Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Νοεμβρίου 02, 2014

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εξαιρετική πρωτοβουλία της Παρέμβασης για τα ζώα !


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου,  η συνάντηση - με πρωτοβουλία της Παρέμβασης για τα ζώα Πρέβεζας - για την σύσταση συντονιστικού οργάνου των φιλοζωικών οργανώσεων της ευρύτερης περιοχής Ηπείρου και Ιονίου.


Έτσι, στο κάλεσμα της πρόσκλησης της Παρέμβασης για τα ζώα, ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων, από τα Γιάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Λευκάδα και Πάλαιρο , όπου μεταξύ άλλων, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, τα προβλήματα κακοποιήσεων και εγκατάλειψης ενώ καθορίστηκε και ο συντονισμός για  καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών στις πόλεις και τα χωριά των Νομών μας.

Η εισήγηση της κ.Καλογήρου : 

"Καταρχήν να σας καλωσορίσω σήμερα εδώ στην Πρέβεζα.

Η Ηγουμενίτσα, η Κέρκυρα και το Αγρίνιο χαιρετίζουν τη συνάντηση μας και η απουσία τους είναι αιτιολογημένη σήμερα. 

Είμαστε παρόντες οι οργανώσεις Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων,  Λευκάδας και πολίτες από την Πάλαιρο Αιτ/νιας και το Καναλάκι Πρέβεζας. 

Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, θεωρώντας πως βρισκόμαστε όλοι, όλες οι οργανώσεις σε εκείνο το κομβικό σημείο να ασκήσουμε την επιρροή μας στους πολίτες και πιέσεις στις Περιφέρειες και στους Δήμους εκμεταλλευόμενοι ΘΕΣΜΙΚΑ και ΠΡΑΚΤΙΚΑ το νομοσχέδιο περί προστασίας ζώων και να επικοινωνήσουμε συντονισμένα στις περιοχές μας όλα όσα μας απασχολούν και αφορούν την ευζωία και τον σεβασμό στα ζώα.
Δυστυχώς τα περιστατικά κακοποιήσεων, δηλητηριάσεων, εγκατάλειψης αν κανείς τα παρακολουθήσει καθημερινά και υποψιαστεί πόσα ακόμη είναι εκείνα τα περιστατικά που δεν έρχονται στο φως, νοιώθει τουλάχιστον ντροπή για το είδος μας.
Ας μην σταθούμε όμως τώρα σε αυτό γιατί ο καθένας μας ξεχωριστά είναι βέβαιο πως έχει πολλές πληγές να καταθέσει. Άλλωστε αποτελεί κοινή διαπίστωση νομίζω, ότι χρειάζεται τεράστιο απόθεμα και δύναμη ψυχής ώστε να μην αρρωστήσουμε κι εμείς οι ίδιοι με όσα αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Νομίζω πως όλοι μας έχουμε εντοπίσει πως το σοβαρότερο πρόβλημα υπάρχει στα χωριά. Είναι γεγονός ότι εκεί ο κόσμος μιλάει άλλη γλώσσα. Οι άνθρωποι της υπαίθρου με φιλοζωικά αισθήματα υποφέρουν πολύ περισσότερο από όσους είμαστε στα αστικά κέντρα και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα έλεγα πως έχουμε καταφέρει να επιβάλουμε την παρουσία μας και ταυτόχρονα απολαμβάνουμε σεβασμό.
Οι κανόνες όμως που διέπουν τις μικρές κοινωνίες των χωριών είναι διαφορετικοί, σε ότι αφορά τα ζώα και όχι μόνο, δυστυχώς.
Α)Για μας είναι ζώα συντροφιάς για εκείνους εργαλεία Β) Τα Άγρια Ζώα  και Γ) τα Παραγωγικά είναι άλλα κεφάλαια και καλό θα είναι με τη κάθε κατηγορία να ασχοληθούμε ξεχωριστά στις επόμενες συναντήσεις μας.
Στην ύπαιθρο λοιπόν είναι διαδεδομένα :
Ι)   Τα βαρελόσκυλα κι αν όχι, κατά πλειοψηφία δεμένα για όλη τους τη   ζωή ζώα.
ΙΙ)   Τα δηλητήρια
ΙΙΙ)  Η εξόντωση με βάναυσους τρόπους κλπ


Πως επικοινωνούμε λοιπόν με αυτό τον κόσμο; Ερώτημα στο οποίο θα είναι καλό να ακουστούν σήμερα όλες οι απόψεις.
Προειδοποιητικά; Ενημερωτικά; Απειλητικά;
Το βέβαιο είναι πως καλούμαστε να βοηθήσουμε τους φιλόζωους των περιοχών αυτών χωρίς να τους κάνουμε στόχο των υπολοίπων. Και να έχουμε και ένα θετικό αποτέλεσμα ταυτόχρονα.
Εδώ πάντως να πούμε πως, επιβάλλεται να ενημερωθούν για την νομοθεσία και τις υποχρεώσεις τους τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ακόμη και οι Δημοτικές Αρχές που σε κάποιες περιοχές ακόμη σφυρίζουν αδιάφορα κι ας είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τον Νόμο.
Οι δε Κτηνιατρικές Υπηρεσίες που μέχρι σήμερα η κύρια ενασχόλησή τους ήταν και είναι το παραγωγικό ζώο, θα πρέπει να συμμεριστούν κάποιες από τις προτάσεις μας με την συνδρομή βεβαίως των πολιτικών τους προϊσταμένων που είναι οι περιφέρειες και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που ο νόμος ορίζει. Μιας και ανάμεσα στα άλλα υπάρχει και ζήτημα όπως και οι ίδιοι λένε, Δημόσιας Υγείας.
Λέμε, πως αφού σήμερα συζητήσουμε και καταλήξουμε το επικοινωνιακό κομμάτι με τον κόσμο της υπαίθρου, ότι είμαστε σε θέση να προτείνουμε στις Περιφέρειες ένα πρόγραμμα εμβολιασμών και τσιπαρίσματος των τσοπανόσκυλων και των ζώων που εντοπίζουμε στην ύπαιθρο ώστε καταρχήν να έχουμε μία καταγραφή για να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών, η στείρωση κλπ. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που οι νομοκτηνίατροι βρίσκονται καθημερινά εκεί όπου υπάρχουν κοπάδια και λαμβάνουν δείγματα για τον καταρροϊκό πυρετό. Γνωρίζουμε τα προβλήματα των υπηρεσιών και την έλλειψη προσωπικού γι αυτό και προτείνουμε την βοήθειά μας. Μακάρι να κατανοήσουν το πρόβλημα και να προβούν στην πρόσληψη κτηνιάτρων.  Εμείς κάνουμε την πρόταση, δίνουμε την ώθηση, διότι δυστυχώς είναι κοινή διαπίστωση νομίζω πως οι υπηρεσίες από μόνες τους δεν πρόκειται να προβούν σε καμία ενέργεια, όχι από ολιγωρία αλλά από αδυναμία.
Επίσης γνωρίζουμε πως η Αντιπεριφέρεια Πρέβεζας συγκεκριμένα έχει εξασφαλίσει κονδύλι για αγορά αντιλυσσικών και για αγορά μικροτσίπ.

Οι αμιγώς τουριστικές περιοχές έχουν κατά την άποψή μου ακόμη μεγαλύτερο αβαντάζ να επικοινωνήσουν ακόμη καλύτερα τα θέματα ευζωίας με τους τοπικούς τους φορείς.

Πρακτικά.
- Έχω φέρει μαζί μου μία αφίσα η οποία κατά την άποψή μου πρέπει να μπει συντονισμένα σε όλα τα σχολεία των περιοχών μας. Γι αυτό και καλό θα είναι να ξέρουμε πόσα είναι τα σχολεία ανά νομό ώστε να γνωρίσουμε τον αριθμό του υλικού που θα εκτυπώσουμε.  Ίσως αυτό να παρακινήσει εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν φιλοζωικά projects. Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
- Στα χωριά προτείνω επίσης, αν συμφωνούμε όλοι να εμφανιστούμε αρχικά με μια σειρά από αφίσες οι οποίες θα κινήσουν το ενδιαφέρον, περιεχομένου και μηνυμάτων που καλό είναι να καταλήξουμε σήμερα εδώ μετά από τη συζήτησή μας.

Να σας ενημερώσω πως βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σαν Παρέμβαση για τα Ζώα ώστε να ηχογραφήσουμε ενημερωτικά σποτάκια. Αν επιθυμείτε μπορούμε να το κάνουμε πλέον ως συντονιστικό φιλοζωικών Ηπείρου - Ιονίου - Αιτωλοακαρνανίας.

ΣΚΟΠΟΣ:
Σκοπός λοιπόν του συντονιστικού είναι : Δράσεις που αφορούν την ενημέρωση.
1) Την διανομή υλικού ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης προς αυτές τις  κατευθύνσεις α) ΣΧΟΛΕΙΑ β) ΧΩΡΙΑ γ) ΜΜΕ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΣΠΟΤΣ και οι παραπάνω δράσεις αφορούν σε αυτή την πρώτη φάση τα δεσποζόμενα και αδέσποτα κατοικίδια ζώα, νομίζω μπορούμε να επεκταθούμε σε επόμενη φάση στα Άγρια και στα Παραγωγικά ζώα.
2) Να ασκήσουμε εκείνες τις πιέσεις που χρειάζεται ώστε οι αρμόδιοι φορείς Περιφέρεις και Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να απορροφήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, να πιέσουν να τους αποδοθούν οι πόροι που η υπουργική απόφαση ορίζει για τα αδέσποτα ζώα, κατανοώντας ότι το οικονομικό βάρος δεν είναι δυνατόν να πέφτει συνεχώς στις πλάτες μας. Να προχωρήσουν στην αποδοχή της πρότασής μας ώστε οι υπηρεσίες τους να συνεργαστούν μαζί μας μήπως και καταφέρουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ή έστω να έχουμε μπει σε ένα καλό δρόμο. 

Τέλος επί του διαδικαστικού.

Όπως είπαμε τα θέματα που μας απασχολούν είναι πάρα πολλά και βέβαια δεν μπορούν να εξαντληθούν σε αυτή την πρώτη μας συνάντηση.
Σήμερα όμως μπορεί να γίνει μία καταγραφή. Καλό θα είναι να οριστούν εκπρόσωποι από κάθε περιοχή, κυρίως εντάσσοντας σε αυτό το όργανο, τους πολίτες των περιοχών που δεν έχουν ακόμη οργανώσεις ώστε να είμαστε στο πλευρό τους σε κάθε περίπτωση.
Να ξεκαθαρίσουμε πως το συντονιστικό όργανο δεν είναι ανώτερο των συνελεύσεων των συλλογικοτήτων. Μπορεί να είναι όμως η ομπρέλα και το εργαλείο που κάθε οργάνωση ή κάθε πολίτης χρειάζεται για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή και πίεση.
Αν και με αρκετές από τις παραπάνω δράσεις η κάθε οργάνωση έχει ασχοληθεί ξεχωριστά, νομίζω πως τα θέματα που άπτονται στην ενημέρωση δεν παύουν ποτέ να είναι σημαντικά και επίκαιρα, μιας και είναι γεγονός και όχι δική μου αίσθηση αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, πως με την ύπαιθρο μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί κανένας μας. Και εδώ είναι που χρειάζεται και ο συντονισμός.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και να ενημερώνουμε τα ΜΜΕ για τις πρωτοβουλίες μας. Επίσης νομίζω θα ήταν καλό οι συναντήσεις μας κάθε φορά να γίνονται σε διαφορετική  πόλη - μέρος ώστε να μας προσεγγίζουν και οι κάτοικοι των διαφορετικών περιοχών."


  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου