Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Νοεμβρίου 16, 2015

ΠΡΕΒΕΖΑ: Ανακοινώσεις φορέων σωματείων με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου


Ανακοινώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ           ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ                                       ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΙΣ 17:00   -ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ» ΣΤΙΣ 18:00
-ΕΚΔΗΛΩΣΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΗ 19:00 ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

Ανακοίνωση

42 χρόνια από το Νοέμβρη του 73 το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα τιμούν την εξέγερση του πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στα Μνημόνια και την Αντιλαϊκή πολιτική, κόντρα στις λυκοσυμμαχίες του θανάτου, για να μπορούν οι λαοί να ζουν στον τόπο τους, και να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.
Η εξέγερση του πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές αποτελούν και σήμερα οδηγό για τους δικούς μας αγώνες. Ο ηρωικός εκείνος ξεσηκωμός των εργαζομένων και της νεολαίας αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο για τη συλλογική, μαζική, οργάνωση και δράση σήμερα ενάντια στη νέα επίθεση του Κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, κόντρα στο Νέο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγάλοι λαϊκοί-εργατικοί αγώνες αποτελούν πηγή δύναμης, πείρας, αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας για τον λαό και τη νεολαία.

Ειδικά σήμερα, που επιχειρείται στο όνομα της «Αριστερής» Κυβέρνησης, η υποταγή των εργαζομένων στις απαιτήσεις του Κεφαλαίου για ζωή και δουλειά χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς παροχές υγείας και πρόνοιας, με μισθούς πείνας, χρειάζεται πιο μαχητικά να δοθεί ταξική απάντηση από τους εργάτες και τη νεολαία. Με μαζικοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των λαϊκών επιτροπών, με οδηγό την προετοιμασία της Απεργίας της 12ης Νοέμβρη, να κάνουμε βήματα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να απομονωθούν οι δυνάμεις αυτές στα συνδικάτα, που ακόμη και σήμερα μιλάνε για υπεράσπιση μιας Κυβέρνησης που σφάζει το λαό. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που αποδέχονται τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις στη λογική της «ανταγωνιστικότητας», της «κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Οι δυνάμεις που αποδέχονται την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως «το κοινό μας σπίτι».

Ειδικά σήμερα που ΝΑΤΟ και ΕΕ, από τη μια βομβαρδίζουν λαούς και χώρες και από την άλλη έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο για εκατοντάδες παιδιά, πρέπει να δυναμώσει το κίνημα σύγκρουσης και απειθαρχίας με την ΕΕ και τις συνθήκες τις (Σένγκεν, Δουβλίνου) που όσους πρόσφυγες δεν σκυλοπνίξουν, τους προορίζουν για τζάμπα εργατικά χέρια στις πολυεθνικές τους. Αυτή η πολιτική είναι που εκθρέφει τον φασισμό και τον ρατσισμό, την Χρυσή Αυγή. Αυτή η πολιτική είναι που εξέθρεψε και στήριξε την Χούντα.

Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων.

Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, γυναίκες, να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στη Διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές ρεύματος, την φοροληστεία. Να μπει μπλόκο στις Απολύσεις στους σχεδιασμούς για νέες μειώσεις μισθών. Οργάνωση του Αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με κάλυψη των απωλειών μας. Να κόψουμε το χέρι σε οποίον προσπαθήσει να βάλει χέρι στη λειτουργία των σωματείων, στη συνδικαλιστική δράση. Άμεσα μέτρα προστασίας των Ανέργων. Να δυναμώσει η Αλληλεγγύη με τους Πρόσφυγες. Να προετοιμάσουμε το επόμενο βήμα, ισχυρής απεργιακής απάντησης.


Δυναμώνουμε την καθημερινή μας δράση με οδηγό τους μεγάλους αγώνες του λαού μας. Με Συμπαραστάτες τους ήρωες της τάξης μας. Τους εργάτες και τους νέους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του «Πολυτεχνείου».

Τιμούμε φέτος την 42η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο.
Το ιστορικό αίτημα των φοιτητών του Πολυτεχνείου για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» προβάλλει σήμερα το ίδιο επίκαιρο και τραγικά αδικαίωτο.
Σε μια συγκυρία που η οικονομική ανέχεια και εξαθλίωση απλώνεται σε όλο και μεγαλύτερα στρώματα του κόσμου της εργασίας,  και σε μια φάση που επιχειρείται ένα πρωτόγνωρο πισωγύρισμα και μια, δίχως προηγούμενο, φαλκίδευση εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών  δικαιωμάτων, τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου παύουν να έχουν μόνο συμβολική σημασία.


ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,
ΤΡΙΤΗ 17/11/15
ΠΡΕΒΕΖΑ, 17:30 μ.μ. ΠΑΛΑΙΑ ΚΤΕΛ



Ανακοίνωση για τα 42 χρόνια
από τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο το 1973



Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Τα διδάγματα αυτού του ξεσηκωμού είναι και σήμερα επίκαιρα, αφού παραμένουν η εξουσία του κεφαλαίου κι η ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι παράγοντες εκείνοι που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας.  

Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, όλο το λαό να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο, τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις γιορτασμού και την πορεία προς την Αμερικάνικη πρεσβεία.

Ο αγωνιστικός γιορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μετά την απεργία στις 12 Νοέμβρη, μπορεί να σηματοδοτήσει την περαιτέρω αναθάρρηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, την κλιμάκωση της εργατικής-λαϊκής πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΕΕ, που συνεχίζει να ματώνει το λαό για ν’ ανακάμψει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου.

Το ΚΚΕ καλεί τους μαζικούς φορείς, τους εκπαιδευτικούς, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να πρωτοστατήσουν για να μάθουν οι νέες και οι νέοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι κι οι άνεργοι, την αλήθεια για το λαϊκό ξεσηκωμό το Νοέμβρη του '73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Να μάθουν για το ρόλο που έπαιξε η στρατιωτική δικτατορία στην προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Να καταδικάσουν και ν’ απομονώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που υμνεί τη στρατιωτική δικτατορία και συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας.

Να αποκρούσουν και όσους διαστρεβλώνουν την ουσία του ηρωικού ξεσηκωμού του Νοέμβρη του ’73, που αποκρύπτουν τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλο τον αντιδικτατορικό αγώνα, στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη, καθ’ όλη την 7ετία, για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας, για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία ενάντια στον αντικομμουνισμό, που ήταν η επίσημη ιδεολογία της στρατιωτικής δικτατορίας, του κράτους και των αστικών κομμάτων, που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της.

Η μετάβαση απ’ τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διαρκούς υπονόμευσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό που ζει ο λαός μας, τα τελευταία 7 χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν είναι αποτέλεσμα απλά μιας «κακής διαχείρισης» των χρόνων της μεταπολίτευσης, όπως ισχυρίζονται όλα τα άλλα κόμματα.

Αντίθετα, αποδείχθηκε πως οι όποιες παραχωρήσεις αποσπούν οι εργαζόμενοι μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι προσωρινές. Ότι όσες κυβερνήσεις επιλέγουν να διαχειριστούν αυτό το σάπιο σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα θ’ ακολουθήσουν αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό αποδείχτηκε και με την «αριστερή» διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι κρίσεις, η ανεργία, η λιτότητα, η φτώχεια, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς  των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής και συμμετέχει ενεργά στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, παραχωρώντας ολόκληρες περιοχές της χώρας για τη δημιουργία νέων ΝΑΤΟϊκών βάσεων και επιθετικών πολεμικών υποδομών. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Η πείρα των τελευταίων 42 χρόνων, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας ένα χρόνο μετά, αναδεικνύει ότι το πραγματικό ζήτημα για την εργατική τάξη και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα, σε κάθε ιστορική φάση και καμπή, είναι η συγκέντρωση δυνάμεων στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον καπιταλισμό, με στόχο την εργατική-λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. 

Έτσι μόνο η εργατική – λαϊκή πάλη, που αναπτύσσεται στο έδαφος των οξυμμένων προβλημάτων, θα γίνεται πιο αποτελεσματική, θα μπορεί ν’ αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, ν’ αποσπά κάποιες κατακτήσεις, όταν δηλαδή βάζει στο στόχαστρο την ίδια την καπιταλιστική εξουσία κι ιδιοκτησία, χωρίς να εγκλωβίζεται στη στήριξη αστικών κυβερνήσεων, όποιο πρόσημο κι αν έχουν.   

Απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα, στις σημερινές συνθήκες, ας αντηχήσει πιο δυνατά η φωνή της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας του για κλιμάκωση της λαϊκής πάλης.
«Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, λεφτεριάς λίπασμα οι πρώτοι νεκροί»…


 15/11/2015
        Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ


Προκήρυξη ΝΑΡ και ν.Κ.Α. για τα 42 χρόνια απ΄ την Εξέγερση του Νοέμβρη

http://narnet.gr/sites/default/files/styles/large/public/pictures/symvolikes/pol_skamnakis.jpg?itok=nDu9Hr-R

Στους μονόδρομους απαντάμε με εξεγέρσεις!

Νοέμβρης 2015: Μαθητικές κινητοποιήσεις, δυναμικές φοιτητικές πορείες, απεργία στα λιμάνια, πανεργατική απεργία, φέρνουν τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά στη πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και την επανεκλεγμένη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε μια χρονιά με καταιγιστικά πολιτικά γεγονότα, το εξεγερτικό πνεύμα του Νοέμβρη του 73’ πλανιέται ακόμα πάνω από τους δρόμους του αγώνα. Για ακόμα μία φορά έρχεται να θυμίσει πως ο δρόμος επιβολής κατακτήσεων είναι αυτός του εξεγερμένου λαού που οργανώνεται για να νικά!

Η όλο και αυξανόμενη ανεργία, η μαύρη εργασία χωρίς κανένα δικαίωμα, η διάλυση της δημόσιας παιδείας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο που κάνει ακόμα και την επιβίωση να φαντάζει δύσκολη. Η νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε συνεχή μνημόνια, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το Νέο Σχολείο των λίγων, την εκμετάλλευση της μαθητείας, τις ουρές του ΟΑΕΔ, τη συνεχή κατάρτιση και εξειδίκευση, τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, την μετανάστευση. Καθημερινά βιώνει ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό της σήψης και της βαρβαρότητας. Έναν καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, ρίχνει στην εξαθλίωση και την βαθιά εκμετάλλευση την κοινωνική πλειοψηφία παγκόσμια. Ένα σύστημα, που στηρίζεται στηρίζεται στη φτώχεια, τη βία, την καταστολή και τους πολέμους για να επιβιώσουν τα κέρδη των λίγων! Εκατομμύρια πρόσφυγες πεινούν, θανατώνονται και πνίγονται στις πύλες της περίκλειστης και αντιδραστικής ΕΕ, δείχνοντας πως η ανθρωπότητα δε χωρά στην ιμπεριαλιστική παραφροσύνη των πολέμων και των αγορών.

       Καμία ανοχή, καμία αναμονή!

Πολύ περισσότερο που οι εργαζόμενοι και η νεολαία έστειλαν ηχηρό μήνυμα ρήξης με το συντριπτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, καταλαβαίνουν πλέον ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής ή αναμονής. Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, «δικαίωσε» τις εκτιμήσεις ότι με βήμα ταχύ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου μνημονίου, αλλά και όλων όσα δεν πρόλαβαν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία τα δύο προηγούμενα μνημόνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος της κοινοβουλευτικής ανάθεσης και οι μεσοβέζικες λύσεις του δόγματος ΣΥΡΙΖΑ «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή», οδήγησαν στην πλήρη υποταγή στις επιταγές της ΕΕ, των δανειστών και του κεφαλαίου. Μετέτρεψαν το μεγαλειώδες λαϊκό ΟΧΙ σε υποτακτικό ΝΑΙ. Προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όμως απέναντι στα νέα There Is No Alternative και στους απελπιστικούς μονόδρομους που μας προτάσσουν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται να μας θυμίσει ότι υπάρχουν πάντα οι δρόμοι που ανοίγουν οι λαοί με τη πάλη τους.

Στο δρόμο της ανατροπής!

Ο δικός μας δρόμος είναι αυτός της ανατροπής των παλιών και νέων μνημονίων, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που την υλοποιεί και κάθε κυβέρνησης που θα στηρίξει τις ίδιες βάρβαρες πολιτικές. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο, της παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Φάνηκε πλέον καθαρά πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων του ευρώ και της ΕΕ. Αντίθετα, η ιδέα ότι υπάρχει μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση εντός των ορίων που τίθενται από τους αντιδραστικούς αυτούς θεσμούς αποδείχτηκε μια τεράστια αυταπάτη που την πληρώνουμε ήδη ακριβά…

....Στο δρόμο του Νοέμβρη για την ανατροπή!

Μπορούμε να αντισταθούμε, να οργανωθούμε και να δώσουμε μάχες για να βελτιώσουμε τη ζωή μας; Μπορούμε να παλέψουμε για τη συνολική ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας, της επίθεσης του σύγχρονου καπιταλισμού στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας; Είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος και μια άλλη κοινωνική προοπτική, για την κομμουνιστική απελευθέρωση στον 21ο αιώνα;

ΝΑΙ μπορούμε!

Η πάλη για το ψωμί, την παιδεία και την ελευθερία της εποχής μας, εποχής ασύλληπτου πλούτου τον οποίο λυμαίνονται οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, μπορεί να γίνει το σύνθημα της σύγχρονης εξέγερσης του λαού για τα δικαιώματά του, για κατακτήσεις στο σήμερα, με όπλο ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα και ένα οργανωμένο και πολιτικά επικίνδυνο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Το υποταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα της ΓΣΕΕ του «ΝΑΙ σε όλα» (στο δημοψήφισμα και τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων), έχει αποδείξει πολλάκις πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να συγκρουστεί με τη μνημονιακή αστική πολιτική και την κυβέρνηση που την εφαρμόζει. Χρειαζόμαστε τώρα νέες ενώσεις εργαζομένων, νέα σωματεία στους κλάδους δουλειάς που δεν υπάρχουν, τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν και να ενώσουν όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, Έλληνες και μετανάστες και τη νέα εργατική βάρδια που δουλεύει με τις πιο ελαστικές και επισφαλείς μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, ημιανεργία-ημιεργασία, «μπλοκάκι»). Χρειαζόμαστε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς που θα αποφασίζουν για την πάλη, τα αιτήματα και το μέλλον των αγώνων. Ταυτόχρονα, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ορμητική είσοδος της νέας εργατικής βάρδιας σε όλες τις υπαρκτές μορφές αγωνιστικής και συνδικαλιστικής συσπείρωσης για ένα νέο, ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, καρδιά και κινητήρα ανασυγκρότησης όλου του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος.

Μπορούμε με μια άλλη ανεξάρτητη, μαχόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά. Με μια αριστερά των επαναστατικών τομών και όχι των κυβερνητικών αυταπατώνΜια αριστερά της σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής και όχι της διαχείρισης με «ολίγη» από ανθρωπιστικά «ισοδύναμα». Η Αριστερά λοιπόν- και ειδικά η αντικαπιταλιστική αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-, πρέπει να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε ο λαός και η νεολαία να έρθουν δυναμικά στο προσκήνιο και να καθορίσουν τις εξελίξεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ως ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Ενισχύοντας κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό και μαχητικό λαϊκό κίνημα, με τα δικά του όργανα και διαδικασίες, με κοινή δράση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων. Ενισχύοντας το αντικαπιταλιστικό ρεύμα στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά, ώστε να μπορέσει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να ανατρέψει το σημερινό μνημονιακό μονόδρομο και να διεκδικήσει το μέλλον που της ανήκει με επίκεντρο τα επίκαιρα στο σήμερα αιτήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», ενάντια στη σύγχρονη «χούντα» του κεφαλαίου και των τοκογλύφων - δανειστών, για την απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των αιμοσταγών αγορών. Για μια επαναστατική, διεθνιστική απάντηση!
  • ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
  • νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Νοέμβρης 2015  

Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ  για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σαράντα δύο χρόνια μετά το Νοέμβρη του 1973, η μεγάλη εξέγερση της νεολαίας  ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτική δικτατορία παραμένει το πιο φωτεινό παράδειγμα για κάθε δημοκρατικό αγώνα.

Το ανεξίτηλο στίγμα που άφησε η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα ζωντανό, αρνείται να χωρέσει σε μια μουσειακή προθήκη, να γίνει απλά μια ανάμνηση. Είναι η επικαιρότητα των αιτημάτων του, ο αγώνας για δημοκρατία, κοινωνικά δικαιώματα, αξιοπρέπεια, για μια ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει, αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη επέτειο να μην μοιάζει με τις άλλες.

Οφείλουμε να θυμόμαστε το Πολυτεχνείο, αλλά και τη Νομική, τα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, τη Μπουμπουλίνας, τον κάθε τόπο μαρτυρίου αγωνιστών, την κάθε στιγμή της αντίστασης. Οφείλουμε να θυμόμαστε, επίσης, την προδοσία της Κύπρου, από το αυτοαποκαλούμενο «εθνοσωτήριο» στρατιωτικό καθεστώς της Χούντας και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Σήμερα, μάλιστα, όπου μέσα από την πολύπλευρη οικονομική και αξιακή κρίση, νοσταλγοί αυταρχικών καθεστώτων, κήρυκες του αυταρχισμού, αλλά και της ιστορικής λήθης, της αναθεώρησης του παρελθόντος κάνουν δυναμικά, και πάλι, την εμφάνισή τους, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να θυμόμαστε τον αντιδικτατορικό αγώνα, με προεξάρχουσα  την εξέγερση του Πολυτεχνείου και, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε τον αγώνα στο δρόμο που χαράχθηκε ανεξίτηλα τον Νοέμβρη. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών είναι η πάλη για τη βελτίωση της ζωής των επερχόμενων γενιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά στις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                 13/11/2015

             17 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
                                   

   Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Πρέβεζας τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων και τον αγώνα εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώνονται στις 17 Νοέμβρη στις 17:30 μ.μ. στο παλαιό ΚΤΕΛ ( θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων ηρώων Εθνικής Αντίστασης στην αγορά ).

   Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται ενώ τα αιτήματα των φοιτητών και του ελληνικού λαού, του παν-δημοκρατικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι και σήμερα αιτούμενα. Όπως διαχρονικά διεκδικούμενα και επίκαιρα είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία χωρίς ελαστικότητες και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για την απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, που έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.

   Καλούμε τις οργανώσεις μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 
   Δεν σταματάμε την πάλη και την αντίσταση.
   Δεν υποκύπτουμε σε όσα μνημόνια και αν ψηφίσουν.
   Δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας για εργασία, αξιοπρεπή ζωή, κράτος πρόνοιας.
   Δεν σταματάμε να οραματιζόμαστε και να διεκδικούμε την κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης.
           Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα!



                                                                                        ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 42η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Όσα χρόνια και αν περάσουν από την ιστορική Εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της χούντας των συνταγματαρχών, οι μνήμες παραμένουν νωπές και τα μηνύματά της επίκαιρα. Στις 17 Νοεμβρίου του 1973, γράφτηκε με το αίμα της Νεολαίας η ιστορία της κορυφαίας αντιδικτατορικής δράσης. Με σημαία το τρίπτυχο «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», οι φοιτητές εξεγέρθηκαν, αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν με στόχο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Σήμερα, το νόημα, οι αξίες, και τα ιδανικά της ηρωικής εκείνης Εξέγερσης εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν. Στη σημερινή συγκυρία, μάλιστα, αποκτούν μείζονα σημασία, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη μέγγενη μιας ποικιλόμορφης κρίσης, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το δημοκρατικό της οικοδόμημα. Τα ιδανικά εκείνου του αγώνα πρέπει να αποτελέσουν την πυξίδα που θα μας βοηθήσει να χαράξουμε μία νέα πορεία εξόδου από τα σημερινά πολύπλευρα αδιέξοδα. Οφείλουμε, κυρίως, να υψώσουμε ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας, η οποία βάλλεται από την πρόσφατη επανεμφάνιση της πολιτικής βίας του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής αλλά και διαφόρων δήθεν ‘’αγωνιστών’’ που καπηλευόμενοι την ιστορική κληρονομιά του Πολυτεχνείου, λειτουργούν με μόνο γνώμονα την ικανοποίηση των ιδεοληψιών και των συμφερόντων τους.

Την μνήμη των Ηρώων του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, οφείλουμε να τιμούμε με σεβασμό και περισυλλογή. Η ουσιαστική δικαίωση, όμως, της θυσίας τους πρέπει να λαμβάνει χώρα κάθε μέρα, καθώς η Δημοκρατία δεν είναι πότε δεδομένη αλλά θεμελιώνεται, εμπεδώνεται και εμβαθύνεται με μόνιμο αγώνα. Στα δικά μας χέρια, στα χέρια της Νέας Γενιάς, πέφτει, επομένως, τεράστιο ιστορικό βάρος, για να δικαιώσουμε τους αγώνες και τη θυσία αυτών, που μπήκαν πρώτοι στη μάχη για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας και την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα μας.


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973 παραμένει διαχρονική και άφθαρτη.

Ιδιαίτερα φέτος το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμιλιταριστικό περιεχόμενο του Πολυτεχνείου είναι πολύ πιο επίκαιρο, ενώ τα μεγάλα αιτήματα του Νοέμβρη, για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένουν κύρια αιτήματα πάλης του λαού και της νεολαίας.

Το κεφάλαιο σήμερα επιχειρεί να πάρει την ιστορική ρεβάνς από το λαϊκό κίνημα, καταργεί κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνει την δημοκρατία, τσαλακώνει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνει τη φτώχεια τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Τα μνημόνια αποτελούν την συμπύκνωση της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είναι η σύγχρονη μάστιγα για τον ελληνικό λαό. Το ευρώ και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνουν μια πραγματική φυλακή των λαών. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα μνημόνια είναι το πραγματικό, διαχρονικό, κυβερνητικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά την πλήρη συμμόρφωσή της στις απαιτήσεις των δανειστών, επιταχύνει την εφαρμογή των πιο ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών.

Η ευρωζώνη, η ΕΕ, το ΔΝΤ οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να επιβάλουν συνθήκη έκτακτης ανάγκης, δραματικού περιορισμού των ελευθεριών και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και θεαματικής αύξησης της εκμετάλευσης των εργαζομένων.

Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ισοπεδώνουν χώρες, δημιουργούν τεράστια προσφυγικά ρεύματα και οπλίζουν το χέρι των φανατικών ομάδων που σπέρνουν τον τρόμο στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη με αποκορύφωμα το λουτρό αίματος στο Παρίσι.

Τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής

Απέναντι σε αυτή την επίθεση χρειάζεται επειγόντως η ενίσχυση της λαϊκής πάλης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για να σταματήσει η νεοφιλελεύθερη-καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για να χτυπηθεί η Ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι, για να αντιμετωπιστεί το κύμα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Επείγει η ανάπτυξη ενός αντιιμπεριαλιστικού –αντιπολεμικού κινήματος

Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα τον αντιμνημονιακό αγώνα του, για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση για την πραγματική κατοχύρωση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Για την απαλλαγή από τα μνημόνια και το βραχνά του χρέους, για την έξοδο από την ευρωζώνη, τη σύγκρουση με την ΕΕ και την ανατροπή της.

Για τον προοδευτικό παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και με σοσιαλιστική προοπτική.

Με πρωταγωνιστή τη νεολαία, τους εργαζομένους, το λαό και το μαζικό αγώνα για την ανατροπή.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΙΣ 5:30 μμ στο ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 


ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ
ΝΑ ΦΥΓΟΥΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- Ε.Ε- ΔΝΤ

Η 17η Νοέμβρη, επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  δεν είναι γιορτή αλλά μια ξεχωριστή μέρα μνήμης και αγώνα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 άνοιξε το δρόμο για μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και οδήγησε στην πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών. Υπήρξε η κορύφωση μιας σειράς πράξεων ανυπακοής και ζωντανέματος των μαζικών διαδικασιών, παρά το ότι η χούντα για έξι χρόνια με την καταστολή, τις εξορίες και τα βασανιστήρια αριστερών αγωνιστών είχε προσπαθήσει να βάλει όλη την κοινωνία «στο γύψο» (επειδή σύμφωνα με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο «νοσούσε»).

Το Πολυτεχνείο δεν αφορούσε μόνο τους φοιτητές. Έδωσε το έναυσμα στην εργατική τάξη που ανταποκρίθηκε άμεσα και στήριξε την κατάληψη με τα πιο μαχητικά κομμάτια που οργάνωσαν τις δικές τους συνελεύσεις μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Μέσα στις μαζικές διαδικασίες δόθηκαν πολιτικές μάχες, τόσο για το πλαίσιο, όσο και για τις μορφές και την προοπτική του αγώνα. Η επαναστατική αριστερά, παρ’ ότι νεαρή σε ηλικία και ανέτοιμη, χωρίς κεντρική συγκρότηση, πρωτοστάτησε ώστε η εξέγερση του Πολυτεχνείου να μην μείνει αποκλειστικά στα φοιτητικά ζητήματα, να συγκρουστεί συνολικά με τη χούντα, εν τέλει να μην ζητήσει απλά εκδημοκρατισμό και ομαλοποίηση, αλλά να κλιμακώσει ενάντια στο καθεστώς, την αστική τάξη, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Μπορεί τα τανκς να κατέστειλαν βάρβαρα την εξέγερση ισοπεδώνοντας την πύλη, σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές και βασανίζοντας αγωνιστές στα μπουντρούμια της ΕΣΑ, όμως άλλαξε την πορεία των πολιτικών εξελίξεων. Οκτώ μήνες μετά ήρθε η πτώση της χούντας και η μεταπολίτευση, όμως τα πιο ριζοσπαστικά αιτήματα για ανατροπή και λαϊκή εξουσία έμειναν ανεκπλήρωτα.

Σήμερα το Πολυτεχνείο είναι επίκαιρο όσο σχεδόν ποτέ άλλοτε. Η χώρα μας βρίσκεται στη μέγγενη των μνημονίων, της λιτότητας, της φασιστικής απειλής και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Με μια αστική τάξη πληγωμένη αλλά αδίστακτη και μια δήθεν «αριστερή» κυβέρνηση που ενορχηστρώνει τις επιθέσεις σε αγαστή σύμπνοια με την τρόικα, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Το μαύρο μέτωπο απολύει εργαζόμενους, ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, διαλύει παιδεία και υγεία και εξαπολύει την καταστολή απέναντι στην αντίσταση της εργατικής τάξης και της νεολαίας τσαλαπατώντας τις ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Σήμερα είναι η στιγμή να ξαναπιάσουμε το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και να το συνδέσουμε με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες, από τις απεργίες, τις μάχες ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες και κάθε κοινωνική αντίσταση, δίνοντας έμπνευση και προοπτική για το μέλλον. Να θυμίσουμε ότι η δύναμη βρίσκεται στους αγώνες και την αυτενέργεια του κόσμου, αλλιώς οι υποσχέσεις για δημοκρατική διαχείριση καταντάνε κούφιες υποσχέσεις.

Η λύση θα έρθει από ένα δυνατό μαζικό κίνημα, που θα συγκρουστεί με την κυβέρνηση και  την τρόικα, την ΕΕ, τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους φασίστες συμμάχους τους. Από έναν οργανωμένο λαό που θα διεκδικήσει να πάρει την εξουσία. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια Αριστερά ανεξάρτητη από το κράτος, μαχητική, ενωτική και αντικαπιταλιστική!

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ- ΕΥΡΩ- Ε.Ε-ΜΝΗΜΟΝΙΑ
-ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ  ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
-ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ
-ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΤΣΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ – ΣΦΑΓΕΙΟ!
-ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ  ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 17:30 ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΤΕΛ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α τοπική επιτροπή Πρέβεζας


PREVEZABEST: Οι ανακοινώσεις τοποθετούνται με σειρά προτεραιότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου