Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 07, 2024

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση στο Δήμο Ζηρού - Τι βρήκε η νέα δημοτική αρχή από την προηγούμενη


Στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέδειξε τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και τα οποία απαιτούν άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας για την επίλυσή τους.

Το ζήτημα των οικονομικών των Δήμων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ΚΕΔΕ.

Οικονομικά των Δήμων: Αντιμετώπιση της Οικονομικής Ασφυξίας με άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ μέσα στο Σεπτέμβριο και μίας ακόμη τον Οκτώβριο.

Παρά την αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά τα έτη 2023 – 2024 και το νέο σύστημα κατανομής τους, οι Δήμοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. 

Στο πλαίσιο αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. λήφθηκε απόφαση πέραν των πάγιων διεκδικήσεων που έχουν διατυπωθεί, να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών η άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους, μέσα στον Σεπτέμβριο και μίας δόσης τον Οκτώβριο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.

Από την άλλη, το Υπουργείο Εσωτερικών σε τριμηνιαία βάση δημοσιεύει τα στοιχεία που αφορούν στα οικονομικά των Δήμων.


Στα στοιχεία αυτά απεικονίζεται, ως ένα βαθμό όμως, η ρευστότητα αλλά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν. Οφειλές που προέρχονται κυρίως από την εκτέλεση έργων και εδώ καταγράφονται καθυστερήσεις στην απόδοση πόρων ακόμη και από το ΕΣΠΑ όπως και από προμήθειες ή υπηρεσίες.

Στο Δήμο Ζηρού για παράδειγμα, προεκλογικά, γίνονταν πολύς λόγος για κακοδιαχείριση από την προηγούμενη δημοτική αρχή η οποία όμως, όπως φαίνεται άφησε στα ταμεία του Δήμου 2.845.060

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου υπάρχουν απλήρωτες υποχρεώσεις σε τρίτους: 1.684.378, Εκκρεμείς υποχρεώσεις σε τρίτους: 617.600, Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις: 133.904 ενώ υπάρχει και υπόλοιπο Ειδικού Λογαριασμού: 93.034.

Αυτή την οικονομική κατάσταση βρήκε η νέα δημοτική αρχή από την προηγούμενη. 

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαπιστώσει τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει όλοι οι Δήμοι της επικράτειας. 

Στον Δήμο Ζηρού, οι απλήρωτες, οι εκκρεμείς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται από την καθυστέρηση στην απόδοση πόρων για έργα από το κεντρικό κράτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου