Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016

Καταβαραθρώνεται η οικοδομή και η αγορά ακινήτων στην Πρέβεζα και την Ήπειρο γενικότερα


ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ-ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Οι οικοδόμοι αναζητούν παραπλήσια επαγγέλματα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους.

Τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην Οικοδομή για την Ήπειρο, καθώς ο αριθμός των αδειών σημείωσε πτώση 32,6%!!! 

Η οικοδομική δραστηριότητα ουσιαστικά δεν υπάρχει στην Ήπειρο και θα πρέπει να πούμε πως από τον συγκεκριμένο κλάδο ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες, ενώ εργολάβοι και κατασκευαστές βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στα οικονομικά τους.

Οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής για την οικοδομή στην Ήπειρο είναι οι ίδιες και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι επενδύσεις που χάθηκαν από την οικοδομή αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ, ενώ όπως φαίνεται εκατομμύρια Έλληνες βλέπουν πως το μόνο πράγμα που επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους, το σπίτι τους, απαξιώνεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα.

Θα πρέπει να πούμε ότι από το 2008, ο αριθμός των αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 72%, ενώ οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν κατά 41%, με την εντονότερη μείωση να παρατηρείται στα αστικά κέντρα ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μείωσης των τιμών έως και 60%.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η φορολογία στην ακίνητη περιουσία έχει αυξηθεί 6 φορές σε σχέση με το 2010, κάτι που δείχνει ότι τα ακίνητα εκτός από απαξιωμένα είναι και επιβαρυμένα με υπέρογκους φόρους.

Για την Πρεβεζάνικη αγορά, μιλήσαμε με τον μεσίτη Νίκο Τσιλιγκίρη, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως η αγορά ακινήτων στην περιοχή μας  παρουσιάζει ραγδαία πτώση που ξεπερνά το 80% σε σχέση με την προ κρίσης εποχή. Όσον αφορά τους λόγους που τα ακίνητα έχουν απαξιωθεί, ο κ. Τσιλιγκίρης ανέφερε χαρακτηριστικά «Υπάρχει μεγάλη τάση απαξίωσης των ακινήτων στην τοπική αγορά. Συνάμα δεν υπάρχει ρευστότητα, τα οικονομικά αποθέματα έχουν εξαντληθεί συν η βαριά φορολόγηση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η πτώση στην αγορά ακινήτων ξεπερνά το 80% σε σχέση με τα χρόνια προ κρίσης. Όσον αφορά τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2015, υπάρχει στάση αναμονής από τον κόσμο που περιμένει τις εξελίξεις για τα κόκκινα δάνεια και τις κατασχέσεις» σημείωσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες απούλητα σπίτια, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ποτέ κατοικηθεί, αν και κτίστηκαν την περίοδο 2007-2009. Πολλά έχουν μείνει στα …τούβλα, λόγω αδυναμίας των κατασκευαστών να τα ολοκληρώσουν. Η οικοδομική δραστηριότητα, υποχωρεί κάθε μήνα σε ποσοστό πάνω από 30% και μόνο τους μήνες που γίνονται ανακαινίσεις, όπως Ιούνιο και Ιούλιο, καταγράφεται κάποια άνοδος.

Το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρει ότι το ΑΕΠ κατά κεφαλήν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030…Η εξισορρόπηση της προσφοράς και ζήτησης στην ελληνική κατοικία θα επέλθει περίπου το 2047, λόγω της υπερπροσφοράς, της υψηλής φορολόγησης και της έλλειψης στεγαστικής πίστης.  Όσον αφορά τις τιμές των κατοικιών… θα αυξάνονται με αργούς ρθμούς, περίπου 0,6% ετησίως, και για να φτάσουν  τα επίπεδα της περιόδου 2002-2008, δηλαδή προ κρίσης, θα το δούμε μετά το 2050 και …. βράσε όριζα!


Άρης Τσελίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου