Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Ιουνίου 24, 2014

Ενισχύσεις 26,2 εκ. φέτος στα επενδυτικά σχέδια της Ηπείρου

Αναπτυξιακός Νόμος
anaptyxiakos pinakas
Συνολικά 26,2 εκ. ευρώ θα διατεθούν φέτος στην Ήπειρο στα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση και την τροποποίησή της από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 3,2 δισεκ. Ευρώ, ενώ για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης θα διατεθεί ποσό ύψους 1,255 δισ. ευρώ και για φοροαπαλλαγές 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, το σύνολο των φοροαπαλλαγών στην Ήπειρο ανέρχεται σε 23 εκ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα διατεθεί για επενδύσεις κάτω των 3 εκ. ευρώ είναι 8,2 εκ. ευρώ. 
Ως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την υπαγωγή στον νόμο των επενδυτικών σχεδίων που είχαν υποβληθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2014 (α' κύκλος, με περίοδο υποβολής που έληξε στις 5 Μαρτίου), ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ τόσο σε αριθμό αιτήσεων όσο και σε συνολικό προϋπολογισμό. Ο δεύτερος κύκλος του 2014 αναμένεται να προκηρυχθεί το φθινόπωρο, μάλλον τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις:
Για τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στο καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας θα διατεθούν για επιχορήγηση και την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης 500 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο και 100 εκατ. ευρώ για τον δεύτερο κύκλο. Επίσης προβλέπονται φοροαπαλλαγές ύψους 700 εκατ. ευρώ για τον πρώτο κύκλο και 300 εκατ.ευρώ για τον δεύτερο κύκλο. Οσα από τα ποσά δεν διατεθούν την πρώτη περίοδο θα περάσουν στη δεύτερη περίοδο.
Για τα επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος Τεχνολογικής Ανάπτυξης τροποποιείται η αρχική απόφαση και αντί 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν τελικά 5 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και φορολογικές απαλλαγές 100 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά προορίζονται για την πρώτη εξαμηνιαία περίοδο και όσα δεν απορροφηθούν θα μεταφερθούν στη δεύτερη. Η μείωση του ποσού σε σχέση με την αρχική απόφαση οφείλεται στο περιορισμένο ενδιαφέρον των επενδυτών για την κατηγορία αυτή.
Για τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Περιφερειακής Συνοχής προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2014 η διάθεση ποσού 550 εκατ. ευρώ και φορολογικές απαλλαγές ύψους 600 εκατ. ευρώ Κατά τη δεύτερη εξαμηνιαία περίοδο το ποσό της επιχορήγησης και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης καθορίζεται σε 100 εκατ. ευρώ και των φορολογικών απαλλαγών σε 300 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά, στα οποία προστίθενται και τα ποσά που τυχόν δεν θα διατεθούν κατά την πρώτη εξαμηνιαία περίοδο, θα κατανεμηθούν στις Περιφέρειες της χώρας με νεότερη απόφαση.
Για τον α' κύκλο, στα επενδυτικά σχέδια άνω των 3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από την «Περιφερειακή Συνοχή» επιχορηγήσεις 414,2 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές 300 εκατ. ευρώ και για τα επενδυτικά σχέδια κάτω των 3 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις 135, 8 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Στον πρώτο κύκλο του 2014 κατατέθηκαν πανελλαδικά 732 αιτήσεις υπαγωγής στον ν. 3908/11, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ.
Η συνολική επιχορήγηση που διεκδικούν οι επενδυτικές αιτήσεις του πρώτου κύκλου φθάνει το 1,2 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 είχαν υποβληθεί 252 αιτήσεις πανελλαδικά, συνολικού προϋπολογισμού 847 εκατ. ευρώ με αιτούμενη ενίσχυση 303 εκατ. ευρώ. Το 2013 είχαν εγκριθεί ενισχύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και φοροαπαλλαγές 1,180 δισ. ευρώ.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου