Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Μετά τον καταρροϊκό... τα προβλήματα

Ενημερωτική ημερίδα των κτηνοτρόφων στην Ν. Σαμψούντα
katarroikos preveza
Την ώρα που ο καταρροϊκός πυρετός έχει «ξεφύγει» το κύριο μέλημα των κτηνοτρόφων είναι πλέον πώς θα αποζημιωθούν για τη ζημιά που έπαθε το ζωικό τους κεφάλαιο. Κάτι που μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι.

Πολλά τα ερωτήματα και μεταξύ αυτών αν θα αποζημιωθούν για τα νεκρά ζώα ή μόνο τα εντομοαπωθητικά και τι θα γίνει με τα νεκρά ζώα που μέχρι τώρα δεν έχουν δηλωθεί κ.λ.π. Η έντονη ανησυχία των κτηνοτρόφων εκφράστηκε και στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στην Ν. Σαμψούντα, μια ημερίδα που εστίαζε στην πρόληψη όταν ο καταρροϊκός πυρετός βρίσκεται σε έξαρση. Οι κτηνοτρόφοι μίλησαν για μεγάλες ζημιές και τόνισαν ότι τώρα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ μέτρα στήριξης.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για την αντιμετώπιση της νόσου από τις τοπικές αρχές ήταν η παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου, του Δημάρχου Ζηρού Νίκου Καλαντζή καθώς και του Δημάρχου Πρέβεζας Χρήστου Μπαϊλη ο οποίος στον χαιρετισμό που απεύθυνε ζήτησε από όλους την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής. Παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Καναλίου Κωσταντίνος Ματέρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Υγείας του Δήμου Πρέβεζας Ευάγγελος Συγκούνας, ο πρόεδρος της Τ.Κ Κοινότητας Ν.Σαμψούντας Ταξιάρχης Μπρούβας και άλλοι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της περιοχής.
Η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολύ δύσκολη. Βασίζεται στην πρόληψη και απαιτεί καλή στόχευση και οργάνωση ενώ η σφαγή και υγειονομική ταφή των ζώων στη φάση που η νόσος βρίσκεται ακόμα σε περιορισμένη έκταση θεωρείται η καλύτερη μέθοδος. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την ταυτοποίηση και επιτήρηση των ευπαθών και δυνητικά μολυσμένων ζώων, όπως και η απομόνωση και ο περιορισμός μετακίνησης των κοπαδιών κατά τις περιόδους έντονης δραστηριότητας των εντόμων. ¨Όλα αυτά είχαν γίνει γνωστά από την διεύθυνση κτηνιατρικής Πρέβεζας από την ώρα που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε όμορους νομούς, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι οι οδηγίες από μόνες τους δεν ήταν αρκετές
Στην ημερίδα της Δευτέρας τη συζήτηση συντόνιζε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Πρέβεζας Γιάννης Αυγέρης και οι Φάης Θεοφάνης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παπουτσής Παναγιώτης κτηνίατρος έδωσαν συμβουλές για τα συμπτώματα της νόσου η οποία δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε μέσω της κατανάλωσης γαλακτομικών προιόντων ή κρέατος,
Ο κ.Παπουτσής έδωσε διαίτερη έμφαση στο θέμα της πρόληψης δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία. Η παρότρυνση προς τους κτηνοτρόφους είναι να κρατούν τα ζώα στους στάβλους από την δύση μέχρι την ανατολή, να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα για τον ψεκασμό των ζώων και την αντιμετώπιση των εντόμων τα οποία ευθύνονται για την μετάδοση της νόσου.
Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών με ψεκασμούς στους χώρους όπου αυτά αναπαράγονται καθώς και η καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σταβλισμού των ζώων. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υφιστάμενη νομοθεσία και τα μέτρα που λαμβάνονται σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων (όπως συνέβη πρόσφατα σε μονάδα βοοειδών στα Φλάμπουρα) ενώ μαζί με τους συναδέλφους τους απάντησαν σε ερωτήματα που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι.
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος σε εκτροφή, αυτή κηρύσσεται μολυσμένη, καταγράφονται τα προσβεβλημένα ζώα ενώ σε συνεργασία με την κτηνιατρική υπηρεσία καταστρέφονται τα πτώµατα των ζώων με υγειονοµική ταφή, ακριβώς όπως ορίζουν οι οδηγίες και σύμφωνα με τις υποδείξεις των κτηνιάτρων Οι αποφάσεις θανάτωσης λαμβάνονται από μια τριμερή Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στις Περιφέρειες. Οι απώλειες των ζώων, που βρίσκονται σε ένα κοπάδι στο οποίο έχει εντοπιστεί ο καταρροϊκός πυρετός, μπορούν να αποζημιωθούν από το πρόγραμμα μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (αν και έχουν πεθάνει από καταρροϊκό πυρετό), με 30 ευρώ το ζώο. Για αυτό το λόγο κόβουν τα κεφάλια των ζώων και τα πηγαίνουν για εξέταση.
Στην περιοχή εκτός από την κτηνιατρική υπηρεσία υπάρχουν και αγροτικά ιατρεία σε Πρέβεζα. Καναλάκι, θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα όπου μπορούν να επικοινωνούν οι κτηνοτρόφοι για να ζητούν τις συμβουλές των ειδικών για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν. Όσοι κτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά σκευάσματα για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού, μπορούν να αποζημιωθούν αρκεί αν έχουν τιμολόγιο αγοράς, κτηνιατρική συνταγή από ιδιώτη Κτηνίατρο και Μητρώο φαρμακευτικής αγωγής με αναγραφή του σκευάσματος που χορηγήθηκε. Ήδη από την κτηνιατρική υπηρεσία Πρέβεζας έχουν σταλεί οι πρώτες καταστάσεις με τα ονόματα κτηνοτρόφων που θα αποζημιωθούν.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κάλεσε τους κτηνοτρόφους να λάβουν μέτρα για την καθαριότητα των εγκαταστάσεων χρησιμοποιώντας ακόμη και παραδοσιακές μεθόδους υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους προκειμένου να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή σύσκεψη για το θέμα στην Αθήνα. και δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της αποζημίωσης του ζωικού κεφαλαίου Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ειδικοί βρίσκονται σε καλό δρόμο για την παρασκευή εμβολίου το οποίο όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Μεσογείου έλυσε το πρόβλημα του καταρροϊκου πυρετού. Ωστόσο καταλήγοντας ο κ.Καχριμάνης ζήτησε από τους παραγωγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να μην «φτάσε» στην περιοχή της Ηπείρου η νόσος της ευλογιάς τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να «θωρακίσου» την τοπική κτηνοτροφία.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου