Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Φεβρουαρίου 28, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Λουτρά Πρέβεζας - Λουτρά Αριδαίας Πέλλας ή η Μέρα με τη Νύχτα

Τόσα χρόνια ακούμε για αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας, που σύμφωνα με τους παλαιότερους ήταν ξακουστά και έφερναν αρκετό κόσμο στην περιοχή. Πόσο διαφορετικό θα ήταν το τοπίο, εφ' όσον μια σοβαρή μελέτη - πρόταση αξιοποιούσε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας, αναδεικνύοντας τον ιαματικό τουρισμό ως ένα μέσο προσέλκυσης εγχώριων - και γιατί όχι - και διεθνών επισκεπτών. 
Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια έγκρισης μελέτης που θα αποκαταστήσεις τον οθωμανικό θόλο των λουτρών και κάποιες άλλες μικρής έκτασης παρεμβάσεις. Θετικό είναι πώς κάτι φαίνεται να κινείται γύρω από το θέμα των λουτρών, αλλά δυστυχώς οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορούμε να λέμε ότι διαθέτουμε ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερα κονδύλια. Οι τοπικοί φορείς (Δήμος και Π.Ε. Πρέβεζας) οφείλουν να εργαστούν από κοινού μεθοδικά και με σοβαρά επεξεργασμένο σχεδιασμό, ώστε να εντείνουν τις προσπάθειές τους και τις πιέσεις τους στο Υπουργείο Τουρισμού και την Πολιτεία. 

Η εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ και άλλους διαθέσιμους πόρους για την τουριστική ανάπτυξη, θα συμβάλλουν στο να πάρει σάρκα και οστά μια ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης των λουτρών, ολοκληρωμένων παροχών και φιλοξενίας των επισκεπτών υπό την εποπτεία του Δήμου Πρέβεζας και με αρκετα προσδοκώμενα οφέλη και έσοδα. Για παράδειγμα η πλήρης ανακαίνιση των λουτρών, η δημιουργία νέων αιθουσών χαμάμ και μασάζ, η αξιοποίηση του χώρου του πρώην στρατοπέδου ως πάρκινγκ και η ανακαίνιση των κατοικιών των αξιωματικών ώστε να λειτουργήσει εκεί ένα ξενοδοχείο φιλοξενείας των επισκεπτών και ρεσεψιόν με καθορισμού των ραντεβού στα λουτρά, είναι προτάσεις που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στα λουτρά Αριδαίας Πέλλας (Πόζαρ) όπου εκεί η τοπική κοινωνία ουσιαστικά ζεί από τον ιαματικό τουρισμό.

Τα λουτρά Αριδαίας έχουν πλήρως αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία προς όφελος των κατοίκων και των πολυάριθμων επισκεπτών τους όλες τις εποχές του χρόνου. Ο δήμος εκεί έχει δημιουργήσει έναν φορέα διαχείρισης των λουτρών που περιλαμβάνει ένα κτίσμα ανακαινισμένο, με 11 αίθουσες με πριβέ μικρές πισίνες και ρέοντα νερά, αίθουσα υποδοχής και αναμονής. Σε αυτή την επιχείρηση που λειτουργεί επί 24ώρου βάσης (!!!), καθώς τα μισάωρα ραντεβού (των 13 ευρώ παρακαλώ!) δεν σταματούν σχεδόν ποτέ, απασχολούνται αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Γύρω από την περιοχή του κτιρίου υπάρχει ένα μεγάλο πάρκινγκ για τα Ι.Χ. και εκδρομικά λεωφορεία, ενώ έχουν ανοίξει και αρκετές επιχειρήσεις μασάζ και σπά, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ενώ υπάρχει και ένας ανοιχτός χώρος έκθεσης τοπικών προϊόντων. Το ίδιο σκηνικό επικρατεί σχεδόν σε όλο το μέρος με επιχειρήσεις φιλοξενίας-εστίασης-αναψυχής να διαδέχονται η μία την άλλη. 

Ακούγοντας τα παραπάνω, μπορεί εύκολα κανείς να φανταστεί τα οφέλη που θα έφερνε μια τέτοια οργανωμένη επιχείρηση και στην περίπτωση των δικών μας λουτρών. Μείωση της ανεργίας, έσοδα - άνάσα για αρκετές επιχειρήσεις της πόλης μας, εξωστρέφεια και όχι μιζέρια, καθιέρωση στον τουριστικό χάρτη (συνδυαστικά και με άλλες κινήσεις προβολής και προσέλκυσης τουριστών).

Το θέμα είναι τι κάνουμε για όλα αυτά; Θέλουμε ανάπτυξη και τουρισμό ή προτιμάμε να κλαιγόμαστε; Οι τοπικοί φορείς κάνουν απλά κάποιες προτάσεις για να έχουν τη συνείδησή τους ήσυχη ότι απλά έπραξαν το καθήκον τους ή κυνηγάνε σθεναρά, με νύχια και με δόντια τα δίκαια και συμφέροντα της περιοχής; Ο χρόνος και η ιστορία θα δείξει...

Γιώργος Μάστορας - Κάτοικος Παντοκράτορα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου