Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Μαΐου 05, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΤΩΝΕΙ .. Του Θεοδώρου Ε.. Κολοβού


(Προσωπικά βιώματα από τη διαμόρφωση του εκλογικού προγράμματος της « Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας» για τον Δήμο Πρέβεζας.)


Το Σαββάτο 26/04/2014 στο χώρο της πρώην Λαϊκής Αγοράς και μπροστά σε πολυπληθές ακροατήριο παρουσιάστηκαν από τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Δημ. Βασιλείου οι κατευθυντήριες γραμμές και οι βασικές θέσεις του εκλογικού προγράμματος του Συνδυασμού για τον Δήμο Πρέβεζας.

Ήταν το επιστέγασμα μιας δίμηνης προσπάθειας, όπου συμμετείχαν πάνω από 20 μέλη της Επiτροπής Προγράμματος της Παράταξης. Τα μέλη αυτά, είχαν διαφορετικές ειδικότητες, γνώριζαν άριστα το αντικείμενό τους και συμμετέχουν ενεργά στα κοινά του Δήμου. Για τη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος, μετά από επαφές της παράταξης και διαβούλευση, λάβαμε υπόψη τις παρατηρήσεις πολλών φορέων της πόλης, αλλά και μεμονωμένα άτομα που είχαν αποθηκευμένη πείρα, εξειδίκευση και ενδιαφέρον για τα δρώμενα του Δήμου.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Προγράμματος έγινε την Πέμπτη πριν τις τελευταίες Απόκριες, ενώ όλοι οι δημότες ήταν στους ρυθμούς του Καρναβαλιού που θα γινόταν την Παρασκευή από τις γυναίκες της Πρέβεζας και το Σαββάτο από το Καρναβαλικό Κομιτάτο. Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε επιμέρους ενότητες, δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές και αυστηρά χρονοδιαγράμματα ώστε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Μου ανατέθηκε η σύνταξη προγράμματος για τη δράση της Δημοτικής Αρχής στο χώρο της Παιδείας. Θα μπορούσα, καθώς έχω και τη σχετική εμπειρία, να γράψω ένα δισέλιδο, να το παρουσιάσω στην Επιτροπή Προγράμματος και να τελειώνει η ιστορία. Όμως η δική μου πεποίθηση, όπως και της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Προγράμματος, ήταν ότι στη διαμόρφωσή του πρέπει να συμμετέχουν όσο το δυνατό περισσότεροι δημότες. Έτσι άρχισε ο Γολγοθάς της Δημοκρατίας …

Την επόμενη Δευτέρα το απόγευμα ( Καθαρή Δευτέρα) είχαμε μια πρώτη συνάντηση με στελέχη της Παράταξης που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της Παιδείας. Ήταν καθηγητές, μέλη του Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ, και δάσκαλοι, μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Νομού. Και τότε ειπώθηκε, μεταξύ σοβαρού και αστείου το εξής αμίμητο από ένα μέλος : « Καλά ρε παιδιά εσείς δεν είστε Πρεβεζάνοι?, δεν ξέρετε ότι σήμερα στην Πρέβεζα γιορτάζουμε τα κούλουμα και είμαστε όλοι στα ούζα?’»Ξεσπάσαμε στα γέλια. Τελικά συμφωνίσαμε οι καθηγητές να διαμορφώσουν μια εισήγηση για τα τεκταινόμενα στο χώρο τους. Το ίδιο και οι δάσκαλοι.Εγώ θα έκανα εισήγηση για θέματα που αφορούσαν αποκλειστικά το Δήμο(Επιτροπή Παιδείας κ.α.). Την Τετάρτη μαζευτήκαμε πάλι και διαμορφώσαμε το αρχικό πρόγραμμα για την Παιδεία.

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου όπου συμμετείχαν φορείς της Εκπαίδευσης και άλλα μέλη της Παράταξης. Εκεί διαπιστώθηκε ότι, ενώ οι κεντρικοί άξονες της εισήγησης ήταν σωστοί, υπήρχαν ασάφειες, ανακρίβειες κ.ά.. Άλλες προτάσεις ήταν αόριστες, άλλες πολύ συγκεκριμένες, άλλες ξεφεύγουν από τι αρμοδιότητες του Δήμου κλπ. Σημειώσαμε όλες τις παρατηρήσεις και προτάσεις, πολλές από αυτές τις λάβαμε υπόψη και έτσι διαμορφώσαμε το τελικό πρόγραμμα για την Παιδεία περίπου επτά σελίδες. Όμως δεν σταματήσαμε εδώ. Το τελικό κείμενο το στείλαμε σε άτομα που είχαν σχέση με το χώρο της Παιδείας, ακόμη και σε εκπαιδευτικούς που δεν ανήκαν στη δική μας Παράταξη. Οι παρατηρήσεις του και οι διορθώσεις τους μας προκάλεσαν έκπληξη αλλά και ευχαρίστηση. Έτσι, η τελική εισήγηση κατατέθηκε στην Επιτροπή Προγράμματος. Από εκεί και πέρα άρχισε η Σταύρωση…

Μαζεύτηκαν οι εισηγήσεις από όλα τα επιμέρους θέματα και άρχισαν οι συζητήσεις για την τελική διαμόρφωση όλου του Προγράμματος. Προτάσεις, αντιπροτάσεις, συμπληρώσεις, διαφωνίες ακόμα και αντεγκλήσεις . Ευτυχώς όχι σε έντονο ύφος, γιατί το θέμα ήταν σοβαρό και δεν υπήρχε χώρος για προσωπικές επιβουλές και υστεροβουλίες. Τελικά, διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα 45 σελίδων που αποτελεί και τη τελική μας πρόταση.

http://dhmotikirizospastikhsynergasia.wordpress.com/ ). Όμως το πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλο και δύσκολα θα το διαβάσει κανείς. Αποφασίσαμε το πρόγραμμα να παραμείνει όπως έχει, και ο καθένας να διαβάσει ό,τι θέλει ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Εξάλλου θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον προεκλογικό αγώνα της Παράταξης και των υποψηφίων αλλά και ένα σοβαρό ντοκουμέντο για την δράση μας μετεκλογικά.

Για τις ανάγκες όμως του προεκλογικού αγώνα σχηματίστηκε μια περίληψη του προγράμματος, 16 σελίδες, η οποία εκτυπώθηκε σε φυλλάδια και μοιράζεται στους δημότες. Στο περιληπτικό αυτό κείμενο οι προγραμματικές θέσεις για την Παιδεία από επτά σελίδες έγιναν μετά βίας μία.Φανταστείτε τη συναισθηματική μας φόρτιση αφού οι κόποι μας και εργατοώρες που διέθεσαν πολλοί άνθρωποι συμπιέστηκαν σε μία σελίδα ! Έτσι όμως είναι η δημοκρατία και ας ματώνει…

Mε την ολοκλήρωση και τη δημοσίευση του προγράμματος με κυρίευσε ένα αίσθημα βαθειάς ικανοποίησης,αλλά και χαιρεκακίας! Ικανοποίηση γιατί κερδήθηκε μια μάχη Δημοκρατίας και χαιρεκακία γιατί η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο! Και όταν λέω εκδίκηση εννοώ ιδεολογική εκδίκηση.Έστω και μετά από πολλά χρόνια αποδείξαμε η συλλογική δράση και οι δημοκρατικές διαδικασίες μπορούν να υπερβούν οποιοδήποτε εμπόδιο,σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τη δράση του«ενός ανδρός»’.Η πιστη μας για δημοκρατία και συλλογική δράση δεν είναι πρόφαση για να επιβάλλουμε αυταρχικές αποφάσεις,αλλά απόφαση ζωής!Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παράταξής μας και αυτό αποτυπώνεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του προγράμματός μας,για τι Δήμο θέλουμε΄ « θέλουμε ένα Δήμο των δημοτών μαζί με τους δημοτες!Το σημερινό δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου Πρέβεζας εινα ένα μοντέλο συγκεντρωτικό,γραφειοκρατικό,αυταρχικό και αδιαφανές!Είναι ένα μοντέλο αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό,χαρακτηριστικά που ενδυνάμωσε η εφαρμογή του «Καλλικράτη»,Στο αντίποδα αυτού του μοντέλου το δικό μας όραμα είναι ένας Δήμος δημοκρατικός,αντιγραφειοκρατικός,ανοιχτός στους δημότες μας και τους φορείς του διεκδικητικός, αποτελεσματικός και λειτουργικά αποκεντρωμένος. Ενας Δήμος που θα επιζητά τον έλεγχο και θα δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις άμεσης συμμετοχής των ίδιων των δημοτών στις υποθέσεις τους».

Δεν ξέρω αν ο σημερινός Δήμαρχος, ο οποίος είναι και πάλι υποψήφιος, αλλάξει ρότα και από ένας αδρανής και αδιάφορος Δήμαρχος ,ενεργοποιηθεί και ζητήσει τη βοήθεια όλων των μελών της «παράταξης» του για την εκπλήρωση των στόχων τους προς όφελος του Δήμου.

Επίσης δεν ξέρω αν και ο προηγούμενος Δήμαρχος,ο οποίος είναι και αυτός πάλι υποψήφιος,διδάχθηκε από τα λάθη του και αφήσει το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και τις αποφάσεις του «ενός ανδρός» και συναποφασίζει με όλα τα μέλη της ΝΕΑΣ του παράταξης

Ξέρω όμως ότι εμείς παραμένουμε στην ΙΔΙΑ ρότα που ξεκινήσαμε από πολύ παλιά.Συνεχίζουμε στους ματωμένους δρόμους της Δημοκρατίας με λεωφορείο τη Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία,, με κατεύθυνση την Αλληλεγγύη την Ανατροπή και τη Δημιουργία και με προορισμό την πραγματική ανάσταση του Δήμου μας και της Πατρίδας μας!

Θεόδωρος Ε.Κολοβος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, Υποψήφιος Δήμαρχος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου