Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Απριλίου 02, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η επιτροπή της ανοιχτής συνέλευσης των πολιτών για την Κυανή Ακτή


Μετά από είκοσι (20) ήμερες συνεχούς και συστηματικής μελέτης του φακέλου του έργου “Διαμόρφωση χώρων Κυανής Ακτής-Κάστρου Παντοκράτορα” τις ενημερωτικές συναντήσεις-συζητήσεις στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου, καταλυτική αυτή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21-3-2014 με την παρουσία εκπροσώπων του ΕΟΤ, τις επαφές μας με άλλες κρατικές υπηρεσίες που έδωσαν αδειοδοτήσεις για το έργο, αλλά και την καταστροφική εικόνα που παρουσιάζουν οι δυο αυτοί (πολύτιμοι) χώροι της πόλης μας, καταλήγουμε στα εξης:

   
Tο έργο, η μελέτη του οποίου ενεργοποιήθηκε  και προωήθηθηκε για εκτέλεση επί δημαρχίας  Μ. Κλάπα και εκτελείται επί δημαρχίας Χ.Μπαίλη, υλοποιείται μέσα σε ένα σημαντικό, αλλά κακοποιημένο τις τελευταίες δεκαετίες, οικοσύστημα, αυτό του άλσους του Αγίου Γεωργίου, αλλά και της ιδιαίτερου κάλλους παράκτιας ζώνης Κυανής Ακτής-Παντοκράτορα.

Το έργο σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται με μεγάλη έλλειψη υπευθυνότητας και σεβασμού προς το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο μιας περιοχής που θα έπρεπε για όλους μας και κυρίως για τους “άρχοντες” να είναι ένα από τα πιο ΑΚΡΙΒΑ ΦΥΛΑΧΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Το έργο υλοποιείται μέσα σε μια περιοχή (τμήμα Β) που στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της πόλης είναι χαρακτηρισμένη “περιαστικό πράσινο” δηλαδή δάσος και στη συνείδηση των Πρεβεζάνων είναι η μαγευτική ακτή του Αγίου Γεωργίου-Κυανή Ακτή που με τόσο σεμνή σοφία την προίκισε η φύση.

Και όμως οι δημοτικές αρχές, στις οποίες χρεώνεται το έργο ενεργώντας με πολιτική σκέψη και επιπολαιότητα, αφ'ενος μεν παρέβλεψαν και νόθευσαν την νομοθεσία που προστατεύει το “περιαστικό  πράσινο”, προσπαθώντας να τσιμεντοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος του προς όφελος αυτών που έχουν ιδεολογία το χρήμα και αφ'ετερου καταστρέφουν χωρίς καμία συστολή την αγνότητα της φύσης και απογυμνώνουν το χώρο από την συναισθηματική ιστορία πολλών γενεών.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ - ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΙΛΟΔΟΞΙΩΝ.

Γι'αυτο είμαστε τεκμηριωμένα ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ με αυτό το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια από τις πιο μαγευτικές περιοχές της πόλης μας .

Την αντίθεσή της βέβαια για το έργο έχει εκφράσει επίσημα και η νυν δημοτική αρχή, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η αντίθεση της δεν είναι ζήτημα λόγων αλλά έμπρακτων αποφάσεων.
Εμείς είμαστε υπέρ των ήπιων παρεμβάσεων που θα προστατεύσουν και θα δέσουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον προσθέτοντας σ'αυτό  και την αισθητική λειτουργικότητα για τους χρήστες και όλα αυτά με οδηγό τους νόμους και τις διατάξεις που υπερασπίζονται το χαρακτηρισμό της Κυανής Ακτής ως “περιαστικό πράσινο” και του Κάστρου του Παντοκράτορα ως “περιοχής ιδιαίτερου κάλους”. Η δε μελέτη των παρεμβάσεων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευσυνείδητης εργασίας καταξιωμένων ειδικών μελετητών, που θα ενσωματώσουν σ'αυτή, την ιστορία της περιοχής, θα προστατεύσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της και θα αξιολογήσουν με διορατικότητα και βαρύτητα τις προτάσεις των τοπικών φορέων συλλόγων και πολιτών.

Είναι αντίθετη με τη δική μας στάση ΕΥΘΥΝΗΣ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ προς την πόλη μας, η λογική της καταθέσης πρόχειρων και βεβιασμένων προτάσεων για ένα έργο που η πλειοψηφία των κατοίκων, με προεξάρχοντα τον σημερινό Δήμαρχο, θεωρεί αρνητικό για την περιοχή και μάλιστα προτάσεων που μπορούν να διαφοροποιήσουν το όλο έργο μονό κατά 15-20%, δηλαδή σχεδόν σε τίποτα.

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΩΣ ΥΨΙΣΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ, την προστασία της. Δυστυχώς ένα ακόμα έργο που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με ευθύνη δημοτικών μας αρχών, αυτό της προστασίας της, αποδείχθηκε  αναποτελεσματικό, αφού κάθε χρόνο οι μετρήσεις δείχνουν απώλειες στον αιγιαλό, αφού η υλοποίηση του απείχε πολύ από τη μελέτη εφαρμογής του.

Αυτό βεβαία δεν απέτρεψε την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών για την υλοποίηση τέτοιων “σωτήριων”  παρεμβάσεων !!!
Και να μην ξεχνάμε ότι η πολύπλευρη συρρίκνωση της άλλοτε κατάφυτης και προστατευόμενης φύσης του Αγίου Γεωργίου άρχισε όταν “εμπνευσμένοι” δημοτικοί άρχοντες ανέλαβαν την κηδεμονία της.
                                                                                                                
                                                                                                                
                                                                       Η επιτροπή της ανοιχτής συνέλευσης των πολιτών 
                                                                                                                           

                                                                                                                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου