Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Μαΐου 05, 2013

ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Εκτός ΧΥΤΑ κάθε μήνα 120 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών



Οι Γιαννιώτες γεμίζουν τους μπλε κάδους

Θετικός είναι ο πρώτος απολογισμός από την πιλοτική εφαρμογή από τις αρχές Απριλίου της ανακύκλωσης υλικών στην πόλη των Ιωαννίνων με τους 300 μπλε κάδους που έχουν τοποθετηθεί, σταδιακά, σε επιλεγμένα σημεία.

Ο αρμόδιος, για το εργοτάξιο και την καθαριότητα, αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδηςεμφανίστηκε, ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα «Νέοι Αγώνες», ικανοποιημένος από την ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία που συμπλήρωσε έναν μήνα και δήλωσε αισιόδοξος για την συνέχεια, όταν θα τοποθετηθούν και οι 1500 κάδοι που ο δήμος θα προμηθευτεί μέσω ΕΣΠΑ.

 Ο σχετικός διαγωνισμός γίνεται τον Ιούνιο.Τα προς ανακύκλωση υλικά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε εβδομάδα που περνά και από τους 13 τόνους την πρώτη με τους μισούς περίπου κάδους στο δρόμο, η... σοδειά ανέβηκε στους 20 τόνους, μετά στους 27 τόνους και βαίνει προς τους 30 τόνους, δηλαδή κάθε μήνα περίπου 120 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών θα καταλήγουν, αντί του ΧΥΤΑ Ελληνικού, στο κέντρο διαλογής στη ΒΙ.ΠΕ με το οποίο συνεργάζεται η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία από την ανταπόκριση των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για την συλλογή γυάλινων μπουκαλιών στους 25 κωδωνόσχημους κάδους που έχουν τοποθετηθεί κοντά σε καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια και ουζερί. Αυτά παραλαμβάνονται από την ΕΕΑΑ χωρίς να εμπλέκεται ο δήμος.

Βέβαια, ο όγκος των ανακυκλώσιμων υλικών είναι μεγάλος, αφού μετριέται το βάρος τους κατά την μεταφορά στο κέντρο διαλογής, το βάρος των γυάλινων φιαλών που συλλέγονται στους χωριστούς κάδους σαφώς είναι μεγαλύτερο από το χαρτί και το πλαστικό ή το αλουμίνιο.

Αλλά το βέβαιο και πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι ο ΧΥΤΑ απαλλάσσεται από τόνους πλαστικού, χαρτιού, αλουμινίου και γυαλιού και στην ήδη μειωμένη παραγωγή απορριμμάτων στο δήμο Ιωαννιτών κατά 15% με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης εκτιμάται ότι άλλο ένα 5% λιγότερα απορρίμματα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ.

Φυσικά, όταν εφαρμοστεί σε όλο το δήμο η ανακύκλωση τα απορρίμματα που θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ θα είναι πολύ λιγότερα από ότι σήμερα και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος.

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κατηρτσίδης εξήγησε ότι καθημερινά γίνεται αποκομιδή από τους κάδους ανακύκλωσης με το ειδικό απορριμματοφόρο που διέθεσε η ΕΕΑΑ στο δήμο με προσωπικό, τον οδηγό και δυο γυναίκες, δεδομένου ότι οι κάδοι δεν έχουν το βάρος των άλλων μεταλλικών και τα καταφέρνουν.

Οι κάδοι έχουν αναπτυχθεί στην έκταση της πόλης, η οποία περικλείεται από έναν περιφερειακό δακτύλιο και συγκεκριμένα στις οδούς: Βορείου Ηπείρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σπύρου Λάμπρου, Σουλίου, Δομπόλη, Κενάν Μεσαρέ, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, Γαριβάλδη, Γιοσέφ Ελιγιά, Κουντουριώτου και Λεωφόρος Παπανδρέου.

Από περιοχές εκτός του δακτυλίου αυτού, ζητούνται κάδοι ανακύκλωσης, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την ανταπόκριση των πολιτών.Σε κάθε σημείο που γεμίζουν οι κάδοι ανακύκλωσης και δεν χρειάζονται πολλοί κάδοι για κοινά απορρίμματα, αναμένεται να γίνουν... ανακατατάξεις, δηλαδή να αφαιρεθούν όσοι δεν χρειάζονται.

Ενδεικτικό της σωστής συμπεριφοράς των πολιτών για το ποια υλικά ανακυκλώνουμε και ρίχνουμε σε μπλε κάδους, είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει παραδώσει το κέντρο διαλογής στη Βιομηχανική Περιοχή, στο δήμο, το κοντέινερ με τα απορρίμματα και υπολείμματα που πρέπει να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ.

epirusgate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου