Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 22, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ - Τουρισμός: κλάδος «πρωταθλητής» με νέες όμως προκλήσεις - του Χρήστου Ιωάννου


Άρθρο του Χρήστου Ιωάννου στο PrevezaBest

Ο τουρισμός την περίοδο 2010-19 ήταν το μεγάλο success story παρά τις αντίξοες συνθήκες στην χώρα μας, στηρίζοντάς την μέσω της αυξημένης απασχόλησης και αυξημένων φόρων.

Έπειτα βιώσαμε τον COVID και την καθήλωση του τουρισμού ενώ τώρα έχουμε επανέρθει σε μια σχετική κανονικότητα.

Παρά την επαναφορά στην κανονικότητα έχουν αναδυθεί νέες προκλήσεις. Σχετικά με τους επισκέπτες μας, η επιθυμία τους να ταξιδέψουν δεν έχει μειωθεί αλλά και αυτοί πλέον αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές προκλήσεις με αρνητικές προοπτικές. Ενδεικτικά, ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας που οι τουριστικές εισπράξεις στην χώρα μας ήταν μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (η σύγκριση από την αρχή του χρόνου είναι ακόμα θετική).

Σε αυτή την αρνητική συγκυρία και σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, οι φόροι και επιβαρύνσεις αυξάνονται στα ξενοδοχεία και την εστίαση (αύξηση στον φόρο διαμονής έως 275%, εξετάζεται για το τέλος παρεπιδημούντων αύξηση +50%, αύξηση ΦΠΑ στον καφέ κτλ).

Ταυτόχρονα, έχει (ενορχηστρωμένα;) ξεκινήσει μια συζήτηση περί «υπερτουρισμού» και ανάγκης περιορισμού του κλάδου. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα «υπερτουρισμού» αλλά ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών. Αυτό αποδεικνύεται από άλλους διεθνείς προορισμούς με πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την πλειονότητα των δικών μας, όπου με τις κατάλληλες υποδομές και οργάνωση δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα «υπερτουρισμού».

Ο τουρισμός είναι ο ίσως ο μόνος κλάδος που έχουμε καταφέρει να είμαστε «πρωταθλητές». Έχουμε αποδείξει πως είμαστε πολύ καλοί σε αυτό και έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όμως το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον και ο υψηλός διεθνής ανταγωνισμός σημαίνει πως πρέπει να τον διαφυλάξουμε είτε από επιβαρύνσεις και φόρους είτε από την δυσφήμιση περί «υπερτουρισμού».

Αξίζει κανείς να αναρωτηθεί γιατί έχει δημιουργηθεί η τάση να επιβαρύνεται και να περιορίζεται αντί να στηρίζεται ο μόνος ίσως οικονομικός κλάδος «πρωταθλητής» που διαθέτουμε;

Χρήστος Ιωάννου

Mast Hotels & Resorts

Μέλος Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου