Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Ιουλίου 21, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Τα "Χώνει" ο Κώστας Λογοθέτης για τον φωτισμό του ρολογιού


Η αλήθεια μιας «μικρής» ιστορίας



Με μία προσεκτικά λιτή και με ...σεμνότητα διατυπωμένη ανυπόγραφη ανακοίνωση, ο Δήμος (;) οικειοποιήθηκε πλήρως το έργο του φωτισμού στον Πύργο του Ρολογιού.

Πιστεύω, ότι και ο (η) συντάξας το κείμενο, πολύ λίγα θα γνώριζε για το «μικρό» ιστορικό του φωτισμού του μνημείου, μέχρις που το είδε φωτισμένο και …αιφνιδιάστηκε. Ίσως γι’ αυτό και το συγκρατημένο περιεχόμενο του κειμένου.  Έδωσε όμως «συνωμοτικά τα συγχαρητήρια» στο Δήμο (Δήμαρχο) για το εγχείρημα.

Η αλήθεια και η ειλικρίνεια ποτέ δεν ήταν το ισχυρό όπλο των πολιτικών και του περιβάλλοντός των.

Η αποκατάσταση όμως της αλήθειας προστατεύει τη γνώση του κοινωνικού συνόλου και βοηθάει τις «μικρές» ιστορίες της πόλης να γράφονται ξεκάθαρες στην τράπεζα μνήμης της.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια είχε επισημάνει στις Δημοτικές αρχές την ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων της πόλης.

Στις δε προτάσεις του που είχε καταθέσει στο Δήμο για έναν αξιοπρεπή και αντάξιο της Ιστορίας της πόλης εορτασμό των εκατό (100) χρόνων από την Απελευθέρωσή της, ένα χρόνο πριν τον εορτασμό, είχε προτάξει τη συντήρηση και ανάδειξη, από μέρος του Δήμου, του εμβληματικού Ενετικού Πύργου του Ρολογιού. Είχε φροντίσει μάλιστα ο Σύλλογος, η πρόταση του να συνοδεύεται με μελέτη φωτισμού, καθώς και με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις από τις διάφορες υπηρεσίες.

Την πρόταση ανέλαβε να προχωρήσει και να υλοποιήσει ο τότε αντιδήμαρχος για θέματα πολιτισμού κ. Κοσμάς Κορωναίος, ο οποίος για ένα περίπου χρόνο, έως τον εορτασμό της Απελευθέρωσης, μας ενέπαιζε, όχι εμάς βέβαια αλλά την ιστορία και την αξιοπρέπεια του μνημείου, με ρηχές και απογυμνωμένες δικαιολογίες.

Προσωπικά, ακόμη και τώρα πιστεύω ότι, η στάση αυτή του κ.Κορωναίου δεν εκπροσωπούσε τον Άνθρωπο-Πρεβεζάνο Κορωναίο αλλά τον Κορωναίο …πολιτικό!

Οι ημερομηνίες πέρασαν. Ο… αλησμόνητος εορτασμός των εκατό χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης πιστώθηκε στο βιβλίο της Ιστορίας στην νυν Δημοτική Αρχή και το μνημείο περίμενε την υλοποίηση των υποσχέσεων των υπευθύνων του Δημοτικού πολιτισμού.

Ο επόμενος σταθμός μας για την υλοποίηση της πρότασής μας ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σ. Ιωάννου και οι συνεργάτες του βρήκαν την πρόταση αυτονόητα αποδεκτή και πραγματοποιήσιμη. Ίσως γιατί γνωρίζουν ότι στην Ιστορία, τον Πολιτισμό και τα μνημεία μας δοκιμάζονται τα βήματά μας.
 
Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε η Π.Ε. για τις διαδικασίες από τις διάφορες υπηρεσίες (πρόταση, έγκριση, δημοπράτηση κ.λ.π.), όλα ήταν έτοιμα και απέμεινε μόνο η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Π.Ε. Πρέβεζας και Δήμου για την πραγμάτωση της πρότασης. Έπρεπε να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι ο Δήμος κάνει το έργο γιατί σ’ αυτόν ανήκε το μνημείο.

Ευτυχώς (!!!) ο Δήμος υπέγραψε τη σύμβαση, ο φωτισμός πραγματοποιήθηκε και ο (η) ανώνυμος  άμεσα δημοσίευσε την ανακοίνωση για το φωτισμό.

Αυτή είναι η Αλήθεια της «μικρής» ιστορίας του φωτισμού του Πύργου του Ρολογιού που για να είναι ολοκληρωμένη, πρέπει να αναφερθεί το προσωπικό ενδιαφέρον, από τη μεριά του Δημαρχείου, μόνο ορισμένων υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Δημοτικού Συμβούλου Δ. Κατσιπανέλη για την πραγματοποίηση του έργου.

Υ.Γ.1:
Κύριε Δήμαρχε, ο κ. Κορωναίος έχει ακόμη στο … περίμενε τον τεχνίτη για την αποκατάσταση και λειτουργία του ηλιακού ρολογιού που υπάρχει και αυτό στον Ενετικό Πύργο.
Επίσης υπάρχει έτοιμη η μελέτη και τα υλικά για τον εξωραϊσμό του όλου κτιρίου του Πύργου που είναι και αυτό παρατημένο.
Εάν τον αναλάβετε εσείς (ο Δήμος), χρειάζεται επιπλέον εγκρίσεις από κάποιες υπηρεσίες για να είστε ΝΟΜΙΜΟΙ.
Επιπλέον χρειάζεται και ένα χρηματικό ποσό συγκριτικά ελάχιστο για την αξία του μνημείου και οπωσδήποτε πολύ μικρότερο από αυτό που δαπανάτε στις …ψησταριές και στα …καζάνια των δημοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού. Και το σημαντικό η ανακοίνωση που θα βγει μετά το τέλος των εργασιών,  θα έχει ο θάρρος να είναι επώνυμη.
Εάν δεν το κάνετε εσείς μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα μας ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ να το κάνουμε εμείς οι πολίτες για την ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Υ.Γ.2:
Κύριε Δήμαρχε, εάν σας δοθεί η ευκαιρία, περιδιαβείτε μια ημέρα την πόλη μας από άκρου σε άκρον με τα μάτια της ψυχής και του πνεύματος ορθάνοιχτα. Θα διασταυρώσετε ΑΥΤΟ το βλέμμα σας με αρκετά μνημεία, κτίρια και χώρους που έχουν φορεμένη αλλά ρακένδυτη επάνω τους τη «μικρή» ιστορία τους.
Αυτές οι «μικρές» ιστορίες είναι που κάνουν πυκνή σε συνειρμούς και συνηχήσεις κάθε διαδρομή της πόλης και ίσως σας θυμίσουν ότι η Πρέβεζα αξίζει περισσότερου ΣΕΒΑΣΜΟΥ, ΜΕΛΕΤΗΣ και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου