Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Ιανουαρίου 04, 2014

«Θωρακίστε» την Ήπειρο για να μην ερημώσουν τα χωριά της

Φουντώνει το κίνημα που ζητά λήψη μέτρων από την Πολιτεία

Επιτροπή από κοινού με τις τέσσερις Ομοσπονδίες της παραμεθορίου συστήνει η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία και ετοιμάζει ενημερωτικές δράσεις…

PEΠOPTAZ
ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΗ
• Σε μείζον πρόβλημα για ολόκληρη την Ήπειρο, κυρίως όμως για τις παραμεθόριες περιοχές της έχει μετατραπεί η εγκληματικότητα, η οποία προκαλεί έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της υπαίθρου.
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής και κυρίως του γεγονότος ότι τα σύνορα με την Αλβανία θυμίζουν… ξέφραγο αμπέλι,  «φουντώνουν» οι διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων που ζητούν την γενικότερη «θωράκιση» της περιοχής μας.
Πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές με έγγραφό του ζήτησε την συνδρομή της Ασφάλειας Ιωαννίνων, προκειμένου να ενισχυθεί η αστυνόμευση στην περιοχή του, όπου τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων έχουν αυξηθεί τελευταία σε ανησυχητικό βαθμό.
Πρόσφατα, εξάλλου, τέσσερις Δήμαρχοι της παραμεθορίου, μεταξύ των οποίων και οι Κ. Καψάλης (Πωγωνίου), Μ. Παππάς (Φιλιατών) και Παν. Γαργάλας (Κόνιτσας) ζήτησαν από την Πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων, δηλαδή περισσότερη αστυνόμευση και επάνδρωση ξανά των φυλακίων που έχουν κλείσει, ώστε να εκλείψει η έντονη ανασφάλεια και ο φόβος που διακατέχει τους ακρίτες, λόγω των περιστατικών εγκληματικότητας που έχουν καταγραφεί στην  ευρύτερη περιοχή.

Η ύπαιθρος φυλλορροεί 
Η ενίσχυση της αστυνόμευσης είναι, λοιπόν, η μοναδική λύση για να συγκρατηθεί ο εναπομείνας πληθυσμός στην Ηπειρωτική ύπαιθρο και να παραμείνει αυτή ζωντανή, αφού όσο κυριαρχεί η ανασφάλεια και ο φόβος, τόσο οι κάτοικοι της υπαίθρου θα εγκαταλείπουν τον τόπο τους, αναζητώντας πιο ασφαλή διαμονή, κυρίως σε μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, για να εισακουστούν τα αιτήματα Δήμων και πολιτών της ακριτικής Ηπείρου από την Πολιτεία, απαιτείται μεγαλύτερη προβολή του προβλήματος και συντονισμένη κινητοποίηση φορέων που την εκπροσωπούν. Από αυτή την άποψη ιδιαίτερη σημασία αποκτά η πρόσφατη δραστηριοποίηση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ηπείρου, που αποτελεί την κορυφαία σήμερα οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών.

Σύσκεψη από την ΠΣΕ 
Η Πανηπειρωτική σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε πρόσφατα από κοινού με τους προέδρους των Ομοσπονδιών Κόνιτσας, Πωγωνίου και Μουργκάνας διερεύνησε εκτεταμένα το πρόβλημα της εγκληματικότητας και της ανασφάλειας στις παραμεθόριες κυρίως περιοχές αλλά και σε ολόκληρη την Ήπειρο και τόνισε την πρόθεσή της να αναλάβει ενεργό δράση για την ανάδειξή του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.
Από όλους τους συμμετέχοντες διαπιστώθηκε η επικίνδυνη όξυνση του προβλήματος στην περιοχή, όπου τα έρημα χωριά γίνονται έρμαια συμμοριών, ενώ τα σύνορα είναι διάτρητα και η περιφρούρηση ανύπαρκτη. Όπως υπογράμμισε εισηγητικά ο πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου, σε όλη την Ήπειρο, ειδικότερα όμως στις τέσσερις επαρχίες της παραμεθορίου, η παραβατικότητα έχει χτυπήσει… κόκκινο, διότι, εκτός των άλλων, οι συνοριοφύλακες μετακινήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους στον Έβρο, είτε μεταφέρθηκαν σε αστικά κέντρα.

Ανάσχεση ξενιτεμού 
Κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν προσπάθειες συγκράτησης αλλά και πύκνωσης του πληθυσμού και ανάσχεσης του ξενιτεμού με τη μεταφορά και εγκατάσταση νέων από όλη την Ήπειρο και τη χώρα για φοίτηση σε ανακαινισμένα σχολεία, όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης και εργασίας. Το ίδιο επίσης μπορεί να ισχύσει και για τους συνοριοφύλακες, όπως τονίστηκε.
Για την επίλυση του προβλήματος επισημάνθηκε ακόμα κατά τη σύσκεψη η ανάγκη να κατηγοριοποιηθεί η εγκληματικότητα από την απλή άσκηση βίας έως το εμπόριο ναρκωτικών και τη διακίνηση όπλων ή και ανθρώπων ακόμα, ώστε να αντιμετωπιστεί  ανάλογα.

Οι δράσεις της ΠΣΕ 
Η Πανηπειρωτική υιοθέτησε το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Πωγωνίου για άμεση επιστροφή των φυλάκων και του στρατού, βελτίωση της υποδομής και επανίδρυση αστυνομικών τμημάτων, ενώ η Συνομοσπονδία θα διοργανώσει επίσης συνέντευξη τύπου και συγκεντρώσεις στην Αθήνα, ώστε το πρόβλημα να γίνει κύριο μέλημα της αποδημίας και με τα σωματεία - μέλη της, τους Ηπειρώτες της διασποράς και όλους τους Δήμους Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, βουλευτές και φορείς  να πιέσει την Πολιτεία για λύσεις.

Συστήνεται επιτροπή 
Σ’ αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε ομόφωνα, μετά από πρόταση του προέδρου της ΠΣΕ, η σύσταση ενδεκαμελούς επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από τρία μέλη του προεδρείου της Πανηπειρωτικής και οκτώ από τις τέσσερεις Ομοσπονδίες της παραμεθορίου της Ηπείρου, για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις περαιτέρω ενέργειες επίλυσης του προβλήματος.

proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου