Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 03, 2025

Μπάρκας: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού


Ως «αδικαιολόγητη και επικίνδυνη» χαρακτηρίζει την καθυστέρηση της διαδικασίας κατοχύρωσης του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως Προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και άλλοι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με  ερώτηση  που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Παρά την ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης και του σχετικού φακέλου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έξι χρόνια μετά δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως πρόοδος στο θέμα, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, κατόρθωσε να κατοχυρώσει το δικό της γιαούρτι «Silifke Yoğurdu» ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Η εξέλιξη αυτή εγείρει σοβαρά ζητήματα καθώς η Ελλάδα, παρά την έτοιμη μελέτη που βρήκε η κυβέρνηση καθώς και τις επανειλημμένες πιέσεις και προτάσεις του κτηνοτροφικού κόσμου, δεν έχει προχωρήσει στην κατοχύρωση ενός παγκοσμίως γνωστού ελληνικού προϊόντος όπως το γιαούρτι.   Αντίθετα, το έχει αφήσει έξι χρόνια τώρα  εκτεθειμένο σε πρακτικές μιμητισμού και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η εξέλιξη αυτή, επισημαίνουν, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το ελληνικό γιαούρτι που είναι ένα προϊόν με υπεραξία και άμεση απειλή για την ελληνική αγελαδοτροφία, η οποία έχει ήδη υποστεί σημαντικά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου