Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2016

Σημαντικά τα οφέλη και για την Ήπειρο - Τζαζ Φέστιβαλ, Χορωδιακό Φεστιβάλ της Αρμονίας, αλλά και η γιορτή της Σαρδέλας σημείο αναφοράς για την Πρέβεζα


ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Στην πρώτη επίσημη χαρτογράφηση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού τομέα στην Ελλάδα προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού .
Μετά από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, δρομολογήθηκε ήδη, μέσω πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, η Μελέτη για τη Χαρτογράφηση του Πολιτιστικού και Δημιουργικού Τομέα, σύμφωνα με τις επίσημες ευρωπαϊκές προδιαγραφές της Eurostat, με σύμβαση που υπογράφηκε στις 29.08.2016.
Η μελέτη, η οποία εκπονείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και Εποπτευόμενων Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α., θα περιλαμβάνει στατιστικά δεδομένα τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί και συνοπτική παρουσίασή της στην ελληνική, αλλά και την αγγλική γλώσσα.
Σε αυτή την καταγραφή προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να αποκτήσει πλέον η Ελλάδα, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, μια ξεκάθαρη εικόνα του συγκεκριμένου κλάδου και να αποτυπωθεί η συμβολή του στην οικονομία, στην απασχόληση αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία. Αυτή η καταγραφή θα βοηθήσει, όχι μόνο στην ανάδειξη της αναπτυξιακής δυνατότητας του πολιτισμού και της δημιουργίας, αλλά και στο σχεδιασμό των πολιτικών εκείνων, που θα ενισχύσουν τους σχετικούς κλάδους, ακόμη περισσότερο, με στοχευμένες δράσεις.
Η δυναμική του Πολιτιστικού και Δημιουργικού τομέα, όπως καταγράφεται από τις στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αξιοσημείωτη και εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχεδόν το 3% της απασχόλησης που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 6,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Με αυτά τα δεδομένα και με βάση την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων κάθε κλάδου και την ιεράρχησή τους, θα γίνει εφικτός ένας ολοκληρωμένος και τεκμηριωμένος σχεδιασμός δράσεων, όχι μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και από τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία, που υπηρετούν την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Επιπρόσθετα, θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για το σχεδιασμό κάθε Περιφέρειας.
Όπως προκύπτει από αντίστοιχες μελέτες σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Μελέτη Χαρτογράφησης, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016, αναμένεται να καταδείξει ότι και για την Ελλάδα ο Πολιτιστικός και Δημιουργικός τομέας αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της απασχόλησης, ειδικά των νέων ανθρώπων με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης.
Τα οφέλη που θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία είναι σημαντικά και η Ήπειρος «ποντάρει» πολλά στην αξιοποίηση του πολιτιστικού τουρισμού δεδομένου ότι διαθέτει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες και τις 4 εποχές του χρόνου .Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές» που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα και έχουν ως στόχο να αναδείξουν τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου αναπτύσσονται παράλληλες δράσεις
που σχετίζονται με τον τουρισμό όπως: Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού και παιχνιδιών, τέχνες του θεάματος, καλλιτεχνική δημιουργία, εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων, δραστηριότητες μουσείων, εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων, δραστηριότητες αθλητικών ομίλων κλπ..
Όπως έχει αποδειχθεί τα πολιτιστικά δρώμενα κάθε τόπου είναι στενά συνδεδεμένα με την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Το Τζαζ Φέστιβαλ , το Χορωδιακό Φεστιβάλ της Αρμονίας, αλλά και η γιορτή της Σαρδέλας αποτελούν σημείο αναφοράς για την Πρέβεζα .ενώ σε όλη την Ήπειρο γίνονται γιορτές που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα (τσίπουρο, κάστανο κλπ.) Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα σημαντικά αρχαιολογικά μας μνημεία και την ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητάς τους (όπως π.χ στο Νεκρομαντείο) δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου «μοντέλου» τουρισμού το οποίο διαθέτει και προοπτική αλλά και δυναμική ξεφεύγοντας από το «κατεστημένο» δίπτυχο του ήλιου και της θάλασσας.
neoiagones.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου