Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Οκτωβρίου 15, 2024

Επιμελητήριο Πρέβεζας: Πρόσκληση σε παραγωγούς ελαιολάδου και ελαιοτριβεία για συμμετοχή στο OliveOilMedNet


Το Επιμελητήριο Πρέβεζας, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου “OliveOilMedNet” το οποίο στοχεύει στην προώθηση της αειφορίας και αυθεντικότητας στον ελαιοκομικό κλάδο,και παράλληλα στην αύξηση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των σχετικών ενδιαφερομένων και ωφελουμένων, προσκαλεί τους τοπικούς παραγωγούς ελαιόλαδου και ελαιοτριβεία να συμμετάσχουν στις παρακάτω (2) δοκιμαστικές φάσεις με αντικείμενο:

- την πιστοποίηση της αυθεντικότητας των τοπικών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων (Κορωνέικη, Λιανολιά Κερκύρας-Πρεβεζάνα), με τη συμβολή τους στη συλλογή δειγμάτων ελαιόλαδου και πληροφοριών για την περαιτέρω χημική τους ανάλυση και πιστοποίηση.

- τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών καλλιέργειας και βιώσιμων τεχνολογικών λύσεων σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία, με την  συμβολή τους στη δοκιμή αυτών των τεχνικών και στη συλλογή σχετικών πληροφοριών.

Οι παραπάνω δοκιμαστικές φάσεις θα υλοποιηθούν με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ελαιόλαδου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κατά την περίοδο (Νοέμβριος 2024 έως Μάρτιος 2026), καλύπτοντας 2 περιόδους συγκομιδής (2024-25 & 2025-26).

Συγκεκριμένα, το έργο με τίτλο: “Mediterranean Network for the Promotion of Sustainability & Authenticity in Olive Oil Sector” και Ακρώνυμο “OliveOilMedNet”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Euro-MED programme, θα δοκιμάσει μεθόδους και εργαλεία «πιστοποίησης της αυθεντικότητας» και «φιλο-περιβαλλοντικής καλλιέργειας/παραγωγής» στον ελαιοκομικό κλάδο, οι οποίες αναπτύχθηκαν σε προηγούμενα παρόμοια ευρωπαϊκά έργα, προκειμένου να προσαρμοστούν και να αναπτυχθεί μια σειρά από πολύ καινοτόμα και χρήσιμα εργαλεία για τους παραγωγούς ελαιόλαδου, όπως:

· Διαδικτυακή Τράπεζα Δεδομένων Αυθεντικών Ελαιόλαδων"

· Λογισμικό Πιστοποίησης της Αυθεντικότητας

· Οδηγός Επίδειξης της Μεθοδολογίας Αυθεντικότητας

· Μεθοδολογικός Οδηγός Αειφόρου Καλλιέργειας & Παραγωγής Ελαιολάδου

· Μεθοδολογικός Οδηγός Κοινωνικοοικονομικής και Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης των προϊόντων ελαιόλαδου

· Κατάλογος Αυθεντικών & «Πράσινων» Προϊόντων Ελαιολάδου

· Πλατφόρμα ηλεκτρονικής δικτύωσης

 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

 

Στα πλαίσια αυτής της πρόσκλησης, τουλάχιστον 10 τοπικοί παραγωγοί ελαιόλαδου και ελαιοτριβεία θα επιλεχθούν κατά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και ώρα υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής (FIRST APPLY –FIRST SELECT), με την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τα παρακάτω (3) τρία κριτήρια:

1. παράγουν ΜΟΝΟ-ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ελαιόλαδα από τις Τοπικές Ποικιλίες (Κορωνέικη & Λιανολιά Κερκύρας - Πρεβεζάνα)

2. Αποδέχονται να διαθέσουν δωρεάν δείγματα ελαιόλαδου και σχετικά δεδομένα κατά τις περιόδους συγκομιδής:  2024-25 και 2025-26, αμέσως μετά την παραγωγή τους.

3. Αποδέχονται να συμμετάσχουν εθελοντικά στην πιλοτική δοκιμή των φιλο-περιβαλλοντικών καλλιεργητικών τεχνικών και μεθόδων παραγωγής που θα προταθούν από το έργο OliveOilMedNet στους ελαιώνες τους ή/και στα ελαιοτριβεία τους.

Οι συμμετέχοντες παραγωγοί ελαιόλαδου θα ωφεληθούν μεταξύ άλλων από:

Την ΔΩΡΕΑΝ λήψη επίσημου πιστοποιητικού από το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μαζί με όλα τα στοιχεία χημικών αναλύσεων των δειγμάτων που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης του έργου.

Την δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις δράσεις προώθησης και προβολής των τοπικών ποικιλιών ελαιόλαδων που θα οργανωθούν από το έργο.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε παρακαλώ συμπληρώστε και αποστείλτε την συνημμένη Αίτηση Συμμετοχής στο Επιμελητήριο Πρέβεζας email (info@prevezachamber.gr) μέχρι την Παρασκευή 25/10/2024 το αργότερο.

Για πρόσθετες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο πρόσωπο που έχει ορισθεί από το Επιμελητήριο (Κυρία Βασιλική Δρόσου, email: vasilikidrosou2021@yahoo.com, τηλ :2682029414) κάθε εργάσιμη ημέρα από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ.

 Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας

 Ιωάννης Μπούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου