Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 01, 2024

Απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για την «Αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου»


Την Δευτέρα 30/9/2024, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, απάντησε σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Νομού Ιωαννίνων, της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», κ. Ιωάννης Τσιμάρης με θέμα: «Αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ηπείρου»

Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, αυτό που απασχολεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές, κάτι το οποίο προϋποθέτει ένα συνολικό και υπεύθυνο σχεδιασμό της οργανωτικής τους δομής, ανά την επικράτεια. «Θέλουμε και μεριμνούμε για την επαρκή στελέχωση και των Περιφερειακών Υπηρεσιών, γιατί μας ενδιαφέρει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσής τους», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη ΓΕ.Π.Α.Δ. Ηπείρου, όπου λειτουργούν οι Δ.Α. Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ορθολογική κατανομή του αστυνομικού προσωπικού, με στόχο την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και εν γένει του δημοσίου συμφέροντος. «Αξιολογούμε κάθε φορά τις ανάγκες που προκύπτουν και φροντίζουμε να ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες στα καθήκοντά τους, με τελικό σκοπό να απολαμβάνει ο πολίτης, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος.

Κατά τον κ. Υφυπουργό, μετά από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και με στόχο την ενίσχυση της αστυνόμευσης, στο πλαίσιο των τακτικών και συμπληρωματικών μεταθέσεων των ετών 2019-2024, κατά την περίοδο δηλαδή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι υπηρεσίες ΓΕ.Π.Α.Δ. Ηπείρου, έχουν ενισχυθεί με 101 θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών, οι οποίες καλύφθηκαν στο σύνολό τους.

Επιπλέον, κατά τον προγραμματισμό για την κάλυψη εποχιακών αναγκών των υπηρεσιών αστυνόμευσης αεροδρομίων της χώρας και άλλων περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, λήφθηκε μέριμνα να ενισχυθούν κατά την τουριστική περίοδο, μετά από σχετική διαταγή του Αρχηγείου με 9 δόκιμους αστυφύλακες για την πρακτική εκπαίδευσή τους, οι Δ.Α. Άρτας και Πρέβεζας. Όπως είπε ο κ. Νικολακόπουλος, αναγνωρίζονται μεν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης των Υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδιαίτερα της Γ.Α.Δ.Α., που αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, αλλά επαναξιολογείται διαρκώς το σύστημα των αποσπάσεων και των μεταθέσεων.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Υφυπουργός προχώρησε στην αναφορά και απαρίθμηση συγκεκριμένων στοιχείων, τα οποία κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, και όπως είπε, κάνοντας μία σύγκριση της περιόδου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2023, με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, προκύπτει μείωση των ληστειών κατά 40%, ενώ εξιχνιάστηκε το 73,39% των τετελεσμένων κλοπών και διαρρήξεων. Όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα, είχαμε 8 ατυχήματα την περίοδο του 2024, έναντι 17 το 2023 και 1 θανατηφόρο την περίοδο του 2024, έναντι 4 το 2023. «Θα πρέπει να σας πω ότι αυτά τα στοιχεία έχουν επιτευχθεί με την αύξηση των ελέγχων, ενώ μόνο τον Αύγουστο του 2024 βεβαιώθηκαν 6.579 παραβάσεις», τόνισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε επιγραμματικά σε συγκεκριμένες αστυνομικές δράσεις-επιτυχίες που έγιναν στην περιοχή της Ηπείρου, μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο του 2024, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.

Στάθηκε μάλιστα ιδιαιτέρως, στην πολύ σημαντική επίσκεψη του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στα Ιωάννινα, πριν από περίπου 2 μήνες. «Ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε πρόσφατα τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη και συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την αστυνόμευση στην εδαφική αρμοδιότητα της ΓΕ.Π.Α.Δ. Ηπείρου. Σας θυμίζω και τη δική μου επίσκεψη στην περιοχή κάποιο διάστημα νωρίτερα, αλλά και την επίσκεψη του κ. Υπουργού στην Θεσπρωτία, όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, για το οποίο έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από τα προγράμματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον, είχε συνάντηση με τους Δημάρχους Ηγουμενίτσας και Σουλίου, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου και Αξιωματικούς αστυνομικών Υπηρεσιών, αλλά και στο μεθοριακό σημείο ελέγχου στο Μαυρομάτι και το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ζήτημα των καταργήσεων συγκεκριμένων αστυνομικών υπηρεσιών βάσει δημοσιευμάτων, που έθεσε ο Βουλευτής της αντιπολίτευσης με την ερώτησή του, ο κ. Υφυπουργός ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι: «Δεν υπάρχει πουθενά κάποια δήλωση περί κατάργησης κάποιου τμήματος, κάποιας υπηρεσίας της αστυνομίας στην περιοχή, ενώ και στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα αίτημα για αλλαγές στην οργανωτική δομή της συγκεκριμένης περιοχής. Σας λέω ξεκάθαρα, ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός αναφορικά με την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης και του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Πυρσόγιαννης, τουλάχιστον επί του παρόντος. Μελετάμε διαρκώς τα αιτήματα, επαναξιολογούμε τις ανάγκες, γιατί σκοπός μας είναι να έχουμε το καλύτερο επίπεδο απόδοσης των αστυνομικών υπηρεσιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου