Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Πρέβεζα, το τριήμερο 19–21 Ιουνίου 2025, οι δράσεις διάχυσης του ερευνητικού έργου με τίτλο «Συμμετοχική αξιολόγηση των νεοδομημένων ελληνικών υβριδίων τομάτας σε δύο συστήματα καλλιέργειας», που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014–2020 (Μ16ΣΥΝ2 – 00230). Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον παραγωγών, επιστημόνων και φορέων από την Ήπειρο και όχι μόνο, αναδεικνύοντας τη δυναμική της συνεργασίας στην προώθηση της βιώσιμης γεωργίας.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε:
Πέμπτη 19 Ιουνίου – Σχολείο Αγρού
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε επίσκεψη σε πειραματικά αγροτεμάχια, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά καλλιέργειες ελληνικών υβριδίων τομάτας υπό διαφορετικά συστήματα εισροών. Τα σχολεία αγρού πραγματοποιήθηκαν στα κτήματα των παραγωγών Απόστολου Κατσανού και Σπύρου Κακοσίμου, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στο έργο. Οι επισκέπτες παρακολούθησαν διαδραστική εκπαίδευση, αξιολόγησαν οργανοληπτικά τις ποικιλίες και ενημερώθηκαν για τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα.
Παρασκευή 20 Ιουνίου – Ημερίδα Ενημέρωσης
Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων του έργου. Εισηγήσεις ειδικών εστίασαν σε θέματα φυτοπροστασίας, βιοξυλάνθρακα, βιολογικής γεωργίας και σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτικών, προσφέροντας πολύτιμη γνώση στους παρευρισκόμενους.
Σάββατο 21 Ιουνίου – Στρογγυλή Τράπεζα
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ επιστημόνων, γεωπόνων, παραγωγών και θεσμικών εκπροσώπων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν η εφαρμογή των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη, η ενίσχυση τοπικών ποικιλιών και η προσαρμογή της καλλιέργειας της τομάτας στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Ο παραγωγός Απόστολος Κατσανός χαρακτήρισε το τριήμερο ως μια «ξεχωριστή εμπειρία», δηλώνοντας:
«Είδα τις τομάτες που καλλιέργησα στα θερμοκήπιά μου να γίνονται μέρος μιας σοβαρής ερευνητικής προσπάθειας. Γνώρισα ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση και σεβασμό προς τον παραγωγό – ανθρώπους που πίστεψαν στη συνεργασία και στη διάχυση της γνώσης.»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Ηλία Αυδίκο, Επίκουρο Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας την καθοριστική συμβολή του:
«Ένας άνθρωπος με βαθιά αγάπη για την Πρέβεζα, που με την επιστημονική του καθοδήγηση και τον ανθρώπινο λόγο, άφησε θετικό αποτύπωμα σε όλους μας.»
Σύνταξη: Χρήστος Ανεμοζάλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου