Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Φεβρουαρίου 23, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανησυχία των Πολιτιστικών φορέων για το έργο ανάπλασης της Κυανής Ακτής


Με μεγάλη ανησυχία και αγωνία παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσπαθούμε να ακροαστούμε «τι μέλει γενέσθαι» στην πιο σημαντική ζώνη πρασίνου της πόλης, στην μοναδική και πιο ιστορική πλαζ της Πρέβεζας την Κυανή Ακτή, όπου στοιχεία της κατασκευής του έργου, μας κάνουν να σκεφτόμαστε τα χειρότερα και συγκεκριμένα:

1.      
  Δεν καταλαβαίνουμε γιατί τροποποιείται η μελέτη του πεζόδρομου –ποδηλατόδρομου με συνέπεια να βγαίνει από το οδόστρωμα και να μεταφέρεται απαράδεκτα μειωμένος μέσα στο αλσύλιο της Κυανής Ακτής με ότι αυτό συνεπάγεται για το δάσος και την προστασία του πάρκου.

Η μελέτη με βάση την οποία εκτελείται το έργο που αυτονόητα επιβάλλει μονοδρόμηση του δρόμου της Κυανής Ακτής, προβλέπει πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο πλάτους 4 μέτρων και εντός του πλάτους του ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Οι εργασίες που εκτελούνται οριοθετούν πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, που εκτός των προαναφερθέντων, διακόπτεται από την περίφραξη του υφιστάμενου κολυμβητήριου(!). 

2. Όπως διαπιστώσαμε στην οριζοντιογραφία της μελέτης, προβλέπεται μέσα στο άλσος της Κυανής Ακτής δίκτυο τσιμεντένιων μονοπατιών 2.150 μέτρων χωρίς να έχουν αποτυπωθεί τα δέντρα. Τι θα γίνει με όσα δέντρα προκύψουν εντός της χάραξης;  Θα περικοπούν ή θα αλλάξει η χάραξη; Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το δεύτερο.Βεβαίως έχουμε και μια άλλη ένσταση. Σ’ ένα  τόσο μικρό και  περιορισμένο δάσος, δεν καταλαβαίνουμε τι εξυπηρετούν τα πυκνά τσιμεντένια μονοπάτια μιας ανοιχτής και όχι κλειστής πλαζ και μάλιστα σε απόλυτα επίπεδη επιφάνεια και με πολύ συμπιεσμένα εδάφη.

Το πλήθος των μονοπατιών θα οργώσει όλο το δάσος, η θεμελίωσή τους θα προκαλέσει βλάβες στο ριζικό σύστημα των γιγάντιων ευκαλύπτων και πιθανόν μελλοντικά θα καταστραφούν από αυτό.

3. Τα αποδυτήρια, με μεγάλη μας λύπη, βλέπουμε ότι θα συνδεθούν με στεγανούς(!) βόθρους αντί να συνδεθούν με το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης. Βόθροι στην παραλία και στην ιαματική ζώνη θεωρούμε ότι είναι περιβαλλοντικά απαράδεκτοι και επιβαρυντικοί για την υγεία των πολιτών. Η υψομετρική διαφορά με τον συλλεκτήριο αγωγό αποχέτευσης τεχνολογικά είναι λυμένη και δεν μπορεί να εξαιρείται η σύνδεση των αποδυτηρίων με τον βιολογικό καθαρισμό από το παρόν έργο. Ταυτόχρονα με τα απόβλητα των δύο αποδυτήριων θα πρέπει να μεταφερθούν στον β. κ. και τα λύματα του κολυμβητηρίου και του καφενείου. Eπίσης μας ανησυχεί το μέγεθος, ο όγκος και το υλικό κατασκευής των αποδυτηρίων (24+8 καμπίνες) που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της ακτής (υπερβολικά μεγάλος ταυτοχρονισμός).

4.  Παρότι το έργο θεωρείται «ανάπλαση της Κυανής ακτής» δεν γίνεται καμιά αναφορά στην αποκατάσταση και απομάκρυνση των οικοδομικών μπαζών που είχαν ριχθεί προ εικοσαετίας, για την αποφυγή διάβρωσης της ακτής μεταξύ καφενείου και Αγράμπελης.

5. Από τα στοιχεία της οριζοντιογραφίας προκύπτει ότι το τμήμα της ακτής κατάντη του κολυμβητηρίου  φαίνεται πολύ μεγαλύτερο από την υπάρχουσα κατάσταση(20 μέτρα πλάτος ακτής αντί 4 μέτρων που είναι σήμερα). Θα υπάρξει αποκατάσταση; Από τη μελέτη δεν προκύπτει αποκατάσταση της ακτής σε κανένα σημείο.

6.Τα μπαστούνια απαιτούσαν εξωραϊσμό που δεν προβλέφτηκε ή εξαιρέθηκαν;

7. Η μελέτη εφαρμογής αγνοεί πλήρως το γήπεδο beach volley το οποίο σύμφωνα με τη μελέτη καταστρέφεται και διασχίζεται από  ξύλινο ακτόδρομο και τσιμεντένιο μονοπάτι.
Πρόκειται να καταργηθεί ή προβλέπεται η ενσωμάτωσή του με τροποποίηση της μελέτης;

8. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί εξαιρέθηκε από το έργο το τμήμα «Αγράμπελη-κάστρο Παντοκράτορα» που ίσως απαιτούσε υπερθετικά, ανάπλαση και αποκατάσταση.

9. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί εξαιρέθηκαν από την αποκατάσταση της Kυανής Aκτής τα γήπεδα τένις και το κολυμβητήριο. Στον ίδιο χώρο δεν ανήκουν; Η δεν έχουν σχέση με τον τουρισμό και την άθληση!

10.Δεν τοποθετούμαστε στα στοιχεία της πρώτης φάσης (τμήμα Α στον Παντοκράτορα) όπου η μέχρι τώρα εφαρμογή, έχει προκαλέσει όπως σας είναι γνωστό, πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών και προκαλεί και σε μας, εύλογες ανησυχίες γι αυτά που θα ακολουθήσουν στον τμήμα Β της Κυανής Ακτής.

11.Το έργο της  Κυανής Ακτής, υπερβολικά ευαίσθητο για το μέλλον της πόλης και την ανάπτυξη, θεωρούμε ότι απαιτεί καθημερινή επίβλεψη από τις υπηρεσίες και όχι όταν προκύπτει πρόβλημα. Αν ο ΕΟΤ δεν μπορεί  να υποστηρίξει καθημερινά την επίβλεψη του έργου, θα πρέπει να οριστούν επιβλέποντες και από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου.

12.Πιστεύουμε ό,τι ο ΕΟΤ και ο Δήμος,  θα πρέπει έστω και τώρα, να αντιμετωπίσουν με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα το έργο, να εξετάσουν τις «καθυστερημένες ενστάσεις» μας και να δώσουν λύσεις παγώνοντας προσωρινά εργασίες που θα προξενήσουν  αναπότρεπτες βλάβες στο περιβάλλον.

Άλλωστε πραγματική διαβούλευση για την Κυανή Ακτή, δεν υπήρξε ποτέ!

Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία / Παράρτημα Πρέβεζας
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Πρέβεζας
Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας
Ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις”
Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
Κίνηση Φίλων Ποδηλάτου Πρέβεζας
Περιβαλλοντική Εταιρεία Πρέβεζας
Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”
Σύλλογος “Περί Βιβλίου”
Xορευτικός Όμιλος Πρέβεζας
Χορωδία “Αρμονία” Πρέβεζας

Culturepolis-Πολιτιστική Αντένα Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου