Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Οκτωβρίου 24, 2013

ΠΡΕΒΕΖΑ: «Απάντηση της ΛΓ ΕΠΚΑ στο δημοσίευμα στις 19-20.10.2013 της εφημερίδας Η Πρέβεζα με τίτλο: «Κινδυνεύει το αρχαίο Όρραον»


Ο αρχαιολογικός χώρος  του Ορράου, κηρυγμένος από το 1977, βρίσκεται στον λόφο «Καστρί» μεταξύ των χωριών Γυμνοτόπου της Π.Ε. Πρέβεζας και Αμμοτόπου της Π.Ε. Άρτας. Αποτελείται από αρχαίο οικισμό, όπου διασώζονται οικίες σε μεγάλο ύψος και παρακείμενο νεκροταφείο. Η περιοχή αποτελεί θέση υψηλού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και βρίσκεται ως εκ τούτου στο επίκεντρο της προσοχής της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας, της κατά νόμο αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Η διέλευση της Ιονίας Οδού σε κοντινή  απόσταση από τις υπώρειες του  λόφου «Καστρί» έχει οδηγήσει στην αυξημένη προσοχή εκ μέρους της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ για την προστασία των αρχαιοτήτων και την έρευνα για τον εντοπισμό νέων στοιχείων.

Έχει πραγματοποιηθεί σειρά αυτοψιών στον αρχαιολογικό χώρο από την Προϊσταμένη της Εφορείας, κα Χριστίνα Μερκούρη καθώς και τους μόνιμους και έκτακτους υπαλλήλους της Υπηρεσίας. Επίσης η κα Λίνα Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Όρραον και ενημερώθηκε για τα προβλήματα του χώρου.

Η ΛΓ΄ΕΠΚΑ είχε ζητήσει το 2011 από  την εταιρεία κατασκευής της Ιονίας Οδού να εξετάσει το ενδεχόμενο μετατόπισης  του έργου προς τα νότια ώστε να απομακρυνθεί από τον αρχαιολογικό χώρο αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό. Επιπλέον, κατά την επίσκεψη της κ. Γενικής Γραμματέως, είχε ζητηθεί η εκπόνηση εξειδικευμένης γεωτεχνικής μελέτης από την εταιρεία σχετικά με την αντοχή του λόφου και το βαθμό ευαισθησίας του υπεδάφους σε ενδεχόμενες ανατινάξεις.

Κλιμάκιο της ΕΥΔΕ/ΝΚ-ΕΠΑ&ΙΟ του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. μετά από αυτοψία  από κοινού με υπαλλήλους της Εφορείας κατά το 2012, διαβεβαίωσε την Υπηρεσία μας ότι οι επικείμενες ανατινάξεις και γενικότερα οι επεμβάσεις στην περιοχή θα είναι ήπιες και δε θα έχουν επίπτωση στις αρχαιότητες του Ορράου και τη στατικότητα των μνημείων.

Από την επανέναρξη των εργασιών της Ιονίας Οδού τον Αύγουστο του 2013 η ΛΓ΄ ΕΠΚΑ προχώρησε στην πρόσληψη προσωπικού που απασχολείται στο συγκεκριμένο έργο. Όλες οι εργασίες της αναδόχου εταιρείας εποπτεύονται από εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των υφιστάμενων μνημείων και να εντοπιστούν και ερευνηθούν τυχόν νέες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή.

 Όσον αφορά στις πρόσφατες εργασίες της αναδόχου εταιρείας, αυτές περιλάμβαναν δύο ανατινάξεις και σημειώθηκαν σε θέση που απέχει 3 περίπου χλμ από το Όρραον και ανήκει επιπλέον σε διαφορετική γεωλογική ενότητα, μη έχοντας καμία συνάφεια με τον λόφο «Καστρί». Επιπλέον, αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο προσωπικό που έχει προσληφθεί από τη ΛΓ¨ ΕΠΚΑ για το έργο, ανασκαφικές δοκιμαστικές τομές στις νοτιοδυτικές υπώρειες του λόφου «Καστρί», στην περιοχή διέλευσης της οδού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχουν αρχαιότητες που θα θιγούν από το έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου