20% Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!
32 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για το ερευνητικό στάδιο στα Γιάννενα,
όταν υπογραφεί η σύμβαση της Energean Oil & Gas με το Ελληνικό Δημόσιο
• Με συγκρατημένη αισιοδοξία θα πρέπει να υποδεχτεί η Ηπειρωτική κοινωνία τις όποιες έρευνες ξεκινήσουν για εντοπισμό πετρελαίου, μόλις βεβαίως υπογράψει η ανάδοχος εταιρία Energean Oil & Gas με το Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.
Ο δρόμος ωστόσο για την έρευνα κοιτασμάτων είναι όχι μόνο μακρύς, αλλά παραμένει άγνωστο εάν τελικά εντοπιστούν κάποια στην περιοχή των Ιωαννίνων, αφού αυτό θα το δείξουν οι πρώτες μελέτες της εταιρίας, όταν όμως η ίδια εγκατασταθεί στην περιοχή και ξεκινήσει το πρώτο στάδιο των ερευνών, που αναμένεται να διαρκέσουν περί τα 3 χρόνια. Στη συνέχεια, εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για εξόρυξη πετρελαίου, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό.
Στο 20% οι πιθανότητες!
Όλα αυτά βέβαια κινούνται με μια πιθανότητα επιτυχίας των ερευνών της τάξεως του 20% (!), όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, κατά την διάρκεια ενεργειακού φόρουμ, ενώ αναφέρθηκε και στα ισχυρά αντικίνητρα που υπάρχουν στην χώρα μας για να επενδύσει κανείς σ’ αυτόν τον τομέα.
«Η κοινή γνώμη αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα των υδρογονανθράκων θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή και να γνωρίζουν ότι πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανακαλύπτονται μόνο μέσα από συστηματική έρευνα και με μεγάλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου» τόνισε στην ομιλία του, θέλοντας να κατευνάσει τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις ότι οι περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι μελέτες, θα μετατραπούν αυτόματα σε El Dorado πετρελαίου!
Επένδυση 32 εκατ.!
Αναφερόμενος στα βασικά σημεία του επενδυτικού προγράμματος της εταιρίας για τις νέες περιοχές των Ιωαννίνων ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι για το ερευνητικό στάδιο θα επενδυθούν 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της διενέργειας σεισμικών ερευνών, καθώς και δύο γεωτρήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν, τα αποθέματα μπορεί να φτάσουν στα 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, έναντι 50- 80 εκατ. που είναι οι επίσημες εκτιμήσεις του υπουργείου.
Σημαντική επένδυση
Αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση για την περιοχή μας, ανεξαρτήτως ρίσκου, καθώς τέτοιες προσπάθειες ενέχουν πάντα και ένα μεγάλο ποσοστό να μην φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξάλλου και πριν αρκετά χρόνια είχαν γίνει κάποιες παρόμοιες έρευνες, χωρίς ωστόσο ποτέ να μάθει η τοπική κοινωνία το αποτέλεσμά τους. Χθες ο κ. Ρήγας στην ομιλία του ανέφερε ότι «η αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ανοίγει, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλείσει ξανά στο μέλλον, όπως είχε συμβεί επί δεκαπέντε χρόνια. Οι απαιτούμενες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα, με βάση τον προγραμματισμό, η στελέχωση της ΕΔΕΥ θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ η χώρα θα πρέπει να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές, καθώς ο ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες είναι μεγάλος».
Τα πρώτα «ευεργετήματα»
Για την Ήπειρο τα πρώτα «ευεργετήματα» αυτής της επένδυσης θα περιοριστούν σε κάποιες θέσεις εργασίας, κατά την διάρκεια των πρώτων ερευνών, οι οποίες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι και το κύριο, αυτό της εξόρυξης τυχόν κοιτασμάτων. Το όφελος πάντως για την τοπική κοινωνία, εάν η διαδικασία μπει σε κανονικούς ρυθμούς και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει αντλήσιμο πετρέλαιο, θα είναι σίγουρα η εξασφάλιση αρκετών θέσεων εργασίας (ανάλογα με το μέγεθος του έργου υπολογίζονται από 150 έως 300), ενώ στην Περιφέρεια Ηπείρου θα φθάσει το 5% των εσόδων, αφού όμως πρώτα γίνει η απόσβεση του έργου. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια διαδικασία με υψηλό ρίσκο και με πιθανά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Οι έρευνες…
Πάντως, όταν υπογραφεί η σύμβαση, η εταιρία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις πρώτες έρευνες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα περιοριστούν μόνο στο Καλπάκι, αλλά θα επεκταθούν σε όλη την περιοχή του Πωγωνίου και κυρίως σε Λάβδανη, αλλά και στην περιοχή της Ζίτσας (στη Δραγοψά), όπως και στη Μουργκάνα, όπου παλαιότερα υπήρξαν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων.
Υπενθυμίζεται ότι αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για ανεύρεση κοιτασμάτων στην Ήπειρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πριν από 15 χρόνια περίπου κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στη διασταύρωση Δελβινακίου – Πωγωνιανής είχε εγκατασταθεί μηχάνημα και μετρούσε τα κύματα από εκρήξεις και πώς αυτά διοχετεύονταν στο έδαφος. Επρόκειτο για γεωφυσική διασκόπηση με σεισμική μέθοδο. Επίσης, έρευνες είχαν γίνει και στους ακριτικούς Φιλιάτες, όπως και στην Ανεμορράχη της Άρτας, στον Κάμπο της Πρέβεζας, ανάμεσα από Πρέβεζα και Παξούς.
Σε ότι αφορά τη Β. Ήπειρο, έρευνες είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, ενώ Αμερικανικές και Καναδικές εταιρίες, με έρευνές τους κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, ενισχύουν τις πιθανότητες «φλέβες» πετρελαίου να υπάρχουν και στις περιοχές μας, κυρίως Πωγωνίου και Φιλιατών.
proinoslogos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου