Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν.Πρέβεζας για τα προβλήματα του καταυλισμού των Ρομά στη ΒΙΠΕ


Ανακοίνωση 

Η άμεση πρόσβαση στα δίκτυα κοινής ωφελείας (ρεύμα, πόσιμο νερό, καθαριότητα) αποτελεί ένα θεμελιώδες  ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο συνέχεται με σειρά άλλων  θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο ελληνικό Σύνταγμα   και στα  διεθνή κείμενα που δεσμεύουν τη χώρα,   όπως το δικαίωμα  στην προστασία της ανθρώπινης ζωής,   της υγείας, το δικαίωμα σε επαρκή   στέγαση,  το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου,  που οι Αρχές οι δομές και οι Υπηρεσίες του Κράτους οφείλουν να προστατεύουν.  

Η εγκατάσταση των οικογενειών Ρομά έγινε  στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας πάνω από είκοσι χρόνια πριν με αποφάσεις  των τότε Δημοτικών αρχών χωρίς καμία χωροθέτηση και καμία σύνδεση με ρεύμα ή νερό δεν έγινε ποτέ στους οικίσκους. Κανένα αποχετευτικό δίκτυο δεν υπήρξε εκεί και δεν υπάρχει ούτε και σήμερα. Έκτοτε έπαιρναν ρεύμα από παρακείμενες σταβλικές εγκαταστάσεις σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, γιατί η ΔΕΗ αρνούνταν να κάνει συνδέσεις. Νερό από τότε μέχρι και σήμερα παίρνουν από τους κρουνούς της πυροσβεστικής – μη πόσιμο. Δηλαδή εγκαταστάθηκαν εκεί πριν 22 χρόνια χωρίς καμία πρόσβαση σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, χωρίς οργάνωση και εποπτεία του χώρου όπου τους υποδείχτηκε να εγκατασταθούν .

Εκεί που είναι ο καταυλισμός καταλήγουν ανεξέλεγκτα λήμματα παρακείμενων επιχειρήσεων. Η ζώνη στην οποία διαμένουν πλήττεται από σκουπίδια ενώ πολύ κοντά της βρίσκονται ο βιολογικός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με την ανακύκλωση. Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής  με αποτέλεσμα όλα αυτά να αποτελούν εστίες συνεχών μολύνσεων.

Οι σημερινές συνθήκες κρίνονται άθλιες,  τελείως ακατάλληλες για να διαβιούν εκεί 20 οικογένειες, σχεδόν 150 άνθρωποι δίχως καμία πρόσβαση σε ρεύμα από τις αρχές Ιουλίου 2024 και δίχως καμία πρόσβαση σε πόσιμο νερό ανέκαθεν. Ανάμεσά τους ευπαθείς, όπως, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, άτομα που χρειάζονται οξυγόνο, πολλά μικρά παιδιά και ένα βρέφος.

Σήμερα είναι επείγουσα και επιτακτική ανάγκη η άμεση ανακούφιση τους. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να ενεργήσουν άμεσα και με βάση το σχετικό ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο να επιτευχθεί η άμεση πρόσβαση σε ρεύμα, πόσιμο νερό, καθαριότητα του χώρου, αποκομιδή απορριμμάτων και  αυστηρή εποπτεία και διαχείριση των λημμάτων στην ΒΙΠΕ και συγκεκριμένα στον αύλακα που βρίσκεται μπροστά από τους οικίσκους που γεμίζει ανεξέλεγκτα λήμματα αλλά πλημυρίζει και με τις νεροποντές.

Η εκ νέου μετεγκατάστασή τους που ενδεχομένως δρομολογείται απαιτεί πλήρη μελέτη στεγαστικού προγράμματος και όχι ακόμη μία απλή υπόδειξη χώρου μετεγκατάσταση χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και μέριμνα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου