Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Απριλίου 05, 2016

Τετραήμερη εργασία, αυξημένες αμοιβές και οκτάμηνες προσλήψεις για χιλιάδες ανέργους, μεταξύ των άλλων Δήμων και ο Δήμος Πρέβεζας



Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου θα προκηρυχθούν από το υπουργείο Εργασίας οι πρώτες 1.141 θέσεις κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό-τουρισμό και στον αγροτικό τομέα, ενώ επιπλέον 2.500 άνεργοι θα στελεχώσουν τα hotspots και τα Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων. Παράλληλα 6.918 θέσεις θα προκηρυχθούν στους 17 πιο ευάλωτους δήμους-θύλακες μακροχρόνιας ανεργίας.

Δύο με τρεις μήνες αργότερα θα προκηρυχθούν οι υπόλοιπες 12.656 θέσεις εργασίας σε 34 δήμους της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φετινών προσλήψεων σε ΟΤΑ στις 19.518 θέσεις 

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, επισήμανε ότι οι 17 πρώτοι δήμοι, στους οποίους θα δοθούν 6.918 θέσεις απασχόλησης, είναι οι πιο ευάλωτοι που εντοπίστηκαν, ύστερα από ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, του συστήματος Εργάνη και του ΟΑΕΔ. 

Γι' αυτό το λόγο καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε έως το τέλος του μήνα, να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από ενδιαφερόμενους – ανέργους, με στόχο έως τα μέσα Ιουνίου να έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία μοριοδότησης, υποβολής ενστάσεων και τελικής έγκρισής τους, για να ξεκινήσουν εργασία. Ας σημειωθεί ότι στο εξής τα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης θα είναι 8άμηνης διάρκειας και όχι 5άμηνης όπως ήταν έως τώρα. Για τους υπόλοιπους 34 δήμους αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων μέσα στους επόμενους 2 – 3 μήνες. Ας σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι θα αξιοποιηθούν σε έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης, σε επισκευές κτιρίων και δομών των δήμων, όπως επίσης και σε παιδικές χαρές, πάρκα και βιβλιοθήκες. 

Οι δήμοι αυτοί είναι: 

Οι 17 Δήμοι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής. 

Οι 34 Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας. 

Από τα συνολικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κα Αντωνοπούλου διαπιστώνεται ότι θα προκύψουν έως 172.000 ωφελούμενοι μέσω των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν εντός του 2016. Οι 59.000 από αυτούς αναμένεται να είναι νέοι, μέσω του προγράμματος youth guarantee. Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι 74.000 θέσεις εργασίας, είτε υλοποιούνται ήδη είτε βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης. Επίσης, θα προκύψουν άλλοι 38 – 39.000 ωφελούμενοι από προγράμματα απασχόλησης που θα ανακοινωθούν έως το τέλος του έτους. 

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, από το περσινό πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης είχαν απομείνει 1.141 θέσεις που αφορούν τα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και οι οποίες πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα. 

Θέσεις στα hot spots 

Εντός Απριλίου πρόκειται να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για την δημιουργία 2.500 θέσεων εργασίας, σε hot spots όλης της χώρας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας ήδη έχει προκύψει δράση για τη δημιουργία συνολικά 5000 θέσεων σε  δομές υποστήριξης των προσφύγων,  τις οποίες θα καλύψουν άνεργοι διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέροντας  επικουρικά τις υπηρεσίες τους. 

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα θα εργάζονται για 8 μήνες, θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και επίδομα νυχτερινής εργασίας, θα έχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ενώ όσοι εργαζόμενοι αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ. Η κατανομή των ειδικοτήτων έχει ολοκληρωθεί για 2.500 θέσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2.500 οι ειδικότητες θα καθοριστούν σύμφωνα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στο προσεχές διάστημα. 

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το προσφυγικό, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από  κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020, και από εθνικούς πόρους. 

Οι αλλαγές και η τετραήμερη εργασία 

Στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας που θα πραγματοποιηθούν φέτος, διαπιστώνονται αλλαγές, αφού σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Κατά τις πρώτες τέσσερις ημέρες, ο ωφελούμενος θα εργάζεται στη θέση απασχόλησης για την οποία έχει επιλεχθεί. Την πέμπτη ημέρα, θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει ανάμεσα σε προγράμματα επιμόρφωσης για την βελτίωση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και σε σεμινάρια που εστιάζουν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα, οι αλλαγές που θα ενσωματωθούν στα προγράμματα αυτά, εστιάζονται στα εξής σημεία: 

- Είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, και παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. 

- Τα νέα προγράμματα απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα για δύο λόγους: 

α) Οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας. 

β) Οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας. 

Οι επιχειρήσεις, γνωρίζοντας ότι η μακροχρόνια απουσία από την εργασία συνεπάγεται απώλεια εργασιακής εμπειρίας και απομάκρυνση του ανέργου από το επαγγελματικό του γνωστικό αντικείμενο, εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων. Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλεί η μακροχρόνια ανεργία στο ίδιο τον άνεργο, η υπερσυγκέντρωση μακροχρόνια ανέργων οδηγεί παράλληλα σε μαρασμό την τοπική οικονομία και στην επιδείνωση των κοινωνικών συνθηκών. 

- Η νέα γενιά προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας εμπεριέχει ένα νέο μίγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία και την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου με το κοινωνικό όφελος και τη στήριξη της τοπικής αγοράς. 

- Στα νέα προγράμματα προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς. 

- Για πρώτη φορά, μετά από ενέργειες του Υπουργείου τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους Δήμους θα χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. 

- Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ξεκινούν από τους 51έναν Δήμους με τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία και θα συνεχιστούν στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας. Εντός Απριλίου αναμένεται να έχει εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση για τη δημιουργία 6.900 θέσεων εργασίας σε 17 Δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας. Θα ακολουθήσουν άλλες 12.600 θέσεις στους υπόλοιπους 34 Δήμους με υψηλή μακροχρόνια ανεργία, με στόχο το πρόγραμμα να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλους τους Δήμους της χώρας. 

- Ο νέος τρόπος υλοποίησης της κοινωφελούς εργασίας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης. Ως γνωστόν, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, θεωρούνταν μέχρι σήμερα από τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως παθητικές πολιτικές. 

- Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε σθεναρά ότι τα κοινωφελή προγράμματα δε συνιστούν παθητική πολιτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς απευθύνονται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους τους οποίους βοηθούν να επανασυνδεθούν με την παραγωγική διαδικασία. 

Επομένως, τα κοινωφελή προγράμματα αποτελούν ενεργητική πολιτική και αν συνοδεύονται με παράλληλη αναβάθμιση των προσόντων των ανέργων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία καλή πρακτική στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Η προσέγγιση αυτή έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαία Επίτροπο Απασχόλησης, Μαριάν Τίσσεν κατά την τελευταία συνάντηση με την ελληνίδα υπουργό. 

- Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα προγράμματα απασχόλησης έχουν ως βασικό άξονα την κατάρτιση. Όμως κατά πόσο μπορούν τα προγράμματα κατάρτισης να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε ένα περιβάλλον, όπως είναι το ελληνικό, όπου το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, αλλά η έλλειψη ζήτησης του; Δεν υπάρχουν δουλειές. Αυτός είναι ο λόγος που εκτοξεύεται η ανεργία και παρατηρείται το φαινόμενο του brain drain. 

- Για να τονωθεί λοιπόν η ζήτηση εργασίας και από τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας δεν δύναται να δημιουργήσει ικανό αριθμό θέσεων εργασίας προκειμένου να περιοριστεί ουσιαστικά το ποσοστό ανεργίας, απαιτείται δημοσιονομική επεκτατική πολιτική.

- Η παροχή εγγυημένης απασχόλησης στα προγράμματα υποστήριξης των ανέργων, όπως τα κοινωφελή προγράμματα, αποτελεί τμήμα αυτής της πολιτικής.


dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου