Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Ιουλίου 31, 2014

Μπορούσε και καλύτερα ο τουρισμός στην Ήπειρο…



Ο προβληματισμός που υπάρχει για τη φετινή τουριστική περίοδο στην Ήπειρο, τον οποίο επεσήμανε σε πρόσφατα ρεπορτάζ του ο «Πρωινός Λόγος», επιβεβαιώνονται και από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου. 

Όπως δήλωσε στην συνεργάτιδα του «Π.Λ.» Βίλιαν Στασινού, ως προς τις αφίξεις από το εξωτερικό, αυτές παρουσιάζουν αύξηση 12%. Αυτό βέβαια είναι το ένα σκέλος, γιατί όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση του τζίρου  δεδομένου ότι οι ξένοι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αυτών προέρχεται από Βαλκανικές χώρες που δεν έχουν μεγάλη οικονομική άνεση. 

Ο προβληματισμός του κ. Ιωάννου έχει δύο σκέλη: Ο ένας αφορά τον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος – όπως υποστήριξε- παρά τις όποιες δυσκολίες πηγαίνει καλύτερα από πέρυσι στα παράλια. 

Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται, τόσο στη μείωση των ημερών διακοπών στις παραθαλάσσιες περιοχές, όσο και την κατακόρυφη πτώση που διαπιστώνεται  στις άλλες περιοχές της Ηπείρου.   Αξιοσημείωτη είναι επίσης η διαπίστωση ότι ακόμη και η επιστροφή των αποδήμων στα χωριά της Ηπείρου, μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι μικρότερη άλλων χρόνων. 

Το δεύτερο σκέλος του προβληματισμού του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και της Π.Ε. Πρέβεζας, έχει να κάνει με τη συμβολή των επιχειρήσεων στην προσέλκυση τουριστών. Συγκεκριμένα τόνισε ότι στο ζήτημα των αφίξεων ξένων τουριστών τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν και καλύτερα,   αρκεί όπως τονίστηκε να συμβάλλουν καθοριστικά και οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας όλη τη δουλειά που κάνει σε επίπεδο τουριστικής προβολής η Περιφέρεια. 

Αν και ο κ. Ιωάννου, απέφυγε να το θέσει ευθέως, το ζήτημα αυτό είναι κομβικής σπουδαιότητας για τον τουρισμό της Ηπείρου, καθώς αν οι ίδιες οι επιχειρήσεις δεν μετέχουν σε εκθέσεις για να κλείσουν συμφωνίες συνεργασίας, όπως γίνεται με επιχειρήσεις από  άλλες περιοχές της Ελλάδος, δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική ανάκαμψη και πάντως όχι σε επίπεδα άλλων αγαπημένων ελληνικών προορισμών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έχει επισημανθεί με βάσει απολογισμούς συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου σε διεθνείς εκθέσεις, είναι η πολύ μικρή συμμετοχή τουριστικών επιχειρήσεων σε αυτές. Αν εξαιρέσει μάλιστα την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ορισμένες επιχειρήσεις της Πάργας και τις μεμονωμένες συμμετοχές ορισμένων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, οι υπόλοιπες και ιδιαίτερα εκείνων του αγροτουρισμού αποφεύγουν συστηματικά την συμμετοχή τους σε εκθέσεις, προφανώς για λόγους κόστους. Πρακτική που ωστόσο θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αλλάξει, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας της βαθύτατης οικονομικής κρίσης. 

Φεύγουν ευχαριστημένοι
Το θετικό, όπως ανέφερε στη Β. Στασινού,  ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, είναι ότι οι  επισκέπτες μένουν ευχαριστημένοι από τον τόπο μας και τις υπηρεσίες, ενώ σταχυολογώντας τα σημεία που το τουριστικό πακέτο της Ηπείρου υστερεί, ως προς τις υποδομές,  είπε πως αυτά είναι η έλλειψη της Ιόνιας Οδού, αλλά και το γεγονός ότι το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δεχθεί πτήσεις τσάρτερ. 

«Ελπίζουμε η Ιόνια να γίνει πράξη ως το τέλος του 2015. Είμαστε αποκομμένοι από τη μισή Ελλάδα, την Αττική. Παράλληλα, χρειάζεται διαρκής και συνεχής προβολή, ενώ σημαντική είναι και η εκπαίδευση, ξεκινώντας από τους επιχειρηματίες του κλάδου» είπε. 

Αναφερόμενος στη δρομολόγηση υδροπλάνων, είχε ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, ειδικά ορισμένων «άγονων» προορισμών. Για τον κ. Ιωάννου η τουριστική προβολή μέσω ΕΣΠΑ είναι ένα συνεχές στοίχημα που θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα, αρκεί να συνδυαστεί με την παράλληλη συνέργεια όλων όσων επαγγελματικά ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ήπειρο.

Το καταφύγιοΠαντοκράτορα
Το αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα Πρέβεζας, ένα έργο που ανέμεναν για χρόνια οι ψαράδες της περιοχής και το οποίο ανέλαβε, προς κατασκευή η Περιφερειακή Αρχή το 2012, είναι έτοιμο και σήμερα παραδόθηκε στη διάθεση των αλιέων, όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου.   «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς τους βοηθά να εξοικονομούν χρήματα και να αποφεύγουν να μπαίνουν στον Αμβρακικό. Ήθελαν το έργο, τους το παραδίδουμε. Το καταφύγιο μπορεί να δεχθεί ως 80 σκάφη» είπε ο κ. Ιωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου