Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιανουαρίου 22, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πλήθος κόσμου στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ομίλου UNESCO Ν. Πρέβεζας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο κτήριο της Λαικής αγοράς η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ομίλου UNESCO Ν.Πρέβεζας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τραγούδια από τον Πόντο και την Μ.Ασία το φωνητικό σύνολο του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Πρέβεζας. 


Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανατολιωτάκης και ο Δήμαρχος κ. Μπαίλης. 





Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ομίλου UNESCO Ν.Πρέβεζας κ. Κατσίμπρας ανέφερε:   

"Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου, για την παρουσία σας σήμερα εδώ σε αυτή την εκδήλωση του Ομίλου.

Επιτρέψτε μου όμως να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Πρέβεζας και το φωνητικό σύνολο του Συλλόγου καθώς και την κυρία Δήμητρα Τσιάκαλου που με την συμμετοχή τους θα ομορφύνουν την εκδήλωση.

Η UNESCO, ως Διεθνής Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ιδρύθηκε το 1945.
Μέλη της UNESCO είναι σχεδόν όλα τα κράτη του ΟΗΕ, 188 κράτη – μέλη συν έξι συνδεόμενα μέλη.

Το 1954 δημιουργείται από την UNESCO η Σύμβαση για την προστασία των πολιτιστικών Αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Ο δεύτερος θεσμός δημιουργήθηκε το 1972 με την Σύμβαση για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προσθέτοντας τώρα και την φυσική κληρονομιά.

Στην δεύτερη Σύμβαση του 1972, η έννοια πολιτιστική κληρονομιά, περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως αξιόλογα μνημεία, έργα αρχιτεκτονικής, μνημιακής γλυπτικής και ζωγραφικής, κατασκευές αρχαιολογικού χαρακτήρα, επιγραφές, σπήλαια, οικοδομικά συγκροτήματα και χώρους καθώς και έργα του ανθρώπου ή δημιουργήματα από κοινού της φύσης και του ανθρώπου.

Τα τελευταία χρόνια μία νέα Σύμβαση υλοποιήθηκε από την UNESCO, αυτή της Αϋλης Κληρονομιάς που περιλαμβάνει την γλώσσα, τις παραδόσεις, τα συστήματα αξιών, ήθη και έθιμα, την μουσική, τον χορό κ.α.

Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει σήμερα είναι περισσότερο εμφανής από ότι στο παρελθόν.

Τα αριστουργήματα που διαμέσου των αιώνων έπλασε καρτερικά η φύση αλλά και αυτά που δημιούργησε ο άνθρωπος με το πνεύμα και την δεξιοτεχνία του αποτελούν κτήμα και κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας.

Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα θαύματα έχουν χαθεί, είτε λόγω έλλειψης επαρκούς προστασίας είτε έχουν καταστραφεί από σκόπιμες ανθρώπινες ενέργειες.

Στη σημερινή εποχή απειλούνται και από έναν άλλο παράγοντα που δεν υπήρχε κατά το παρελθόν, τα ακραία καιρικά στοιχεία λόγω του φαινομένου του «θερμοκηπίου».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο σύγχρονος ρόλος του οργανισμού κρίνεται πολύ σημαντικός με πολύτιμους συνεργάτες τις Εθνικές Επιτροπές και του Ομίλους ανά τον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη «Σύμβαση της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Η χώρα μας έχει ένα απίστευτο πλούτο τέτοιων μνημείων και χώρων.

Ήδη τα Ελληνικά Μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO είναι δεκαεπτά με τελευταίο την παλαιά πόλη της Κέρκυρας.

Ας ευχηθούμε στο σημείο αυτό η δική μας Αρχαία Νικόπολη να είναι το δέκατο όγδοο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η διαδικασία προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, δεδομένου της πολυπλοκότητας του θέματος.

Η πρόταση που υπέβαλε το 2003 ο όμιλος σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO απέδωσε καρπούς.

Τέλος να σας ευχηθώ μια καλή χρονιά με υγεία, οικογενειακή ευτυχία και δημιουργία."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου