Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαΐου 01, 2013

Σύλλογος Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) Νομού Πρέβεζας: ΙΣΤΟΡΙΚΟ,ΣΚΟΠΟΙ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ,ΑΙΤΗΜΑΤΑ και ΔΡΑΣΗ



Το prevezabest για αυτές τις άγιες μέρες του Πάσχα θελήσαμε να δώσουμε βήμα σε έναν σύλλογο ,ο οποίος και έχει ανάγκη την προβολή αλλά και να γνωστοποιηθεί στην κοινωνία μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους. Έτσι απευθυνθήκαμε στο «Σύλλογο Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) Νομού Πρέβεζας» Το prevezabest ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του κ. Κώστα Φαρμάκη αλλά και όλα τα μέλη που απαρτίζουν το Δ.Σ. για την ενημέρωση που μας παρείχαν 


1ο) ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Ο Σύλλογος μας ιδρύθηκε το 2000, έχει την επωνυμία «Σύλλογος Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) Νομού Πρέβεζας» και είναι ο δεύτερος κατά σειρά Σύλλογος , για ΑΜΕΑ, που ιδρύεται στο νομό μας (θα πω μετά ποιος ήταν ο πρώτος σύλλογος που ιδρύθηκε στο νομό Πρέβεζας).

Ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Νομού Πρέβεζας λοιπόν, όπως σύντομα  έχουμε συνηθίσει να τον ονομάζουμε, είναι πρωτοβάθμιος κοινωνικο-συνδικαλιστικός Φορέας των ΑΜΕΑ που κατοικούν στο Νομό Πρέβεζας. Εκπροσωπείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α. με Α.), είναι ιδρυτικό Μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α.με Α. Ηπείρου και αριθμεί σήμερα περί τα Χίλια (1.000) περίπου Μέλη. Μέλη του Συλλόγου γίνονται τα Άτομα με Αναπηρία, ανεξαρτήτως φύλου, που έχουν ποσοστό αναπηρίας 40% και άνω αποδεδειγμένο με απόφαση Αρμόδιας Επιτροπής και κατοικούν στο Νομό Πρέβεζας.

Ο Σύλλογος διοικείται από 9/μελές Συμβούλιο, το οποίο θέλω να σας παρουσιάσω.

1) Κώστας Φαρμάκης  Πρόεδρος, 2) Γρηγόρης Συγγερίδης  Α΄ Αντιπρόεδρος, 3) Κώστας Καλέσογλου  Β΄ Αντιπρόεδρος, 4) π. Παύλος Νάστας  Γεν. Γραμματέας, 5) Κώστας Βαΐτσης  Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας, 6) Ευανθία Δαναηλίδου  Ταμίας, 7) Κώστας-Στράτος Καλλίνικος  Αναπληρωτής Ταμίας, 8) Γιώργος Καρμανιόλας Οργανωτικός Γραμματέας και 9) Βασίλης Ματέρης Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας.

2ο) ΣΚΟΠΟΙ του Συλλόγου: 

Η οργάνωση όλων των ΑΜΕΑ που κατοικούν στο Νομό Πρέβεζας, η μελέτη, προβολή και επίλυση θεμάτων των ΑΜΕΑ και η με κάθε πρόσφορο τρόπο προώθηση και προαγωγή των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.
Η προώθηση και προαγωγή της συλλογικής δράσης και της συναδερφικής αλληλεγγύης μεταξύ των ΑΜΕΑ και η συνεργασία με συγγενείς φορείς του Νομού και της Περιφέρειας.
Η συμβολή του Συλλόγου στη διαμόρφωση, συμπλήρωση και τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορούν τα ΑΜΕΑ
Η προώθηση και ανάπτυξη δομών για την επαγγελματική αποκατάσταση και την απασχόληση των ΑΜΕΑ
Η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και η διαμόρφωση συνθηκών αλληλοαποδοχής των ΑΜΕΑ από το κοινωνικό σύνολο.

3ο) ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ που προσφέρει ο Σύλλογος στα ΜΕΛΗ του:

Ενημέρωση για την υπάρχουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Παροχή πληροφοριών και συμβουλών για θέματα: Υγείας, Παιδείας, Εργασίας, Ασφάλισης κ.λ.π.
Ενημέρωση και προσφορά νομικής  βοήθειας για τις τοποθετήσεις των Μελών του σε θέσεις εργασίας.
Ενημέρωση για Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έλεγχος των Κυβερνητικών και μη Υπηρεσιών και Οργανισμών για τη σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας Νομοθεσίας για τα ΑΜΕΑ
Πολιτιστικές, Κοινωνικές και Αθλητικές δραστηριότητες.

4ο)  ΑΙΤΗΜΑΤΑ (Τι θέλουμε δηλαδή να γίνει): 

Παραχώρηση οικοπέδου από τον Δήμο Πρέβεζας και βοήθεια από την πολιτεία για την δημιουργία δύο βασικών και άκρως απαραίτητων μονάδων:      
α)  Μονάδα Αυτόνομης Διαβίωσης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Β)  «Το Σπίτι των Αναπήρων» όπως το λέμε εμείς. Δηλαδή ένα οίκημα όπου θα ζουν, κάτω από επίβλεψη ειδικών και με ανθρώπινες συνθήκες, τα ΑMEΑ που χρειάζονται μόνιμη υποστήριξη και δεν έχουν γονείς ή άλλους συγγενείς! 

Ίδρυση Κέντρου για τα άτομα με «Αυτισμό». Μία αναπηρία τελείως παραμελημένη και ξεχασμένη. Θα έλεγε κανείς ότι, οι ειδικοί επιστήμονες και το κράτος την “φοβούνται γιατί δεν την γνωρίζουν”. Πρέπει κάτι να γίνει γρήγορα γιατί οι αυτιστικοί αυξάνουν ραγδαία!
Στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρέβεζας, που βρίσκεται στην Αγία Τριάδα, λειτουργούσε για πέντε χρόνια περίπου Εργαστήριο για τα Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Το εν λόγω εργαστήριο λειτουργούσε παράλληλα με τα άλλα ατομικά προγράμματα που υπήρχαν, από το ειδικό προσωπικό του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Το εργαστήριο λειτουργούσε παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε αφού του έλειπαν βασικές ειδικότητες. Το νέο όμως Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το οποίο διορίστηκε γύρω στον Μάϊο του 2010 κατάργησε το εν λόγω εργαστήριο με αποτέλεσμα τα παιδιά να κάθονται στο σπίτι και να μη έχουν που να πάνε!
Ζητάμε: α) Να στελεχωθεί το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με μόνιμο προσωπικό, το οποίο να περιέχει όλες τις απαραίτητες ειδικότητες που χρειάζεται (εργοθεραπευτής, ειδικός δάσκαλος, ειδικός γυμναστής κ.λ.π), ώστε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ να λειτουργήσει σωστά και για τον σκοπό που ιδρύθηκε.

β) Να πιεστεί το νέο  διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ  να ενεργοποιήσει ξανά το Εργαστήριο που σταμάτησε, ύστερα από λειτουργία πέντε ετών, με τις υπάρχουσες ειδικότητες του προσωπικού μέχρις ότου έρθουν και νέες ειδικότητες.

Πλήρη στελέχωση του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
Μείωση του λογαριασμού της ΔΕΥΑΠ για όλα τα ΑΜΕΑ με Π.Α. από 67% και άνω, ανεξαρτήτως εισοδήματος.
Παραχώρηση κάποιας αίθουσας στον Σύλλογο, την οποία θα χρησιμοποιεί ως γραφείο του.
Να υπάρχει πρόσβαση για ΑΜΕΑ με καροτσάκι ή αμαξίδιο στα Δημόσια και Δημοτικά κτίρια κοινής ωφέλειας, πεζοδρόμια και πεζόδρομους.
Θέσεις στάθμευσης για τα ΑΜΕΑ και σε άλλα σημεία της πόλης, εκτός της παραλίας.
Βοήθεια σε έμψυχο υλικό (Ειδικό Γυμναστή, φυσικοθεραπευτή) και   απαραίτητο υλικό (ρουχισμό, ειδικά καροτσάκια, ακόντιο κλπ) ώστε να λειτουργήσει το αθλητικό τμήμα του συλλόγου μας.
Σε κεντρικούς δρόμους ταχείας διέλευσης αυτοκινήτων όπως, Λεωφόρο Ειρήνης, 21ης Οκτωβρίου κ.λ.π., υπάρχουν πεζοδρόμια στενά , κατειλημμένα πολλές φορές από αυτοκίνητα, καθίσματα, τελάρα με φρούτα και ότι άλλο θέλεις με αποτέλεσμα να μη μπορούν να περπατούν σ’ αυτά όχι μόνο τα ΑΜΕΑ αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες. Κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει!
Οδηγό από κάποια υπηρεσία για το αυτοκίνητο του συλλόγου, που θα εξυπηρετεί τον σύλλογο σε κάποια ώρα ανάγκης για την βοήθεια των ΑΜΕΑ.
Στις παραλίες λουομένων το καλοκαίρι να υπάρχουν για τα ΑμεΑ:
Εύκολος και ασφαλής τρόπος μετάβασης του αναπήρου, με κινητικά       προβλήματα, από τη  άσφαλτο στη θάλασσα μέσω ακτοδιαδρόμων. (Δηλαδή να υπάρχουν ακτοδιάδρομοι που να  συνδέουν το δρόμο με το κύμα και οι οποίοι να ελέγχονται και να προστατεύονται).                                                         
   
 β)  Καμπίνες ειδικές για τα άτομα αυτά.

 5ο)  ΔΡΑΣΗ του Συλλόγου  

 Παραλάβαμε  το αυτοκίνητο του  συλλόγου, το οποίο έχει ειδική Ράμπα και μπορεί να μεταφέρει τρείς(3) αναπήρους με τα καροτσάκια τους και τους συνοδούς τους.
Υλοποιήσαμε πρόγραμμα  του Κ.Ε.Τ.Α. Ηπείρου «Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας για ΑΜΕΑ» .Δηλαδή επιχορηγήσεις μέχρι και 150.000€ για νέους επιχειρηματίες ΑΜΕΑ. Κάποια μέλη μας υλοποίησαν το πρόγραμμα.
Πραγματοποιήσαμε ημερήσιες εκδρομές στην Λευκάδα, στα Ζαγόρια, στο Μέτσοβο, στο Μεσολόγγι και αλλού, με δωρεάν μετακίνηση για τα Μέλη μας.
Οργανώσαμε Αποκριάτικες Χοροεσπερίδες με ζωντανή μουσική και πολύ φτηνό κόστος για τα Μέλη μας.
Πραγματοποιήσαμε Πολιτιστική Εκδήλωση στην «Θεοφάνειο Αίθουσα» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαργαρώνας και το Χοροθέατρο «Άνεμος» της κυρίας Αγγελικής Παπαγεωργίου.
Κάναμε Παρέμβαση του συλλόγου προς το Υπουργείο για τους 12  ΑΜΕΑ εργαζόμενους στον Δήμο με θετικά, γι’ αυτούς αποτελέσματα.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες για τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Νομού Πρέβεζας. Για να μη γίνει κατάχρηση του χρόνου και του χώρου σας το αφήνω για μια άλλη φορά. Πρέπει κλείνοντας να πω δύο λόγια, όπως υποσχέθηκα παραπάνω, για τον πρώτο Σύλλογο για ΑΜΕΑ που ιδρύθηκε στην Πρέβεζα και ίσως κάποια άλλη φορά μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενέστερα γι’ αυτόν.
Το 1990 ιδρύεται ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες  Νομού Πρέβεζας. Ήταν ο πρώτος Σύλλογος που ιδρύθηκε και λειτούργησε σ’ αυτό τον τομέα, στον νομό μας.
Ο Σύλλογος αυτός καταφέρνει να ιδρύσει το Δημόσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο με παρεμβάσεις του προς τους αρμόδιους φορείς. Μέχρι τότε τα παιδιά μας στοιβάζονταν μέσα σε μία μικρή αίθουσα πότε στο ένα Δημοτικό Σχολείο και πότε στο άλλο.
Με παρεμβάσεις και τρεχάματα του ίδιου Συλλόγου ιδρύεται στην Σαμψούντα το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το γνωστό Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σ’ αυτό φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες ηλικίας 14 – 22 ετών, τα οποία έχουν αποφοιτήσει από το Δημοτικό Σχολείο.
Με παρεμβάσεις του ίδιου συλλόγου, ο τότε Δήμαρχος Πρέβεζας παραχώρησε Δημοτικό οικόπεδο στην Αγία Τριάδα και ιδρύθηκε το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πρέβεζας. Ένα από τα 25 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που ιδρύθηκαν τότε σε όλη την Ελλάδα.
Αυτά τα λίγα, αλλά πολύ ουσιώδη, τώρα για τον Σύλλογο  Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Νομού Πρέβεζας. Κάποια άλλη φορά περισσότερα!

 Ευχαριστώ πολύ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κώστας Φαρμάκης











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου