Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Σάββατο, Δεκεμβρίου 10, 2016

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σε βάθος τετραετίας γεωτρύπανα στην Πρέβεζα για τους υδρογονάνθρακες



«Σε βάθος τετραετίας θα δείτε γεωτρύπανα στην περιοχή της Πρέβεζας – Άρτας για τους υδρογονάνθρακες» ανέφερε πηγή των ΕΛ.ΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) στην Τ.Φ.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα ΕΛ.ΠΕ είναι ο όμιλος που αναλαμβάνει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Για τις δυο χερσαίες περιοχές Πρέβεζας- Άρτας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, τα ΕΛΠΕ παραμένουν σε αναμονή της κύρωσης από τη Βουλή της Σύμβασης Μίσθωσης ώστε να ξεκινήσουν τις έρευνες.

Θα πρέπει να πούμε πως οι έρευνες θα γίνουν σε όλη την περιοχή, θάλασσα και ξηρά, ενώ οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις για την Πρέβεζα κάνουν λόγο για κοιτάσματα κυρίως αερίου.

Για καλύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα των υδρογονανθράκων, η Τ.Φ. μίλησε με εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ τόσο για τις έρευνες όσο και για τα χρονοδιαγράμματα στην Πρέβεζα και την Άρτα. Μεταξύ άλλων ενημέρωσε πως δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, αλλά ιδιαίτερα χρονοβόρα από την στιγμή που θα ξεκινήσει.  Σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω Υπουργείου, ενώ θα πρέπει να πούμε ότι οι συμβάσεις περνούν και από Εκλεκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια υπογράφεται η σύμβαση από τα ΕΛΠΕ και το Ελληνικό Δημόσιο. 

Στις περιοχές που δίνονται οι άδειες, πρέπει να ακολουθήσουν οι έρευνες οι οποίες θα καταδείξουν μετά από ένα διάστημα επεξεργασίας και ερμηνείας τους ποια είναι τα πετρελαιοπιθανά σημεία πετρελαίου ή αερίου. Εάν κάποιος ισχυριστεί ότι στην περιοχή υπάρχει η τάδε ποσότητα κοιτασμάτων αερίου ή πετρελαίου θα πει ψέματα, καθώς πρώτα θα πρέπει να μπει το γεωτρύπανο.  Στον Πατραϊκό Κόλπο για παράδειγμα έχουμε επεξεργασία των δεδομένων και η έως τώρα ερμηνεία επιβεβαίωσε τα γεωλογικά δεδομένα που υπήρχαν για την περιοχή και εάν υπάρχει όντως πετρέλαιο τότε μιλάμε για κοιτάσματα 100 εκατομμυρίων βαρελιών.

Στην περιοχή σας, Πρέβεζα-Άρτα, υπάρχουν δεδομένα που λένε ότι οι γεωλογικές δομές , οι σχηματισμοί και η στρώση του θαλάσσιου υπεδάφους – βάσει ερμηνειών γεωλόγων - καταδεικνύουν ότι κρύβει αέριο ή πετρέλαιο. Σε ολόκληρη αυτή την περιοχή του χάρτη που βρίσκεται η Πρέβεζα και η Άρτα, θα γίνουν γεωφυσικές έρευνες προκειμένου να καταδείξουν συγκεκριμένα σημεία που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες προκειμένου να μπει το δοκιμαστικό γεωτρύπανο. Στις περισσότερες γεωτρήσεις παγκοσμίως, σπάνια ανακαλύπτεις πετρέλαιο με την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση, οπότε θα ακολουθήσουν 2 ή 3 ακόμη. Στην περιοχή σας, αυτό το πλαίσιο φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή, μιλά για ολοκλήρωση αυτών των ερευνών περίπου το 2020, δηλαδή σε 3 χρόνια. 

Από την στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η διαδικασία και θα πάρουμε την άδεια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε και να κάνουμε τις προκαταρκτικές έρευνες. Να λάβετε υπόψη σας ότι το Ελληνικό Δημόσιο πριν βγάλει την διαγωνιστική διαδικασία για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης, το ειδικό πλοίο ολοκλήρωσε τις έρευνες και την ερμηνεία τους σε  2 χρόνια παρά τρεις μήνες περίπου. Δεν είναι διαδικασίες δηλαδή γρήγορες, αλλά χρονοβόρες. 

Κάποιος μπορεί να ψέξει το ελληνικό δημόσιο ότι καθυστέρησε είτε λόγω εκλογών είτε για άλλους λόγους, αλλά μέχρι εκεί, διότι σε ότι αφορά τις ίδιες τις έρευνες και την επεξεργασία των δεδομένων μέχρι την τελική ερμηνεία μεσολαβεί ένα ικανό διάστημα. Οι πετρελαϊκές Εταιρείες θέλουν να είναι σίγουρες ότι θα ψάξουν σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς η κάθε γεώτρηση κοστίζει αρκετά χρήματα! Θέλουν να επιμερίσουν τα κόστη και τα ρίσκο.

Να επισημάνω ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις για την περιοχή σας, τα απολήψιμα ίσως να είναι κατά κύριο λόγο αέριο και να μεταφράζεται σε πετρέλαιο, η εικόνα που έχω και εγώ είναι κυρίως για αέριο».

Ο εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ υπογράμμισε ότι  «Τα ΕΛΠΕ πιστεύουμε στη Δυτική Ελλάδα, θα ερευνήσουμε για να δούμε τι υπάρχει από υδρογονάνθρακες. Έχουμε αποφασίσει να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα ισχυροποιώντας και τις στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες Διεθνείς Εταιρείες του Κλάδου. Με το που θα λάβουμε την άδεια, οι έρευνες θα ξεκινήσουν στην περιοχή σας μέσα στο 2017 και το πρώτο γεωτρύπανο θα μπει το 2020 ή το 2021» κατέληξε.

Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου