Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 17 Μάη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση που οργάνωσαν οι επιτροπές Ειρήνης τα Εργατικά Κέντρα και άλλοι φορείς της Βορειοδυτικής Ελλάδας με μαχητικό συλλαλητήριο στη Λευκάδα.
Στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Είχε προηγηθεί νωρίτερα συγκέντρωση στο Άκτιο στην πύλη της Νατοϊκής Βάσης.
Συνδικαλιστές, μέλη φοιτητικών συλλόγων και των επιτροπών Ειρήνης ανέστησαν γιγαντοπανό με την σημαία της Παλαιστίνης στην καγκελόπορτα της ΝΑΤΟΪΚΉΣ Βάσης και έγραψαν συνθήματα στο τοίχο: ΝΑΤΟ killers go home!
«Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», βροντοφωνάζουν διαδηλωτές από όλες τις άκρες της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας.
«Όχι στους ΕυρώΝατοικους εξοπλισμούς - Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου- » αναγράφει το πανό του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, ενώ το πανό του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων προσθέτει « Λευτεριά στην Παλαιστίνη».
Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πελοπίδας Αντωνάκος από την επιτροπή Ειρήνης Αιτωλοακαρνανίας και ο Χρύσανθος Κυριαζής από την επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, ενώ χαιρέτισε και ο Βασίλης Ορφανουδάκης εκ μέρους του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού Ιωαννίνων.
Στον χώρο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου Κερκύρας Λευκάδας. Επίσης στην κινητοποίηση συμμετέχει ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Έξαρχος.
Υπενθυμίζεται ότι στη στρατιωτική Αεροπορική Βάση του Ακτίου είναι εγκατεστημένη η «Forward Operational Base» - FOB (προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση) του ΝΑΤΟ στην οποία σταθμεύουν τα ιπτάμενα κατασκοπευτικά ραντάρ τύπου Αwacs, που σαρώνουν τον εναέριο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη ΝΑΤΟική στρατιωτική μηχανή, όπως έχει αποδειχτεί παλαιότερα στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας στη Λιβύη και τη Συρία.
Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πήγες, αυτή την περίοδο καθημερινές είναι οι πτήσεις των ιπτάμενων ραντάρ που δρουν συμπληρωματικά με τις ΝΑΤΟικες βάσεις στη Σούδα και στη Λάρισα.
Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσαν τα Εργατικά Κέντρα Λευκάδας - Βόνιτσας, Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας και Άρτας, το Νομαρχιακό Τμήμα Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ, σύλλογοι φοιτητών και άλλοι φορείς της περιοχής, απαιτώντας να επιστρέψουν όλα τα πολεμικά πλοία και οι Έλληνες στρατιωτικοί από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές έκτος συνόρων.
Οι διαδηλωτές ξεκινώντας από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας κατέληξαν δια μέσου της οδού 8ης Μεραρχίας και της Κεντρικής Αγοράς στο πάρκο παραλίας.
Εκεί οι διαδηλωτές άπλωσαν πάνω στην ξύλινη γέφυρα που δεσπόζει στο παραλιακό τοπίο, την σημαία της Παλαιστίνης και πανό του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας που απαιτούσε «Καμιά συμμετοχή - Καμία εμπλοκή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών».
Αμέσως μετά ξεκίνησε η συγκέντρωση όπου μίλησε εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Λευκάδας, η Βιβή Σταματέλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
Η Βιβή Σταματέλου αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ που σκορπούν τον όλεθρο και την καταστροφή για τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών και υπογράμμισε ότι: «η ΕΕΔΥΕ καλεί όλο το λαό, τους μαζικούς φορείς να συνεχίσουν την έμπρακτη καταδίκη (αυτών των σχεδίων) ακολουθώντας το παράδειγμα των λιμενεργατών της COSCO που μπλόκαραν τη μεταφορά πολεμικού υλικού στο Ισραήλ.
Το ίδιο που έκαναν στο Λαύριο, στον Τύρναβο, στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στην Ηγουμενίτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου