Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τρίτη, Νοεμβρίου 29, 2016

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν.Πρέβεζας Σαρακατσάνικη Στάνη στα «ΧΕΙΜΑΔΙΑ»


Πλήθος Σαρακατσαναίων της Ηπείρου, ακολουθώντας το χειμώνα τα κοπάδια τους για να ξεχειμωνιάσουν, επέλεγαν την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, τα λεγόμενα «χειμαδιά» και έστηναν τις «στάνες» τους.


Σήμερα, που ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει ριζικά, οικογένειες Σαρακατσαναίων βρίσκονται σε κάθε μέρος του Νομού Πρέβεζας, από τη Φιλιππιάδα, τη Ρωμιά, την Κερασούντα, τα Ηλιοβούνια, την περιοχή της Λάμαρης, την Καμαρίνα, τη Μυρσίνη, το Κανάλι, τη Νικόπολη και το Καναλάκι, οι οποίοι διαβιούν μόνιμα πλέον στις περιοχές αυτές.

Κοινό σημείο συνάντησης αποτελεί η Σαρακατσάνικη Στάνη στα Φλάμπουρα της Πρέβεζας. Δημιουργήθηκε από τους Σαρακατσαναίους του Νομού μας και έχει στόχο να διαφυλάξει και να διαδώσει την πλούσια παράδοση των Σαρακατσαναίων. Με σκοπό το στολίδι αυτό να γίνει ζωντανό τμήμα της καθημερινής μας ζωής ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους Σαρακατσαναίους και στους φίλους της Σαρακατσάνικης παράδοσης να αγκαλιάσουν το Σύλλογο και να βιώσουν μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και γλέντια όψεις μιας παράδοσης που τείνει σταδιακά να εκλείψει.



Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν ενεργά. Οι μεγάλοι να δείξουν και οι μικρότεροι να μάθουν, χορούς, τραγούδια και παραδόσεις. Οι μικροί μας φίλοι θα ξεκινήσουν μαθήματα σαρακατσάνικου χορού με χοροδιδάσκαλο τον κ. Χρήστο Γατσέλο γνωρίζοντας, παράλληλα, με ευχάριστο τρόπο μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις την παράδοση των Σαρακατσαναίων.

Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 04 Δεκεμβρίου 2016, στις 05:00 μ.μ. να διαμορφώσουμε από κοινού τις συναντήσεις, συζητώντας θέματα και απόψεις όλων μας για την εύρυθμή λειτουργία της Στάνης.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης με διετή θητεία έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Θεόδωρος Κάλλης του Δημητρίου
Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Κατέρης του Χρήστου
Γραμματέας: Πολυξένη Μπάρκα του Νικολάου
Ταμίας: Γεώργιος Κουμπής του Αθανασίου
Μέλος: Χρήστος Πάσχος του Θεοδώρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου