Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 26, 2015

Τοποθέτηση του Π.Σ. Γιώργου Ζάκα για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα


Οι φυσικές καταστροφές δεν πρέπει να αποτελούν πεδίο πολίτικης αντιπαράθεσης αλλά αφορμή για έναν δημιουργικό διάλογο που θα δώσει  άμεσες λύσεις και  θα ανακουφίσει  τους πληγέντες,  ενώ θα αναζητηθούν  λύσεις για  αποφυγή παρόμοιων γεγονότων.


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα  προξένησαν και στο νομό Πρέβεζας  εξίσου μεγάλες καταστροφές, ωστόσο  περισσότερο έμφαση δόθηκε σε  άλλες περιοχές της Ηπείρου  για  ευνόητους λόγους. Ειδικότερα θα αναφερθώ   επιγραμματικά στην  περιοχή του Αχέροντα αφού  για το Δήμο  Ζηρού αναφέρθηκε  ο Δήμαρχος κ. Καλαντζής . 
 
Τα χωριά του Δήμου Πάργας που επλήγησαν περισσότερο  είναι  η Αμμουδιά,  ο Βουβοπόταμος,  η Βαλανιδοράχη, η Λούτσα, η Νάρκισος,  η Αχερουσία, το Κουκούλι,  η Κορώνη, το  Καστρί, το  Θέμελο,  ο Μεσοπόταμος, η Τσουκνίδα τα Μουζακεικα και η Κλεισούρα.

Δυο χιλιάδες στρέμματα μηδικής  στην περιοχή της πεδιάδας  Φαναρίου, αρκετά στρέμματα κηπευτικών, οπωροφόρα, τόνοι ζωοτρόφων καταστραφήκαν, ενώ ζωικό κεφάλαιο χάθηκε. Μεγάλες ζημίες  έγιναν στα αντλιοστάσια άρδευσης Κυψέλης, Βαλανιδοράχης και  σε αντλιοστάσια ύδρευσης.  Προκληθήκαν καθιζήσεις όπως η γέφυρα στην Κυψέλη προς Ποταμιά. Έγινε υπερχείλιση και ρήξη αναχωμάτων (Μουζακεΐκα Καστρί Κυψέλη  Κορώνη). Προκληθήκαν κατολισθήσεις στη Λούτσα, Δεσποτικά, Αγιά, Σαρακίνικο. Ζημιές  επίσης έχουμε σε κατοικίες, βιοτεχνίες, αποθηκευτικούς χώρους, στάβλους μηχανήματα.

Σε πρόσφατη  σύσκεψη  της πολίτικης προστασίας που πραγματοποιήθηκε  στην Περιφερική Ενότητα Πρέβεζας σε τοποθέτηση μου  είχα  δώσει έμφαση στην πρόληψη , επισημαίνοντας  τον κίνδυνο καταστροφών από πλημύρες  στην περιοχή του Αχέροντα,   αφού οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν γίνονται οι απαραίτητοι καθαρισμοί στην κοίτη του ποταμούτα   τελευταία  χρόνια, με αποτέλεσμα τα  φερτά υλικά  να εμποδίζουν την φυσική ροή του,  εκτρέποντας το  σε πολλά σημεία. 

Το έργο του βαθυπέδου Βαλανιδοράχης παραδόθηκε χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για την πλήρη προστασία του από πλημμυρικά φαινόμενα. Στην περιοχή της Αμμουδιάς η λύση του περιφερικού καναλιού δεν δόθηκε ποτέ, ενώ καμιά  αποτελεσματική παρέμβαση  εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει για να αποτραπούν ανάλογα φαινόμενα σε ολόκληρο  τον κάμπο .

Αυτή την στιγμή  αυτό  που προέχει  είναι η καταγραφή, η  αποκατάσταση,  η αποζημίωση, η ενίσχυση, των πληγέντων, ενώ το ζητούμενο είναι η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας,  αποτελεσματικών στην αντιμετώπιση ανάλογης κατάστασης .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου