Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 02, 2024

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η Παναγία των Ξένων στη Βικιπαίδεια


Στην γνωστή διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια συμπεριλαμβάνεται πλέον αναλυτική αναφορά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγίας των Ξένων στην Πρέβεζα.

Η έρευνα και το υλικό που συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά ανήκουν στον συμπολίτη μας Νίκο Καράμπελα, ο οποίος έχει εντάξει σε αυτή όλα τα στοιχεία που αφορούν το Ναό από την ίδρυσή του έως σήμερα.
Σύμφωνα με αυτά ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ήταν αρχικά ιδιόκτητος, ενώ το 1872 ανακαινίστηκε εκ βάθρων μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1869. Ο σημερινός ναός είναι ξυλόστεγη μονόχωρη βασιλική, με σαφή μορφολογικά στοιχεία από το Επτανησιακό Μπαρόκ, ενώ το όνομα της Παναγίας των Ξένων δόθηκε για το ότι σε αυτον εγγράφονταν πολλοί ξένοι (δηλαδή μη Πρεβεζάνοι) που εγκαθίστανται στην πόλη.
Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου είναι όλες έργα του Πρεβεζάνου αγιογράφου Αθανασίου Καραντζούλα και χρονολογούνται το 1881. Πρόκειται για εικόνες, με αυγοτέμπερα σε ξύλο, του ένθρονου Χριστού, της ένθρονης Βρεφοκρατούσας Παναγίας, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Ιωάννη του Προδρόμου, οι οποίες δημιουργήθηκαν με δαπάνες του πλούσιου εμπόρου Κωνσταντίνου Ι. Μπαλτατζή με Συρρακιώτικη καταγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου