδή να γίνονται σε τακτική βάση ενέργειες όπως έλεγχοι στατικότητας, έλεγχοι πυρασφάλειας, έλεγχοι λειτουργίας καυστήρων, έλεγχοι ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αναγομώσεις πυροσβεστήρων, στεγανοποιήσεις, αποκατάσταση κουφωμάτων και πολλά άλλα.

Σοβάδες στα σχολεία μας πέφτουν συνέχεια, ευτυχώς δίχως σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι σήμερα και δυστυχώς χωρίς να λάβουν ιδιαίτερη δημοσιότητα. Τα σχολεία σε όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει και παλιώνουν επικίνδυνα. Οι Δήμοι είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος της αντικατάστασής τους. Η πολιτική ηγεσία φρόντισε βιαστικά και πρόχειρα η σχολική στέγη να γίνει ιδιοκτησία και ευθύνη των Δήμων. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αφού ο ένας δεν μπορεί και ο άλλος δε θέλει, τα σχολεία θα μείνουν στην κατάσταση που βρίσκονται και απλά θα περιμένουμε την επόμενη ζημιά, ελπίζοντας ότι δε θα έχουμε θύματα. Πιστεύουμε ότι όλοι μας ως κοινωνία, και όχι μόνο οι γονείς, θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί. Η χώρα μας έχει ανάγκη από σύγχρονα σχολικά κτήρια και είναι καιρός η Πολιτεία να αναγάγει αυτή την ανάγκη σε πρωταρχική προτεραιότητα. Ας ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με τα σχολειά και τα παιδιά μας και ας σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συμβαίνουν περιστατικά όπως το χθεσινό στη Φιλιππιάδα.

Απαιτούμε από τους αρμόδιους Δήμους να λάβουν επιτέλους υπόψη τις αναφορές και τα αιτήματα των διευθυντών των σχολικών μονάδων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους πάσης φύσεως ελέγχους που πρέπει να γίνουν στις σχολικές μονάδες του Νομού Πρέβεζας. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες για την Παιδεία, προκειμένου επιτέλους τα δημόσια σχολεία μας να μπορέσουν να επιτελέσουν ουσιαστικά τον ρόλο τους στην κοινωνία μας. Καλούμε όλους τους τοπικούς παράγοντες να συμβάλουν ώστε το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών χώρων να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου