Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 05, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ψαρεύτηκε λαγοκέφαλος στο Μονολίθι

Δύο τα καταγεγραμμένα περιστατικά έως σήμερα στην Πρέβεζα
lagokefalos
Ο λαγοκέφαλος, το τοξικό ψάρι που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα και τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό και τα τελευταία χρόνια έχει «περάσει» στην Μεσόγειο φαίνεται πλέον να αποτελεί έναν όχι τόσο αμελητέο κίνδυνο για τους καταναλωτές αφού η παρουσία του έχει καταγραφεί και στα νερά της Πρέβεζας.

Στις αρμόδιες υπηρεσίες , υπάρχουν καταγεγραμμένα δύο περιστατικά αλίευσης λαγοκέφαλου (το ένα εκ των οποίων σημειώθηκε τον Αύγουστο στην παραλία του Μονολιθίου) ωστόσο εκτιμάται ότι τα περιστατικά θα είναι σίγουρα περισσότερα αφού από την στιγμή που το ψάρι ζει και αναπαράγεται στην περιοχή θα καταλήγει στα δίχτυα των ψαράδων Αντίστοιχες αναφορές για αλίευση λαγοκέφαλων υπάρχουν και στην περιοχή της Λευκάδας..
Πρόκειται για ένα είδος ψαριού, που περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα κ.ά.), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από άνθρωπο, (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.
Το εν λόγω ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια.
Όλα δε τα είδη της συγκεκριμένης οικογένειας (περίπου 185), έχουν σχεδόν τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά.
Τέλος σε περίπτωση που το λαγόψαρο δεν γίνει αντιληπτό από το μάγειρα και δεν καθαριστεί σωστά πριν μαγειρευτεί, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφοριακού συστήματος, μυϊκή παράλυση, μέχρι και θάνατο.
Υπάρχουν αναφορές για δηλητηριάσεις από κατανάλωση λαγοκέφαλου στην περιοχή της Κρήτης ενώ σε κάθε περίπτωση τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες ψαράδες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που αλιεύσουν αυτό το είδος ψαριού και να ενημερώσουν άμεσα τις κατά τόπους λιμενικές αρχές. Τα χαρακτηριστικά του είναι τέτοια, που πολύ εύκολα μπορεί να το αναγνωρίσει κανείς. Όταν είναι όμως μικρό μοιάζει πολύ με μαρίδα και γι' αυτό απαιτείται προσοχή. Τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως από το 2010 όταν το ψάρι εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναπτύξει ενημερωτική εκστρατεία με ανάρτηση αφισών σε διάφορα σημεία για την ενημέρωση των ψαράδων.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου