Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 16, 2024

Η Πρέβεζα στις περιζήτητες περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας


Ιδιαίτερα περιζήτητες από τους Ευρωπαίους είναι σήμερα οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες της Ελλάδας αξίας από 300.000 έως 600.000 ευρώ, γεγονός που έχει οδηγήσει τους ξένους να στραφούν σε επτά νέες περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν έχουν υπερτουρισμό και οι τιμές των ακινήτων τους δεν έχουν εκτοξευτεί.

Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Λευκάδα. Από την ηπειρωτική Ελλάδα ζήτηση υπάρχει και στην ακτογραμμή που ξεκινάει από την Ηγουμενίτσα και καταλήγει στον Αστακό, αλλά και στη Μεσσηνία και στην Αργολίδα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο powergame.gr ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Elxis: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή των ξένων αγοραστών, καθώς διαθέτει τα φθηνότερα ακίνητα σε σχέση με όλη τη νότια Ευρώπη. Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχουν στη χώρα αρκετές νεόδμητες κατοικίες, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους. Με τους ίδιους, λόγω της μεγάλης υπεραξίας τους, να τις αγοράζουν ακόμη και από τα σχέδια».

Πόλος έλξης η Δυτική Ελλάδα, η Κέρκυρα και η Λευκάδα
Βέβαια, φέτος πόλο έλξης αποτέλεσε και η ακτογραμμή στην ηπειρωτική πλευρά της Δυτικής Ελλάδας, που ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και περιλαμβάνει την Πάλαιρο, την Πρέβεζα, τον Μύτικα και τον Αστακό. Πρόκειται για μια ακτογραμμή η οποία έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, καθώς γίνονται συνεχώς νέες κατασκευές κατοικιών, ενώ αναμένεται να υλοποιηθούν και μεγάλες επενδύσεις. Οι εν λόγω περιοχές, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των Αμερικανών, που προχωρούν σε αγορές σπιτιών άνω των 400.000 εκατ. ευρώ. Υπάρχει επίσης σημαντική στροφή στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα.

Ποιοι αγοράζουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, οι πιο δραστήριοι επενδυτικά είναι οι Ολλανδοί και δευτερευόντως οι Βέλγοι. Περίπου οι μισοί αγοραστές που προέρχονται από τις χώρες αυτές έχουν επενδυτικό προσανατολισμό και προχωρούν σε εκμετάλλευση του εξοχικού τους για το διάστημα που δεν το χρησιμοποιούν οι ίδιοι. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, κυρίως οι Ολλανδοί, δεν διστάζουν να το μεταπωλήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον διαπιστώσουν ότι μπορούν να έχουν και σημαντικό κέρδος.

Αντίστοιχα, οι αγοραστές από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία στρέφονται κυρίως στην ιδία χρήση, αλλά πλέον και στην εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Οι αγοραστές από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία επίσης κινούνται περισσότερο με γνώμονα την ιδία χρήση, αλλά κάποιοι εξ αυτών έχουν στόχο και την εκμίσθωση, μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικά όσον αφορά τους αγοραστές από τη Γερμανία και δευτερευόντως και εκείνους από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ποσοστό αυτών, που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, είναι ομογενείς, που επιθυμούν να αποκτήσουν το πρώτο τους σπίτι στη χώρα απ’ όπου κατάγονται.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, ωστόσο, οι τιμές των εξοχικών βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η Ιταλία έχει τις διπλάσιες τιμές, στη Νότια Γαλλία οι τιμές είναι οκταπλάσιες. Η Ισπανία, επίσης, που έχει τις διπλάσιες τιμές από την Ελλάδα, έχει χάσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της, καθώς έχει ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα, μια και είναι εξαιρετικά υπερδομημένη, δηλαδή η Βαρκελώνη είναι γεμάτη από 20ώροφες υποδομές και τα τουριστικά συγκροτήματα αποτελούνται από 200 διαμερίσματα.

Όπως καταλήγει ο κ. Γαβριηλίδης: « Η αγορά βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της και η Ελλάδα, αν αποκτήσει θεματικό και χειμερινό τουρισμό, η δυναμική της θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Ήδη υπάρχει η τάση των Ευρωπαίων να ενοικιάζουν τα εξοχικά τους σε digital nomads, οι οποίοι περνούν τον χειμώνα στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου