Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιανουαρίου 15, 2014

Φως στις πτυχές της αλυσίδας ξενώνων της οικογένειας του Περιφερειάρχη Ηπείρου


Ο κόσμος λέει τι Λιάπης, τι Καχριμάνης...


Δάνεια, επιδοτήσεις, αυθαιρεσίες και σκιές που απαιτούν ξεκαθάρισμα. 

Το σκάνδαλο με το σπίτι του κ. Μιχάλη Λιάπη στην Ευρυτανία που επιδοτήθηκε ως… ξενώνας εξακολουθεί να προκαλεί σάλο στο πανελλήνιο, ενώ στην Ήπειρο άρχισαν οι ψίθυροι για την παλιά υπόθεση των ξενώνων της οικογένειας του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη στα Γιάννινα και στο Μέτσοβο. 

Ο κ. Καχριμάνης είχε δώσει εξηγήσεις το 2010, Νομάρχης τότε, 

εν όψει των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση (ύστερα από ρεπορτάζ των εφημερίδων «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ» και «ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ» αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού ΗΡΤ από την κ. Ελένη Ρεμπέλου, με εμπλοκή και της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις») και το θέμα τότε περιέργως θεωρήθηκε λήξαν. Δυστυχώς όμως δεν πρέπει να κλείσει οριστικώς διότι φαίνεται να υπάρχουν «σκιές» και για την υπόθεση αυτή και για το πόθεν έσχες που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο τότε Νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης και πρώην δήμαρχος Μετσόβου, με το πλήθος των οικογενειακών - ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.Το ξετύλιγμα του «κουβαριού» της δαιδαλώδους κατάστασης των επιχειρήσεων και αγορών της οικογένειας Καχριμάνη είναι δύσκολο να γίνει με απόλυτη σαφήνεια αλλά θα το προσπαθήσουμε. 

Ο κ. Καχριμάνης (5%) με τη σύζυγό του κ. Ελένη Κασσάρου (95%) έχτισαν λέει στο Μέτσοβο το 1987 επί οικοπέδου της συζύγου του ένα σπίτι 485 τ.μ., με αποθηκευτικούς χώρους άλλα 185 τ.μ. με δάνεια από την Κτηματική και την Εμπορική Τράπεζα. Δεν λέει όμως ποιου ύψους ήταν αυτά τα δάνεια, με ποιες εγγυήσεις χορηγήθηκαν, ενώ το σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι αυτό το κτίσμα χρησιμοποιείται ως ξενώνας εννιά επιπλωμένων διαμερισμάτων, με εκμεταλλεύτρια τη σύζυγό του κ. Ελένη Κασσάρου και ένα τμήμα του ως κατοικία της οικογένειάς του. Ως τι δανειοδοτήθηκε; Ως κατοικία ή ως ξενώνας; Για τα δυο μαζί πάντως αποκλείεται κι αν η χρηματοδότηση από τις τράπεζες έγινε για την ανέγερση ξενώνα, ίσως παρανόμως χρησιμοποιείται έστω και ένα μέρος του ως κατοικία, ενώ αξίζει να εξηγηθεί αν επιδοτήθηκε, από πού και σε ποιο ποσοστό, όπως και με ποιο τρόπο την εκμετάλλευση έχει η σύζυγός του όταν έστω και κατά 5% είναι συνιδιοκτήτης και ο κ. Καχριμάνης. 

Το 1995 ο κ. Καχριμάνης στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων επί της οδού Αετοράχης 7, σε οικόπεδο γονικής παροχής του πατέρα του, έχτισε ένα παραδοσιακού χαρακτήρα σπίτι 250 τ.μ. με βοηθητικούς χώρους 28 τ.μ. που του ανήκει εξ ολοκλήρου. Χτίστηκε, λέει, στο πόθεν έσχες του 2010, με δάνειο από την ALPHA BANK και αποταμιευμένους πόρους. Πόσο ήταν το δάνειο, με ποιες εγγυήσεις δόθηκε, πόσοι και από πού προήλθαν οι αποταμιευμένοι πόροι που αναφέρει; 

Το 2004 ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Νομάρχης τότε, αγοράζει (5%) με τη σύζυγό του (95%) πάλι στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων επί της οδού Ζαλοκώστα 50 ένα οίκημα 241,18 τ.μ., με βοηθητικούς χώρους 28 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 63.714,08 ευρώ. Η εμπορική του αξία ποια ήταν; Η μετατροπή του σε ξενώνα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο και χρηματοδοτήθηκε με δάνεια από την EUROBANK ενώ συμμετείχαν και οι δύο με δικά τους χρήματα; Δηλαδή; Πόση ήταν η χρηματοδότηση; Πόση η επιδότηση; Πόσα και από πού προήλθαν τα δικά τους χρήματα για την ιδία συμμετοχή; Επηρέασε την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο η ιδιότητά του ως Νομάρχη; 

Το 2007, πάλι με συμμετοχή 5% ο νυν Περιφερειάρχης και 95% η σύζυγός του, αγόρασαν κτίριο στην ίδια οδό, Ζαλοκώστα 74, που το έκαναν ξενώνα, αντικειμενικής αξίας 113.000 ευρώ (η εμπορική του αξία ποια ήταν;) με δάνειο από την ASPIS BANK (αγορά, εξοπλισμός, λειτουργία) ύψους 440.000 ευρώ, με εγγεγραμμένη προσημείωση υποθήκης υπέρ της δανείστριας Τράπεζας. Προσημείωση ποιων; Του συγκεκριμένου κτιρίου ή και άλλων περιουσιακών στοιχείων; Το ερώτημα τίθεται διότι μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου δεν δίδεται έτσι χωρίς πολύ ισχυρές εγγυήσεις. 

Υπάρχει και συνέχεια διότι το 2010, σύμφωνα με δήλωση του κ. Καχριμάνη, ο γαμπρός του – σύζυγος της κόρης του Μαρίας κ. Σπύρος Μπαμπαλέγκος αγόρασε παλιά οικία έναντι αγνώστου ποσού (όπως είναι άγνωστο αν με ίδιους πόρους ή δάνειο ή ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο ή άλλο πρόγραμμα) από την οικογένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, στην οδό Τοσίτσα 31, πάλι στο ιστορικό κέντρο στο οποίο φαίνεται ότι η οικογένεια του Περιφερειάρχη έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Αυτό το κτίριο είναι ο απόλυτος γρίφος και γι’ αυτό θεωρήθηκε ως σκάνδαλο. Είχε χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, αποχαρακτηρίστηκε σε παραδοσιακό από υπηρεσίες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, συγκεκριμένα της Επιτροπής Πολεοδομικού Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), όταν ο κ. Καχριμάνης ήταν Νομάρχης. Το διατηρητέο με το παραδοσιακό διαφέρουν πολύ, αλλά εν πάση περιπτώσει έτσι έγινε και πριν εκδοθεί η απαιτούμενη άδεια άρχισε η κατεδάφιση – ανακατασκευή του για τη μετατροπή του πάλι σε ξενώνα! 

Προκλήθηκε σάλος τότε, διακόπηκαν οι εργασίες, συντάχθηκε πρωτόκολλο αυθαιρέτου για την κατεδάφισή του, επιβλήθηκαν πρόστιμα (ο κ. Καχριμάνης τα έριξε όλα στην… απειρία του γιου του ως μηχανικού) και όλα τέλειωσαν με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, όχι όμως στο όνομα του γαμπρού του κ. Καχριμάνη αλλά στην εταιρεία «Ε. ΚΑΣΣΑΡΟΥ – Μ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ Ο.Ε.» (σύζυγος και κόρη του Περιφερειάρχη) η οποία συστήθηκε στις 3/8/2010 με αριθμό βιβλίου εταιρικών 458/2010. 

Όλα αυτά ασφαλώς προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για το μπαράζ των αγορών, τη λήψη τόσων δανείων, την ένταξη σε αναπτυξιακό νόμο, την επιχορήγηση, συνύπαρξη κατοικίας με ξενώνα και μεθοδεύσεις κυρίως επί της οδού Τοσίτσα 31. Ερωτήματα τα οποία απαιτούν ξεκάθαρες, πειστικές και λογικοφανείς εξηγήσεις από πλευράς του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τα περισσότερα απ’ αυτά τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία αποκτήθηκαν κυρίως όταν ήταν Νομάρχης Ιωαννίνων. 

Υπάρχουν όμως και επιπρόσθετα ζητήματα επί άλλων θεμάτων σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση του κ. Καχριμάνη και επί των οποίων θα επανέλθουμε. 

ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ/ stotapsi.gr

1 σχόλιο:

  1. Στις 01/10 /2014 με τίτλο Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗΣ είχα προιδεάσει το Prevezabest για τα σχετικά. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβαίνει στα Γιάννινα, με την ’’αξιοποίηση’’ και το μέγεθος των επιδοτήσεων ΕΣΠΑ και LEADER από Συμβούλους, Δημάρχους, Νομάρχες, Περιφερειάρχες κ.λ.π. Θεωρώ αναγκαίο προαπαιτούμενο, αλλά και επιτακτική ανάγκη, οι υποψήφιοι να δώσουν στην δημοσιότητα εκτός από το βιογραφικό τους και το πρόγραμμά τους και το αν εντάχτηκαν σε προγράμματα ΕΣΠΑ, LEADER και το ύψος της πιθανής επιδότησης από τον ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ, αλλά και ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αλλά και προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων για αντικειμενικότερη επιλογή την ώρα της κάλπης.
    Γιάννης Μαχαίρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή