Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πρόγραμμα ενάντια στα...αποτσίγαρα

Στην παράλια της Λούτσας
katharismos paralias
Η παραλία της Λούτσας –Bράχου του Δήμου Πάργας η οποία είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία. είναι ανάμεσα στις 15 παραλίες όλης της χώρας, όπου από φέτος θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα "Life Ammos" που αποσκοπεί στην πρόληψη και στον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις διαπιστώνεται ότι τα τμήματα της ακτής που εμφανίζουν την υψηλότερη πυκνότητα αποτσίγαρων είναι εκείνα που παρουσιάζουν και την υψηλότερη πυκνότητα λουόμενων, λόγω κυρίως των δραστηριοτήτων αναψυχής, αλλά και της μορφολογίας της ακτής.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, την εταιρεία TERRA NOVA, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας) και την εταιρεία ερευνών MARC A.E.
Με δεδομένη την ένταση και έκταση εμφάνισης των συγκεκριμένων απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές, καθίσταται επιτακτική τόσο η αλλαγή συμπεριφοράς του ευρέως κοινού (καπνιστών και μη), όσο και η ανάπτυξη υποδομών και μέσων για την άμβλυνση του φαινομένου. Παράλληλα , και έχοντας ως αιχμή το ζήτημα των απορριμμάτων καπνιστών, το έργο LIFE AMMOS στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για το γενικότερο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, που πλήττει το φυσικό περιβάλλον, τα οικοσυστήματα (χλωρίδα και πανίδα), την ανθρώπινη υγεία και το τουριστικό προϊόν της χώρας. Η επιδιωκόμενη αλλαγή στη συμπεριφορά των χρηστών του παράκτιου μετώπου, αναμένεται να διατηρηθεί και μετά το πέρας της εκστρατείας και να εμπεδωθεί ως μια υπεύθυνη περιβαλλοντικά στάση που θα λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και κυρίως διαχρονικά με πολυεπίπεδο όφελος για την τοπική κοινωνία κάθε περιοχής. Προκειμένου να επιτευχθεί αντιπροσωπευτικότητα ως προς το δείγμα της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά και διασπορά των απότοκων της υλοποίησης του προγράμματος, επελέγησαν 15 παραλίες που καλύπτουν σχεδόν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα .Ο μεγαλύτερος μύθος που συνοδεύει τα απορρίμματα καπνιστών είναι ότι λόγω του μικρού μεγέθους τους, είναι σχετικά αβλαβή, όπως επίσης και ότι τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι και συνεπώς αποδομούνται εύκολα. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Τα αποτσίγαρα συχνά καταπίνονται από τα ζώα και είναι δυνατό να φράξουν την πεπτική οδό ή/και να μειώσουν την λήψη τροφής λόγω ενός ψευδούς αισθήματος κορεσμού που δημιουργούν όταν συσσωρεύονται στο στομάχι, που έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των ζώων από ασιτία .
Βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του έργου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής εκστρατείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των χρηστών της παράκτιας ζώνης (λουομένων, επιχειρηματιών, δημοτικών αρχών κ.ά.) αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία των απορριμμάτων καπνιστών. Για τον σκοπό αυτό έχει επιστρατευθεί μια ευρεία και συνδυασμένη χρήση εργαλείων τεχνολογίας, αλλά και παραδοσιακών μέσων ευαισθητοποίησης, όπως εγκατάσταση info kiosk στις παραλίες, υλοποίηση εθελοντικών καθαρισμών και διαδραστικών παιχνιδιών, δημοσιεύσεις στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ, ανάπτυξη σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογής σε έξυπνα κινητά, προώθηση εκστρατείας do it yourself, διοργάνωση συνεντεύξεων τύπου/εκδηλώσεων, καθώς και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Εκπαιδευτικού Πακέτου, προκειμένου να επιτευχθεί η κομβικής σημασίας για την υλοποίηση του LIFE AMMOS διασύνδεσή του με τους μικρούς πολίτες της χώρας.
ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου