Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Αυγούστου 24, 2025

Ευρωπαϊκή ταυτότητα για τη γαρίδα και τη σαρδέλα Αμβρακικού


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τη διπλή αναγνώριση των αλιευτικών προϊόντων του Αμβρακικού Κόλπου, με την καταχώριση της «Σαρδέλας Αμβρακικού» και της «Γαρίδας ή Γάμπαρης Αμβρακικού» στο ενωσιακό μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων.

Πρόκειται για δύο προϊόντα υψηλής γευστικής και διατροφικής αξίας, που πλέον αποκτούν την επίσημη προστασία της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Η σαρδέλα του Αμβρακικού διακρίνεται για τη φυσική της γλυκύτητα, τη λεπτή υφή και την έντονη θαλασσινή γεύση της, χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο στην ελληνική κουζίνα όσο και στο διεθνές γαστρονομικό στερέωμα. Αντίστοιχα, η γαρίδα ή γάμπαρης Αμβρακικού θεωρείται κορυφαία επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, χάρη στη ζουμερή υφή, το πλούσιο άρωμα και την απαράμιλλη φρεσκάδα της.

Τα αιτήματα καταχώρισης για τα δύο προϊόντα υποβλήθηκαν από τις τοπικές ομάδες παραγωγών και κρίθηκαν ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΕ) 2024/1143 για την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων.

Η επίσημη αναγνώριση σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν πλέον να απολαμβάνουν γνήσια προϊόντα Αμβρακικού, ενώ οι παραγωγοί εξασφαλίζουν τη δικαιωματική κατοχύρωση της ιδιαίτερης ταυτότητας και ποιότητας των προϊόντων τους.

Η διάκριση αυτή αναδεικνύει τον Αμβρακικό Κόλπο όχι μόνο ως σημαντική αλιευτική περιοχή, αλλά και ως προορισμό γαστρονομικής υπεροχής, προάγοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία και την αναγνωρισιμότητα των ελληνικών θαλασσινών στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου