Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2016

ΠΡΕΒΕΖΑ: Οι οφειλές στη ΔΕΥΑ αγγίζουν το ένα εκατομμύριο - 2.000 συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν



Συνεχίζεται η διαχείριση της φτώχειας με διακανονισμούς στο Δήμο Πρέβεζας.
Οι οφειλές στη ΔΕΥΑΠ αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ και αρκετοί συμπολίτες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και την δόση μετά τη ρύθμιση. 

Το περιθώριο που η ευνοϊκή ρύθμιση λήγει έχει οριστεί στις 31 Οκτωβρίου.

Συμπολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές αναφέρουν πως η κατάσταση που βιώνουν είναι δραματική, προτιμούν να συσσωρεύουν στα συρτάρια τους λογαριασμούς, ειδάλλως δεν θα μείνουν χρήματα ούτε για βασικά είδη διατροφής και σημειώνουν πως η βαρύτατη φορολόγηση, ο ΕΝΦΙΑ, τα δάνεια προς τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα του σπιτιού και τα φροντιστήρια των παιδιών τους, καθιστούν αδύνατη την πληρωμή των λογαριασμών του νερού ή του ρεύματος

Όσοι δε διατηρούν και κατάστημα, εκεί το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο, διότι η ύφεση και ο καταβαραθρωμένος τζίρος τους πνίγουν οικονομικά και έτσι βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς οφείλουν τους λογαριασμούς του σπιτιού αλλά και της επιχείρησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αν και δόθηκε παράταση μέχρι της 31 Οκτωβρίου, το τελευταίο διάστημα ο κόσμος δεν προσφεύγει για την ρύθμιση των οφειλών του, προφανώς διότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει ούτε σε δόσεις.
Μέχρι στιγμής στην Πρέβεζα έχουν προβεί σε διακανονισμό περίπου 690 συμπολίτες από τις 2.000 άτομα που έχουν οφειλές.

Σημαντικό είναι το γεγονός πως οι μεγαλοοφειλέτες έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τη ΔΕΥΑΠ και το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε αυτούς που οφείλουν μικρά ποσά.

Σε περίπτωση που απέλθει η ημερομηνία της 31η Οκτωβρίου, τότε προβλέπεται διακοπή της υδροδότησης.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ του Δήμου Πρέβεζας Ν. Αναγνώστου, δεν θα κοπεί το νερό σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν είναι σε θέση να πληρώσουν.

Θα πρέπει να πούμε πως το συγκεκριμένο θέμα της διακοπής του δημόσιου αγαθού όπως το νερό, είναι δίκοπο μαχαίρι τόσο για το Δήμο όσο και για την Υπηρεσία Ύδρευσης, καθώς αφενός πρέπει να προστατευθούν οι συνάνθρωποί μας που αδυνατούν να πληρώσουν, αφετέρου δεν μπορούν να νιώθουν και αδικημένοι όσοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΥΑΠ.

Ωστόσο τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί Διοικητικό Συμβούλιο στη ΔΕΥΑΠ και το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

Αξίζει να επισημάνουμε πως οι άνθρωποι που σπεύδουν στην υπηρεσία δεν είναι επαίτες, αλλά άνθρωποι της διπλανής πόρτας, γείτονες, συνταξιούχοι, άνεργοι, άποροι, που έχουν έρθει σε μια οικονομική εξαθλίωση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να διαχειριστούν τα χρέη τους.

Σε κάθε σχεδόν σπίτι, υπάρχει ένας άνεργος ή εργαζόμενος με δραματικά μειωμένα έσοδα ή συνταξιούχος με ψαλιδισμένη σύνταξη… 

Είναι βέβαιο ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες δεν θέλουν να χρωστούν, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται  τους δημιουργεί χρέη, τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν.

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως πάντα υπάρχουν και περιπτώσεις εκείνων που εκμεταλλεύονται την κοινωνική ευαισθησία και δεν πληρώνουν τα χρέη τους. Θα πρέπει να πούμε πως για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, έστω αυτές οι λίγες που υπάρχουν, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΠ θα πρέπει να είναι αμείλικτοι.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου