Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Ιουνίου 27, 2014

Νίκος Γεωργάκος "Όσα λέγονται για το Νοσοκομείο Πρέβεζας είναι Κινδυνολογίες"



Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, όσον αφορά τα δημοσιεύματα περί υποβάθμισης του Νοσοκομείου.
Ο κ. Γεωργάκος χαρακτήρισε κινδυνολογίες τα όσα λέγονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για το Σύλλογο Εργαζομένων και την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία.

«Ως εργαζόμενος στο δύσκολο ρόλο του Διοικητή του Νοσοκομείου κύριο μέλημά μου είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών του Νομού. Θέλω να ενημερώσω τους πολίτες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και να σταματήσει να αναπαράγεται μια κινδυνολογία περί υποβάθμισής του» υπογράμμισε ο Διοικητής, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην ιατρική δύναμη του Νοσοκομείου και τις Κλινικές λέγοντας μεταξύ άλλων «Η Ιατρική Δύναμη του Νοσοκομείου μας είναι 47 γιατροί, συν τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους στις κλινικές. Από τους 47 υπηρετούν σήμερα 34, για τις υπόλοιπες 13 κενές θέσεις από το Υπουργείο μας ζητήθηκε και δώσαμε προτεραιότητα με εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου τις κενές θέσεις που πρέπει να διοριστούν γιατροί το 2014 και 2015. Επιγραμματικά οι γιατροί αυτοί είναι αναισθησιολόγος, παθολόγοι, ορθοπεδικοί, νεφρολόγος, παιδίατρος, μικροβιολόγος, οδοντίατροι και ακτινολόγοι. 

Η Παθολογική Κλινική είναι το στήριγμα του Νοσοκομείου. Μετά από συνεννόηση την περασμένη εβδομάδα με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, θα προκηρυχθεί άμεσα διαδικασία διορισμού του ΕΣΥ ως επιμελητή α ή β.

Μέχρι τον διορισμό των παραπάνω θέσεων - καθώς πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία - προσπαθεί η Διοίκηση σε συνεννόηση με το Υπουργείο και την 6η ΥΠΕ, να έρχονται επικουρικοί γιατροί. 

Σε κάθε προκήρυξη επικουρικών γιατρών θα είναι μέσα το Νοσοκομείο Πρέβεζας» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.

Ο Διοικητής προχώρησε σε ανάλυση των Κλινικών του Νοσοκομείου λέγοντας χαρακτηριστικά «Το πρόβλημά μας αυτή την περίοδο και πιστεύω ότι θα λυθεί άμεσα είναι η Ορθοπεδική Κλινική. Υπάρχει μόνο ένας γιατρός, λόγω συνταξιοδότησης των άλλων δύο. Η βασική μας δυνατότητα που έχουμε είναι να φέρουμε ένα γιατρό και να είναι Πρεβεζάνος. Πλέον, από το ΠΕΔΥ και το πρώην ΙΚΑ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ο γιατρός Χαλ. Καμπάνι, τώρα μπορεί να γίνει αυτή η μετακίνηση μέσα στον Αύγουστο. Η δεύτερη λύση, η άμεση, είναι την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη ενός επικουρικού γιατρού. 

Τα δημοσιεύματα αφορούσαν αυτή την περίοδο και την Παθολογική Κλινική. Στην Παθολογική, σας λέω ότι περίπου το μήνα νοσηλεύονται 260 άτομα. Θα λειτουργήσει από τις αρχές Ιουλίου που επιστρέφει και άλλη μία γιατρός, συνολικά με τρεις γιατρούς. Με την παρέμβαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, μπορεί να έρθει και Παθολόγος από το Κ.Υ. Καναλλακίου, έτσι ώστε αυτή την περίοδο να μην υπάρχει πρόβλημα. Το καλό με την Παθολογική είναι ότι υπάρχουν εκτός από τους γιατρούς και οι ειδικευόμενοι οι οποίοι είναι πέντε.

Στον Χειρουργικό Τομέα, το 2013  υπήρχε τρομερό πρόβλημα καθώς λειτουργούσε μόνο με ένα αναισθησιολόγο αλλά και με δύο μόλις γιατρούς, οι επεμβάσεις τότε έφταναν τις 50 το μήνα. Από τον Ιανουάριο 2014 οι γιατροί έγιναν 5, οι αναισθησιολόγοι μετά από παρεμβάσεις έγιναν 4 αλλά οι επεμβάσεις όμως παραμένουν στις 50 το μήνα. Ο λόγος; Προσπαθώ να καταλάβω γιατί έρχονται οι ασθενείς μόνο για να κόψουν ράμματα και τις επεμβάσεις τις κάνουν αλλού. Πραγματικά δεν μπορώ να πω ότι οι γιατροί δεν είναι άξιοι και δεν τους προτιμούμε, πέρυσι ίσως λόγω έλλειψης προσωπικού να το σκεφτόμουν, αλλά τώρα; 

Στην Παιδιατρική Κλινική καλύπτουμε μόνο τις 24 μέρες εφημερίες, μας λείπουν 7, προσπαθούμε με επικουρικό ή διορισμό ώστε να καλύψουμε και τις υπόλοιπες. Πάνω από 1500 παιδιά το μήνα περνούν από την Παιδιατρική του Νοσοκομείου. Οι γιατροί έρχονται και πέραν του ωραρίου τους. Νοσηλεύουμε λίγα παιδιά, περίπου 150 παιδιά το μήνα, διότι δεν έχουμε την δυνατότητα της Κλινικής.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 38 περίπου αιμοκαθαρόμενους, οι οποίοι αυξάνονται και ζητούν και από άλλες περιοχές να έρθουν. Δυστυχώς, παρότι έγιναν ενέργειες το 2013, υπάρχει μονο ένας γιατρός. Προσπαθούμε να στηρίξουμε τη Μονάδα είτε με επικουρικούς είτε με αγροτικούς γιατρούς.

Στη Μαιευτική Κλινική υπήρχαν δύο γιατροί πέρυσι και με προβλήματα πάρα πολλά. Καταφέραμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο να φτιάξουμε το Τμήμα των μαιών, με αποτέλεσμα το πρώτο εξάμηνο 1400 άτομα να περάσουν από τα γυναικολογικά ιατρεία. Κάθε μέρα γεννάει και μία γυναίκα και όχι μόνο από την Πρέβεζα αλλά και από την ευρύτερη περιοχή, κάτι πολύ ευχάριστο. Μπορούμε την Μαιευτική Κλινική να τη στηρίξουμε να έχει ακόμα περισσότερους τοκετούς.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την Καρδιολογική Κλινική. Τους βοήθησα από την πρώτη στιγμή να βρούμε επικουρικό γιατρό. Βρήκαμε τη λύση, οι πληροφορίες μου λένε ότι ο επικουρικός είναι Πρεβεζάνος καρδιολόγος και θα προσπαθήσουμε να τον κρατήσουμε για πολλά χρόνια στο Νοσοκομείο μας.

Στο ακτινοδιαγνωστικό προέκυψε συνταξιοδοτικό και από τους 4 θα μείνουν 3 γιατροί. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα το πρόβλημα.

Στο μικροβιολογικό προέκυψε και εδώ συνταξιοδότηση και έμεινε ένας γιατρός, όμως η μονάδα στηρίζεται με μικροβιολόγο και από Κέντρο Υγείας.

Στο Αιματολογικό έχουμε πλήρη κάλυψη και εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να γίνονται αιμοληψίες και τα απογεύματα» ανέφερε ο κ. Γεωργάκος.

Για την εικόνα του Νοσοκομείου ο Διοικητής αναφέρθηκε στα ευχαριστήρια που λαμβάνει συχνά για τις Κλινικές, πλην των Επειγόντων και των Εξωτερικών Ιατρείων. 

«Από τα Εξωτερικά Ιατρεία περνούν 6.000 άτομα το μήνα. Σε αυτόν τον χώρο με όποια προβλήματα έχει, ο ένας πάνω στον άλλον, επείγοντα και τακτικά ιατρεία μαζί, και προσπαθούμε να κάνουμε μια εσωτερική διαρρύθμιση. Πώς να μην αμαυρώνεται η εικόνα; Πως ορισμένοι από αυτούς να μην τσαντίζονται σε έναν τόσο μικρό χώρο; Θα γίνει αλλαγή, θα γίνει βελτίωση»!

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων όσον αφορά τα υπαρκτά προβλήματα του Νοσοκομείου αλλά και τους λόγους που ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου όπως και η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία εκτιμούν ότι το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται, ανέφερε χαρακτηριστικά «Η κινδυνολογία αφορά τα δημοσιεύματα από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου όπου ταυτίζονται και με την Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία. Πιστεύω ότι από τα νούμερα που σας έδωσα, από τα 6.000 και πάνω άτομα που περνούν το μήνα από το Νοσοκομείο, εάν όντως υπήρχε σοβαρό πρόβλημα δεν θα ήμασταν αυτή τη στιγμή εδώ. Και εγώ γίνομαι αποδέκτης παραπόνων, πολλές όμως φορές έχει να κάνει με τη λειτουργία του Νοσοκομείου και θέλω να τονίσω ότι το Νοσοκομείο μας δεν λειτουργεί με εσωτερικό κανονισμό! Το πρώτο πράγμα που ζήτησα εδώ, ήταν ο Κανονισμός και καθηκοντολογια. Όχι. Τώρα είμαστε σε μία φάση που έχει στηθεί ο εσωτερικός κανονισμός, έχει περάσει στα Τμήματα, θα επικαιροποιηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο για να μην δημιουργούνται προβλήματα. Δικαιολογημένα κάποια άτομα αγανακτούν καθώς δεν έχουμε εσωτερικό κανονισμό. Θα τον φτιάξουμε και θα τον ολοκληρώσουμε μέσα στον Ιούλιο» ανέφερε.

Όσον αφορά το τριετές πρόγραμμα του Υπουργείο που δεν συμπεριλαμβάνεται η Πρέβεζα, ο κ. Γεωργάκος απάντησε «Ενώ ήταν ένα από τα τρία αιτήματα που είχαμε δώσει στον Υπουργό για επίλυση, τελικά δόθηκε μισή λύση. Βέβαια από το τίποτα είναι μία αρχή στην οποία μπορώ να πατήσω και να το κυνηγήσω και σας βεβαιώ ότι θα το κάνω. Θέλω να μάθω και εγώ, για ποιο λόγο μόνο δύο Κέντρα Υγείας. Σας διαβεβαιώνω ότι η προσπάθειά μου είναι να μπει όλος ο Νομός».

Για τα χαμηλά ποσοστά επισκεψιμότητας που έχει σύμφωνα με το Υπουργείο το Νοσοκομείο Πρέβεζας  ο κ. Γεωργάκος τόνισε «Ορισμένοι γιατροί που είχαμε τα προηγούμενο χρόνια όπως Ουρολόγους όπου μηνιαίως ήταν 300 ασθενείς, δεν δώσαμε τη θέση του Ουρολόγου ως προκήρυξη διότι εκείνη την περίοδο ήρθε δικαστική απόφαση για τον Ουρολόγο και μετά από τρία χρόνια δικαιώθηκε. Δεν προκηρύξαμε τη θέση ξανά επικουρικού με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να βγαίνουν από το δυναμικό του Νοσοκομείου. 

Επίσης στην Ορθοπεδική Κλινική δεν έχουμε επισκεψιμότητα. Ανάλογα τις περιόδους πηγαίνουν και τα περιστατικά. Εκείνο που έχουμε στο μυαλό μας και θα το πετύχουμε πάντως είναι να μην φεύγουν περιστατικά από το δικό μας Νοσοκομείο σε άλλα Νοσοκομεία».

Σχολιάζοντας τα περί κινδυνολογίας ανέφερε «Δεν θέλω την αρνητική δυσφήμηση του Νοσοκομείου, ότι κλείνει. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ο Σύλλογος Εργαζομένων οδηγείται σ’ αυτή την κινδυνολογία. Δεν πιστεύω ότι οι 400 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου πιστεύουν ότι κλείνει. Το στοίχημα είναι ότι θα διοριστούν γιατροί στο Νοσοκομείο, επικουρικοί και μόνιμοι» κατέληξε.
Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου