Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Οκτωβρίου 01, 2016

Συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες στην Φιλιππιαδα


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το συλλαλητήριο αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους πρόσφυγες που διαμένουν στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στη Φιλιππιάδα.


Η συγκέντρωση ήταν μία πρώτη απάντηση ενάντια σε όσους σήμερα προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια εις βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων.

Ήταν έμπρακτη εκδήλωση αλληλεγγύης που χτυπάει ευθεία το ρατσισμό και τις φασιστικές αντιλήψεις που προσπαθεί η ΧΑ να καλλιεργήσει στον λαό της περιοχής που τόσο καιρό στέκεται αλληλέγγυα στους πρόσφυγες.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση την έκανε ο Κώστας Κωτσαντής μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ.

Ο ομιλητής  καταδίκασε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους καταδεικνύοντας τους ενόχους «Αυτοί που βομβαρδίζουν τις πατρίδες των προσφύγων, αυτοί που τους οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι οι ίδιοι που τώρα τους εγκλωβίζουν, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού.

Είναι οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τα δικαιώματα και του ελληνικού λαού όπως και κάθε λαού, που τσακίζουν κατακτήσεις της εργατικής τάξης που κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Που βαθαίνουν την εκμετάλλευση.»
Ο ομιλητής ανέφερε τους όρους με τους οποίους πρέπει να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους προκειμένου να γίνει κάπως ποιο υποφερτή η παραμονή τους λέγοντας «Γι’ αυτό καλέσαμε και καλούμε το λαό μας και το κίνημά του να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικώντας:

·      Ανοιχτούς και ανθρώπινους, οργανωμένους από το κράτος χώρους φιλοξενίας
·         Να  παρέχονται δωρεάν, επαρκής και υγιεινή σίτιση, περίθαλψη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για όλους τους πρόσφυγες, με ευθύνη του κράτους και όχι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που εκμεταλλεύονται την προσφυγιά κάνοντας μπίζνες φιλανθρωπίας.
·         Το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.
·         Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.»
Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα που προέκυψε στο 2ο δημοτικό Φιλιππιάδας λέγοντας «Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να απομονώσει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που δημιουργούν εικόνα μεσαίωνα για την περιοχή.  
Τις φωνές που ακούστηκαν, μέσα από τις ανακοινώσεις κάποιων λιγοστών γονέων στο  2ο δημοτικό σχολείο Φιλιππιάδας. Φτάνουν να σπέρνουν το μίσος ακόμα και στις παιδικές ψυχές, ρίχνοντας ύπουλα το φασιστικό τους δηλητήριο. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο.
Καλούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση της νέας γενιάς.»
Ο ομιλητής ανέδειξε και της ευθύνες της συγκυβέρνησης λέγοντας «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Έχει τεράστιες ευθύνες.»
Και κατέληξε «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα συνεχίσει, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, τη δράση του μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, τις πρωτοβουλίες του στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Οδηγός μας είναι το κάλεσμα των ιδρυτών της θεωρίας μας με το κομμουνιστικό Μανιφέστο. «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε »
Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Φιλιππιάδας.

Ομιλία για το Προσφυγικό στη Φιλιππιάδα


Φίλοι και φίλες , συντρόφισσες και σύντροφοι
Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, οι φίλοι του βρισκόμαστε και σήμερα  εδώ, στη Φιλιππιάδα, σε αυτή τη συγκέντρωση και την πορεία αλληλεγγύης που ακολουθεί, στέλνοντας το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης και της καταδίκης των ιμπεριαλιστικών πολέμων που γεννούν την προσφυγιά.
Είμαστε απέναντι σε όσους καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική που διαιωνίζει το προσφυγικό πρόβλημα κι αφήνει χώρο στο δηλητήριο της φασιστικής προπαγάνδας.
Δεν είμαστε μόνοι μας!
Οι κομμουνιστές μπορεί να πρωτοστάτησαν, στην αλληλεγγύη, είτε μέσω των κομματικών οργανώσεων είτε μέσα από τα σωματεία τους,
όμως χιλιάδες εργαζόμενοι, απλοί λαϊκοί άνθρωποι, εδώ και σε όλη την Ελλάδα, αθόρυβα και συγκινητικά αγκαλιάζουν με ανθρωπιά τους ξεσπιτωμένους και βασανισμένους πρόσφυγες και τους βοηθούν με κάθε τρόπο.
Αυτό μας ανέφεραν και αυτοί σε πολυμελή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ  μέσα στο καλοκαίρι, αυτό αναφέρουν και δύο νεαροί σε πρόσφατη συνέντευξη τους σε τοπική εφημερίδα.
 Για μας είναι καθαρό μα πρέπει να συνειδητοποιηθεί βαθιά από όλο το λαό ότι:
Αυτοί που βομβαρδίζουν τις πατρίδες των προσφύγων, αυτοί που τους οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι οι ίδιοι που τώρα τους εγκλωβίζουν, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού.
Είναι οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τα δικαιώματα και του ελληνικού λαού όπως και κάθε λαού, που τσακίζουν κατακτήσεις της εργατικής τάξης που κερδήθηκαν με σκληρούς ταξικούς αγώνες. Που βαθαίνουν την εκμετάλευση.
Είναι οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, άλλων
καπιταλιστικών κρατών, που άλλοτε συμμαχούν και άλλοτε
συγκρούονται με ντόπιες αστικές δυνάμεις.
Είναι τα μονοπώλιά τους που ανταγωνίζονται για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τους δρόμους μεταφοράς τους, για νέες αγορές.
Σπέρνουν το μίσος και τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς.
Δίπλα σε όλους αυτούς και σταθερός τους σύμμαχος, πρωτοστατώντας πολλές φορές στα συμβούλια τους, και η
συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην εφαρμογή των αντιδραστικών μέτρων που έχει υπογράψει με την ΕΕ, ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που υπέγραψε τις συμφωνίες στην ΕΕ για το Προσφυγικό και εγκλώβισε τους πρόσφυγες στη χώρα μας,
που παρέδωσε τον έλεγχο του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, και παρακαλεί για εγκαθίδρυση νέας Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, για τη βαθύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, την ασυδοσία των ΜΚΟ, την ένταση της καταστολής, τις άθλιες συνθήκες που κρατούνται οι πρόσφυγες.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την πρώτη στιγμή
εναντιώθηκε στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν στον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, παραβιάζοντας ακόμα και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.
Πρότεινε έγκαιρα την απευθείας μεταφορά τους από τις γειτονικές στις πατρίδες τους χώρες ή από τα νησιά του Αιγαίου προς τις χώρες της ΕΕ, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Καλέσαμε και καλούμε τον ελληνικό λαό να παλέψει για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο στη Συρία, από όλους τους πολέμους των ιμπεριαλιστών.
Ο εγκλωβισμός όμως των προσφύγων με ευθύνη της ΕΕ είναι ήδη γεγονός και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια.
Ήδη στην περιοχή μας, στην Ήπειρο και σε άθλιες, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνθήκες, λειτουργούν αρκετά "κέντρα φιλοξενίας".
Είναι γνωστό πια ότι τα κέντρα αυτά έχουν μετατραπεί σε ζώνη εγκλωβισμού και κράτησης προσφύγων, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν όσους χρειάζονται, όσους χρειάζονται οι επιχειρηματικοί τους όμιλοι.
Η κράτηση όμως κι ο εγκλωβισμός τόσων προσφύγων, που δε θέλουν να μείνουν στη χώρα μας και μάλιστα σε χώρους, όπως εδώ στη Φιλιππιάδα και στο Κατσικά Ιωαννίνων,  που το καλοκαίρι καίγονται από τη ζέστη και το χειμώνα ζούνε στο βούρκο και στη παγωνιά, που δεν έχουν απαραίτητες δομές και προϋποθέσεις (ουσιαστικά μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Η οργή και η αγανάκτηση του λαού για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε δεν μπορεί να λαθεύει, πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.
Γι’ αυτό καλέσαμε και καλούμε το λαό μας και το κίνημά του να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικώντας:

·         Ανοιχτούς και ανθρώπινους, οργανωμένους από το κράτος χώρους φιλοξενίας, για όσο διάστημα αναγκαστούν να μείνουν στη χώρα μας.
Για άλλη μια φορά από αυτό το βήμα ζητάμε να λυθεί το ζήτημα της στέγης των προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη.
Σ' αυτούς τους χώρους, να παρέχονται δωρεάν, επαρκής και υγιεινή σίτιση, περίθαλψη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για όλους τους πρόσφυγες, με ευθύνη του κράτους και όχι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που εκμεταλλεύονται την προσφυγιά κάνοντας μπίζνες φιλανθρωπίας.
·         Έγκαιρα το κόμμα μας μέσα κι έξω από τη Βουλή ζήτησε να υπάρξει άμεση κρατική μέριμνα για την εκπαίδευση των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφυγόπουλων στη χώρα μας.
Ο αγώνας για την παιδεία των λαϊκών αναγκών είναι ενιαίος και ταξικός, δεν ξεχωρίζει τα παιδιά από τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία τους.
Κι όμως, Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το
δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις.
Έχει τεράστιες ευθύνες.
Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.
·         Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και
βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται.
Αυτά τα αιτήματα θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, δίνουν προσωρινή διέξοδο στα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο εγκλωβισμός, μπορούν να διεκδικηθούν με τον αγώνα του λαού μας.

Αγώνας που καταδικάζει την κυβέρνηση για την πολιτική της στο προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, ενάντια στην άθλια συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.
Αγώνας που απομονώνει ταυτόχρονα τις ρατσιστικές και φασιστικές φωνές, τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα από τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, για να σπείρει
τη διχόνοια μεταξύ των λαών, για να διαδώσει τις διχαστικές, αποκρουστικές και απάνθρωπες θεωρίες της.
Η φασιστική Χρυσή Αυγή αυτό το τσιράκι της μεγαλοεργοδοσίας που στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, και στηρίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας και χύνει μόνο ρατσιστικό δηλητήριο σε βάρος κατατρεγμένων και εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα μας προσπαθεί να παρουσιαστεί σαν ένα κόμμα ενάντια στο σύστημα.
Καμώνεται πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φτωχών Ελλήνων.
Δεκάδες επερωτήσεις στην Βουλή για τους εφοπλιστές από την μια.
Από την άλλη για τους ανέργους τίποτα, για τις μειώσεις μισθών τίποτα, για τα λαϊκά βάσανα τίποτα.
Να μην περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να απομονώσει τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που δημιουργούν εικόνα μεσαίωνα για την περιοχή.
Τις φωνές που ακούστηκαν , μέσα από τις ανακοινώσεις κάποιων λιγοστών γονέων στο  2ο δημοτικό σχολείο Φιλιπιάδας.
Φτάνουν να σπέρνουν το μίσος ακόμα και στις παιδικές ψυχές, ρίχνοντας ύπουλα το φασιστικό τους δηλητήριο. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο.
Καλούμε ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να απομονώσουν τέτοιες φωνές μίσους που δηλητηριάζουν τη συνείδηση της νέας γενιάς.
Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξ αιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν οι οποίοι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς του μεγάλου κεφαλαίου δεν διστάζουν
ν ανάψουν τη φωτιά του πολέμου όπου γης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα συνεχίσει, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, τη δράση του μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, τις πρωτοβουλίες του στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που
γεννά τον πόλεμο και τη φτώχεια, την προσφυγιά και τη
μετανάστευση.
Οδηγός μας είναι το κάλεσμα των ιδρυτών της θεωρίας μας με το κομμουνιστικό Μανιφέστο.
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε »
Το μέλλον είναι με το μέρος των λαών και όχι των εκμεταλλευτών ιμπεριαλιστών!
Ας παλέψουμε μαζί για να το φέρουμε πιο κοντά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου