Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Κυριάκης "Κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα"


Με αφορμή ορισμένα αναληθή και παραπλανητικά δημοσιεύματα, που έχουν αναρτηθεί τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τους λόγους μη ένταξης των δήμων Πάργας και Ζηρού  στο πρόγραμμα των «Σχολικών Γευμάτων» 2024-2025, θα ήθελα να διευκρινίσω τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ανά δήμο, για την ένταξή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», υλοποιείται κατόπιν της πρωτοβουλίας και τους πόρους του αρμόδιου Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, διαθέτοντας προς τούτο, συγκεκριμένη προϋπολογισθείσα δαπάνη. Αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση, είναι ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι αρμόδιος για την επιλογή των δήμων και τον αριθμό των σχολικών γευμάτων που διανέμονται, κατόπιν πλήρωσης συγκεκριμένων κριτηρίων που τίθενται από τα αρμόδια Υπουργεία, μια και η  περιορισμένη προϋπολογισθείσα δαπάνη, συνεπάγεται περιορισμένο αριθμό σχολείων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Για το σχολικό έτος 2024-2025, δημοσιεύτηκε η με αριθ. 3335/2024 (Β’ 5516/3-10-24) Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού  και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με την οποία εντάχθηκαν 1882 Δημοτικά Σχολεία ανά τη χώρα, κατόπιν πλήρωσης των κάτωθι αναφερόμενων ενδεικτικών κριτηρίων ανά δήμο:

· Ο αριθμός παιδιών ηλικίας από 5 – 11 ετών που ανήκουν σε οικογένειες με εισόδημα (0-6.000€).

· Ο αριθμός ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) με παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών.

· Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ΔΥΠΑ ηλικίας 25 – 45 ετών με παιδιά.

· Ο Δυναμισμός Μισθωτής Απασχόλησης.

· Οι Αποδοχές (Διάμεσος) μισθωτής απασχόλησης.

· Ο αριθμός γυναικών (με μισθωτή απασχόληση) προς συνολικό αριθμό μισθωτών απασχολούμενων.

· Η Παιδική Φτώχεια.

Δυστυχώς, στους δήμους Πάργας και Ζηρού, δεν πληρούνται τα παραπάνω αναφερόμενα ποσοτικά και πληθυσμιακά κριτήρια και αυτός είναι ο μόνος λόγος μη ένταξης των δημοτικών σχολείων τους, στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη σχολείων του δήμου Πρέβεζας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί την αποκατάσταση μιας αδικίας χρόνων και το αποτέλεσμα ενός αγώνα, ο οποίος δικαιώθηκε μέσω της εποικοδομητικής συνεργασίας με την αρμόδια Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Η αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών και η καταπολέμηση της φτώχειας, αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε, οι κάτοικοι 5 Τοπικών Κοινοτήτων των δήμων Πάργας και Ζηρού, έχουν καταστεί δυνητικοί δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΟΠΕΚΑ.

     

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Βουλευτής Ν. Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου