Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Αυγούστου 26, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ξεκαθάρισμα από τον κ. Τσιλιγκίρη για τις εκδηλώσεις επετείου της ναυμαχίας του Ακτίου

Κε διευθυντά,
Επειδή το τελευταίο διάστημα γράφονται, στον ηλεκτρονικό κυρίως Τύπο, διάφορα παραπλανητικά, σε σχέση με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της ναυμαχίας του Ακτίου, που διοργανώνει ο σύλλογος “Ανθρώπολις” σε συνεργασία με την ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, σας παραθέτω το ιστορικό της διοργάνωσης , ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν πλήρη γνώση, βασιζόμενοι σε πραγματικά στοιχεία κι όχι σε εσφαλμένες πληροφορίες.

Την άνοιξη του ’13 ο σύλλογος «Ανθρώπολις» είχε την έμπνευση της διεξαγωγής για πρώτη φορά εκδηλώσεων επί τη επετείω της Ναυμαχίας του Ακτίου, που διεξήχθη στην περιοχή μας στις 2 Σεπτ. 31 π.Χ .

Απευθύνθηκε λοιπόν στην ΛΓ’ ΕΠΚΑ λόγω του επιστημονικού της υπόβαθρου και γιατί η προϊσταμένη της κ. Μερκούρη είχε αποδείξει με τις διάφορες πολιτιστικές δράσεις που είχε αναλάβει ότι διέθετε τα εχέγγυα για μια σοβαρή κι επιτυχημένη εκδήλωση.

Προτάσεις από μεμονωμένα άτομα  ή από εκπροσώπους συλλόγων περί αναβίωσης των Ακτίων, απορρίφθηκαν εξ αρχής γιατί ο χρόνος ήταν περιορισμένος  για μια τέτοια κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Εμείς απλώς θα κάναμε την αρχή, δίνοντας ταυτόχρονα το ερέθισμα σε όποιους  το επιθυμούν, ν’ αναλάβουν από φέτος  για του χρόνου την διεξαγωγή  της αναβίωσης των Ακτίων.

Κι αν σε μερικούς η αναφορά περί αναβίωσης των Ακτίων φέρνει στην μνήμη τους αγώνες στίβου, που διεξάγονταν στο στάδιο της Πρέβεζας την 10ετία του ΄60, η πραγματική αναβίωση θα μπορούσε να είχε σχέση με τα Αυγούστου Άκτια – “εν Νικοπόλει Άκτια” ή “Καισάρεια Άκτια” -, που ήταν σημαντικοί αγώνες, ισάξιοι των Ολύμπιων, Πύθιων, Ίσθμιων και Νέμεων, περιελάμβαναν δε αθλητικούς, ναυτικούς, μουσικούς, ποιητικούς και αγώνες ιπποδρομίας.

Για μια σοβαρή λοιπόν  αναβίωση των Ακτίων θα χρειάζονταν χρόνος και προσπάθεια σε πολλά επίπεδα  και δεν θα ήταν κανείς έτοιμος για την επόμενη χρονιά, αλλά κάθε χρόνο σταδιακά θα μπορούσαν να γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, εάν υπήρχε η βούληση των φορέων, να εμπλουτίζεται κυρίως το αθλητικό μέρος με βάση τις αρχαίες πηγές για να οδηγήσει στην αναβίωση.

Για την επίτευξη δε αυτού του  στόχου θα χρειάζονταν η συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών και η στήριξη του συνόλου των φορέων της περιοχής.
Γι’ αυτό και σε δελτίο τύπου του  «Ανθρώπολις»  στις 27-4-2-13 κάναμε αναφορά για διοργάνωση εκδηλώσεων επί τη επετείω της ναυμαχίας του Ακτίου, χωρίς καμία αναφορά σε αναβίωση Ακτίων.

Στη συνέχεια, όταν μαθεύτηκε η εκδήλωση που ετοιμάζαμε, όχι μόνο απ’ το δελτίο τύπου αλλά κι από ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δεχτήκαμε προτάσεις από διάφορους συλλόγους για εμπλουτισμό των δράσεων και ανάληψη από μέρους τους συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, που εφ’ όσον μπορούσαν να ενταχθούν στο γενικότερο πνεύμα των εκδηλώσεων τις υιοθετήσαμε.

Μία απ’ αυτές ήταν απ’ τον  σύλλογο γυναικών Αγ. Θωμά για πραγματοποίηση βαρκαρόλας, σε συνεργασία με τον σύλλογο  αλιέων Πρέβεζας, που έγινε αμέσως δεκτή.

Άλλη πρόταση που δεχτήκαμε  ήταν απ’ τον σύλλογο δρομέων Πρέβεζας για αγώνα δρόμου.

Δεχθήκαμε την πρότασή τους και  συμφωνήσαμε να γίνει αγώνας δρόμου από το Άκτιο, όπου διεξάγονταν τα αρχαία Άκτια, έως το αρχαίο στάδιο της Νικόπολης, όπου διεξάγονταν τα νέα Άκτια (εν Νικοπόλει Άκτια).

Στο σημείο αυτό υπήρξε κάποια εμπλοκή  γιατί ο σύλλογος δρομέων πρότεινε ημιμαραθώνιο αγώνα πανελλήνιας εμβέλειας, πιστοποιημένον απ’ τον ΣΕΓΑΣ καθώς και ηλεκτρονική χρονομέτρηση του αγώνα.

Λόγω όμως του μικρού χρονικού ορίζοντα, μόνο 3 μήνες προεργασία και το κυριότερο λόγω έλλειψης χρημάτων, αυτό ήταν πρακτικά ακατόρθωτο.

Γι’ αυτό λοιπόν αποφασίστηκε να γίνει  συμβολικός αγώνας δρόμου, με την συμμετοχή  αθλητικών σωματείων από την  ευρύτερη περιοχή Πρέβεζας, Βόνιτσας, Λευκάδας, Άρτας και μεμονωμένων αθλητών.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση επίσης, που έγινε αμέσως αποδεκτή, ήταν των κολυμβητικών συλλόγων «Ποσειδών» και «Ναυτικός Όμιλος Πρέβεζας» για κολυμβητικό διάπλου Ακτίου-Πρέβεζας.

Όλα όσα διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα σε μεμονωμένα blogs περί σκοπιμοτήτων, συμφερόντων κλπ, όχι μόνο απέχουν παρασάγγας της πραγματικότητας αλλά είναι και   παραπλανητικά και συκοφαντικά .

Κι ενώ η κριτική είναι  και καλοδεχούμενη κι επιβεβλημένη για την συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου η νομοθεσία είναι αυστηρή.

                                                                                      Πρέβεζα 24-8-2013
                                                                Γ. Τσιλιγκίρης (αντιπρόεδρος  «Ανθρώπολις»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου