Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου και ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Στ. Μπένος με αφορμή την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος στην περιοχή μας, παρουσία του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Νικοπόλεως κ. Κ. Ζάχου, του προϊστάμενου της ΛΒ’ Εφορείας κ. Γ. Ρήγινου, της αναπλ. Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. κ. Ελ. Θεοχάρη – Σεπετά, του κ. Ν. Γιαννακόπουλου από το ξενοδοχείο Preveza Beach, καθώς και του εθελοντή του Διαζώματος κ. Ν. Βαδιβούλη. Έγινε εκτενής αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με το εγχείρημα των πολιτιστικών διαδρομών με βάση τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, ενώ απευθύνθηκε πρόσκληση στους πολίτες να παρευρεθούν στις δωρεάν συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν στις 19, 20 & 21 Σεπτεμβρίου, ημέρες διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης του Διαζώματος, με το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «αίολος», στους αρχαιολογικούς χώρους αντίστοιχα της Νικοπόλεως, Κασσώπης και Δωδώνης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου δήλωσε συγκεκριμένα: «Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας η Γενική Συνέλευση του Διαζώματος καθώς πολύς κόσμος θα έρθει και θα γνωρίσει την περιοχή μας. Όμως, κυρίως, θα προωθηθεί περισσότερο η κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία του νέου καινοτόμου τουριστικού προϊόντος που δημιουργούμε και αφορά τις πολιτιστικές διαδρομές της Ηπείρου με βάση τα αρχαία θέατρα. Πρόκειται για ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν υψηλής ποιότητας που θα παρέχει τη δυνατότητα μιας βαθιάς και έγκυρης γνωριμίας με την Ήπειρο με αφορμή τα αρχαία θέατρα, που βρίσκονται και στις 4 περιφερειακές ενότητες, σε κοινά επισκεπτών με απαιτήσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Αυτό θα έχει πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για την περιοχή.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το νέο αυτό τουριστικό προϊόν αποτελεί μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα και θα λειτουργήσει και ως πιλοτικό πρόγραμμα για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Με την στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, αλλά και άλλων Υπουργείων θα προωθήσουμε την Ήπειρο ως προορισμό με βάση τις σπουδαίες αρχαιότητες που υπάρχουν στον τόπο και με θεματικό άξονα αναφοράς τα αρχαία θέατρα.»
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στα πολλαπλά έμμεσα οφέλη από την πρωτοβουλία αυτή: «Το καινούργιο που έχει προκύψει είναι ότι θα παντρέψουμε τις πολιτιστικές διαδρομές με τις υποδομές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το ολοκληρωμένο σχέδιο των πολιτιστικών διαδρομών μας δίνει τη δυνατότητα άντλησης χρηματοδοτήσεων από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ για τις υποδομές που προαπαιτεί. Διότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν λιγοστοί πόροι αποκλειστικά για υποδομές, ενώ μόνο μέσω ολοκληρωμένων προτάσεων, όπως οι πολιτιστικές διαδρομές, είναι εφικτό να αντληθούν χρήματα.
Πχ ένα πάγιο αίτημα που αφορά τη νέα είσοδο της Πρέβεζας με την απομάκρυνση του δρόμου που περνάει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, χάριν του παντρέματος με τις πολιτιστικές διαδρομές, θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί, κάτι πολύ δύσκολο, αν γίνονταν αυτόνομα».
Αναφορικά με την πρόοδο του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Στράτος Ιωάννου ανέφερε ότι «σε 1-2 μήνες ολοκληρώνεται η έγκριση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να πάμε στη οριστική μελέτη που θα απαιτήσει άλλους 3-4 μήνες, που σημαίνει ότι θα είμαστε έτοιμοι για το νέο ΕΣΠΑ, με πάρα πολλές πιθανότητες να ενταχθεί.»
Ο κ. Μπένος από την πλευρά του δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σε αυτόν το χώρο, γιατί εδώ έγινε η πρώτη διαβούλευση για τις πολιτιστικές διαδρομές, που τότε φάνταζε σαν μια αχνή ελπίδα. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για αν οργανώσουμε αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό προϊόν στην Ήπειρο.
Καταρχήν στην πατρίδα μας υπάρχει μια σοβαρή παθογένεια στο τουριστικό μας προϊόν. Δεν έχουμε καθόλου οργανώσει επώνυμες διαδρομές τουριστικές. Όλα κινούνται γύρω από τη έλξη που ασκούν τα σπουδαία μνημεία της χώρας μας σε εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται στην πατρίδα μας, πχ η Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Ολυμπία. Στην ‘Ηπειρο τα δύο πιο γνωστά και επισκέψιμα μνημεία είναι η Δωδώνη και η Νικόπολη, αλλά με χαμηλούς δείκτες για τη μεγάλη αξία τους, ιστορική και αρχαιολογική.
Μεγάλο ζητούμενο για το Διάζωμα ήταν από την αρχή να συναντηθούν τα μνημεία αφενός με τους ανθρώπους, αυτό που ονομάζω κοινωνικοποίηση των μνημείων και δεύτερον, ακόμα σημαντικότερο, να συναντηθούν τα μνημεία με την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Προσωπικά συναντήθηκα με τρία ακόμα υπουργεία, με τον κ. Χατζιδάκη, για να έχω την στήριξή των, αλλά ο πρωταγωνιστής για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος και τη διαχείρισή του είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.
Θα πρέπει να μιλήσω για τη μεγάλη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη του κ. Στράτου Ιωάννου, που για μένα δεν ήταν απλώς στοιχείο συνεργασίας, αλλά στοιχείο έμπνευσης. Αισθάνθηκα πάρα πολύ ασφαλής, και αισθάνθηκα ότι με το Στράτο μπορούμε να ονειρευτούμε, να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα εδώ στην Ήπειρο.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου