Tedx Athens: Ο κόσμος έχει διαλυθεί.
Αποδέξου το και πάλεψε για
να τον αλλάξεις
Γιος του γνωστού Αρτινού εκδότη-δημοσιογράφου Κώστα Γκέτση.
«Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις μία, δύο ή τρεις ομιλίες που να πρέπει να δεις. Σε γενικές γραμμές: Don Dodge, Don Levy, Javid Abdelmoneim, Μαρίλη Νίκα, Άγγελος Γκέτσης, Φώτης Κατσικάρης, Julian Treasure, Kate Raworth, Luke Harding, Maysoon Zayid, Αθηνά Κρητικού, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ahmed M. Moawia και Τίτος Πατρίκιος, αξίζουν λίγο από το χρόνο σου», έγραψε η έγκυρη ενημερωτική ιστοσελίδα, ως απολογισμό της φετινής διοργάνωσης του TEDx Athens, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η διοργάνωση του TEDx έκλεισε με τη συγκλονιστική ομιλία του ποιητή Τίτου Πατρίκιου ο οποίος διάβασε μπροστά στο κοινό το πρώτο ποίημα που εκδόθηκε το 1943, εν μέσω κατοχής, όταν ήταν 15 ετών.
"Τα πιο βάσιμα Συμπεράσματα είναι αυτά που ξεπερνούν κ τελικά υπερβαίνουν τις ίδιες τις αμφιβολίες. Όταν ξεκινάς μόνο από βεβαιότητες, δεν οδηγείσαι σε συμπεράσματα αγνοώντας την ίδια την πραγματικότητα. Χωρίς την αμφιβολία, δεν μπορείς να φτάσεις σε συμπέρασμα" δήλωσε μεταξύ άλλων, αποσπώντας το καθολικό χειροκρότημα όλων των θεατών.
Η Maysoon Zayid πάσχει από Cerebral Palsy, μία σοβαρή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ομιλία της ήταν η πιο συγκλονιστική στα πλαίσια του φετινού Tedx Athens, τουλάχιστον κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντος συντάκτη.
«Το να ξεπερνάς κάτι είναι πιθανό. Αλλά είναι αποδεκτό το να πεις "δεν μπορώ". Είναι ΟΚ. Με τη βοήθεια των φίλων σου ή ειδικών, η αποδοχή είναι η λύση. Έρχονται μητέρες και μου λένε πως τα παιδιά τους που έχουν προβλήματα κίνησης δεν μπορούν να περπατήσουν και φοβούνται να τα βοηθήσουν γιατί σκέφτονται πως δεν θα τα καταφέρουν. Και τους λέω πως κανένας μα κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε μαθημένος».
"Δεν θα είσαι αποδεκτός από όλους. Υπάρχει όμως μια διαφορά ανάμεσα στην κριτική και στο μίσος. Πιστεύω στα ίσα δικαιώματα για όλους. Είμαι από εκείνους που πιστεύω πως Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να ζουν αγαπημένοι, μαζί. Αυτό σημαίνει ίσα δικαιώματα".
Ο κόουτς Κατσικάρης έδωσε μια όμορφη μπασκετική αλληγορία μιλώντας για την κρίση, για τις σχέσεις και για τον ρόλο του ηγέτη μέσα σε μια ομάδα. Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από όσα είπε:
«Ήθελα να φτιάξω μια αυτοάμυνα γύρω μου για να μην μπορέσει κανείς να με αμφισβητήσει. Ούτε οι βοηθοί, ούτε οι παίκτες μου. Αυτό είναι να γίνει, αυτό θα κάνετε. Όλα αυτά στην αρχή της καριέρας μου στην Ελλάδα. Αυτή η φιλοσοφία άλλαξε όταν βγήκα εκτός Ελλάδας αρχής γενομένης από τη Ρωσία. Πήγα με την οικογένεια μου και δεν σκέφτηκα ποτέ πως θα αποτύχω. Είδα εκεί μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη ιδιοσυγκρασία. Έπρεπε να προσαρμοστώ σε νέες καταστάσεις, σε έναν καινούργιο κόσμο, να προσαρμόσω πράγματα στις αξίες μου που δεν θα τις απαρνηθώ ποτέ. Στην Ισπανία προσέθεσα άλλα πράγματα. Μέχρι τότε ήμουν ένας πολύ αυστηρός προπονητής. Στην Ισπανία κατάλαβα πως είναι σωστή η πειθαρχία αλλά πως πρέπει και να σεβαστείς την ελευθερία του παίκτη, να δώσεις περισσότερα στοιχεία στο παιχνίδι σου αφήνοντας κάποιες ελευθερίες. Ο προπονητής είναι ο φυσικός ηγέτης, είναι σαν τον σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες αλλά ο προπονητής πρέπει να δώσει όραμα έτσι ώστε οι παίκτες να το πιστέψουν».
Ο Άγγελος Γκέτσης αφού παρουσίασε την συσκευή PEACE, που δημιούργησε για να βοηθηθούν οι τυφλοί, έδωσε την ανθρώπινη διάσταση της προσπάθειας που έκανε, για να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας πως είναι χρέος του κάθε νέου σήμερα να κοιτάζει πρώτα τον άνθρωπο και με όσες δυνάμεις έχει να προσφέρει σ’ αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το τέλος της ομιλίας του νεαρού μαθητή απ’ την Άρτα, όλη αίθουσα (πάνω από 1500 άτομα) τον τίμησε με παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ όλοι σχεδόν οι ομιλητές, κατά την διάρκεια των εργασιών του TEDx Athens, τον συνάντησαν για να του πουν και από κοντά τα θερμά συγχαρητήρια.
Στιγμές στο DETxAthens
Μοναδικές οι στιγμές, για τον μαθητή απ’ την Άρτα Άγγελο Γκέτση, που κατάφερε και «έκλεψε» την παράσταση στο DETx Athens και κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, είχε σημαντικές συναντήσεις, μερικές εκ των οποίων απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός.
Με την Έλενα και Φένια Τσικιτικίτου, ίσως οι πιο διακεκριμένες χορεύτριες στην Ευρώπη.
Με τον προπονητή της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ Φώτη Κατσικάρη και την Speakers’ Coachτου TEDx Νάνσυ Μαλλέρου.
Με την MaysoonZayid, η οποία ανακηρυχθεί ως μία από τις 21 ηγετικές φυσιογνωμίες του 21ου αιώνα από το Women’s Enews, ενώ έχει ιδρύσει το Maysoon’s Kids, ένα πρόγραμμα υποτροφιών και ευεξίας για παιδιά-πρόσφυγες με αναπηρίες.
Με τον Don Dodge, Developer Advocate στην Google και αποτελεί μια παγκοσμίου φήμης προσωπικότητα στο χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων. Ρόλος του είναι να βοηθά τους προγραμματιστές να αναπτύσσουν νέες εφαρμογές σε πλατφόρμες και τεχνολογίες της Google, αλλά και εταιρίες startup και επενδυτές να συνεργάζονται με την εταιρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου