Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Κυριακή, Δεκεμβρίου 25, 2016

Ηπειρώτικα και καλαματιανά... made in USA


Ολα τα περιμέναμε από την «Third Man Records», την αμερικάνικη δισκογραφική εταιρεία του Τζακ Γουάιτ των πάλαι ποτέ ένδοξων White Stripes, αλλά όχι και αυτό: να δούμε ξαφνικά να βγαίνει στην ετικέτα της μία διπλή συλλογή με δικά μας δημοτικά τραγούδια.

Τζακ Γουάιτ

Εστω κι αν ξέραμε πως οι άνθρωποι εκεί είναι «αρχαιολόγοι» της μουσικής ανακαλύπτοντας αριστουργήματα της λαϊκής παράδοσης απ' όλο τον κόσμο, έστω κι αν γνωρίζαμε επίσης πολύ καλά πως ο Τζακ είναι φανατικός συλλέκτης δίσκων. Πρόκειται για το «Why The Mountains Are Black» (Γιατί είναι μαύρα τα βουνά) και περιέχει αυθεντικές ηχογραφήσεις από δισκάκια 78 στροφών που κυκλοφόρησαν στο πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα.
Υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη συλλογή είναι ο Κρίστοφερ Κινγκ, συνεργάτης του Τζακ Γουάιτ, με ειδίκευση στις συλλογές με παραδοσιακή μουσική. Αυτός ανακάλυψε ένα προς ένα τα κομμάτια, από το «Enas Aetos-Tsamiko» έως το «Kalamatianos» και από το «Pera Ston Pera Maxala» μέχρι και την «Golfo (A Ballad)». «Σχεδίασα και έφτιαξα τη συλλογή σαν ένα "ερωτικό γράμμα" προς το πνεύμα της ελληνικής μουσικής, των μουσικών και των ανθρώπων στην επαρχία που εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις για εκατοντάδες αν όχι και για χιλιάδες χρόνια ακόμα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο ίδιος ο Κρίστοφερ Κινγκ, τηλεφωνικά, από την Αμερική.
«Επειτα από ενασχόληση 30 ετών με κομμάτια του παρελθόντος κατέληξα στο συμπέρασμα πως τα ελληνικά δημοτικά είναι η μουσική που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά μου. Η συλλογή αποτελεί μέρος του εαυτού μου και παρουσιάζει την ένταση και την ποικιλομορφία των δημοτικών σας τραγουδιών από διάφορα μέρη της χώρας. Είναι ένα πολιτιστικό πλεονέκτημα που μόνο οι Ελληνες διαθέτουν και θα πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι.
Το είδος της μουσικής που επέλεξα για το "Why The Mountains Are Black" δίνει άλλωστε την απάντηση σε ένα βαθύ υπαρξιακό μου ερώτημα: ποια είναι η λειτουργία της μουσικής; Νομίζω τα δημοτικά τραγούδια ικανοποιούσαν τις πιο αρχέγονες ανάγκες του ελληνικού λαού, των ανθρώπων της υπαίθρου ιδίως, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, των Βαλκανικών πολέμων και των δύο παγκοσμίων πολέμων. Η μουσική είναι πραγματικό βάλσαμο, κάτι που μας βοηθά να διαχειριστούμε μία κρίση και να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές».
Υπάρχουν κομμάτια από κάθε γωνιά της Ελλάδας στο άλμπουμ, από Ηπειρο και Μακεδονία έως την Κρήτη και την Κύπρο. Ακούμε ζουρνάδες, τσαμπούνες και φλογέρες, νησιωτικά και καλαματιανά, τσάμικα αλλά και πρώιμα ρεμπέτικα. Στο εξώφυλλο τα αναφέρει ως «Primeval Greek Village Music» (Αρχέγονη Μουσική της Ελληνικής Υπαίθρου).
Ο Κρίστοφερ λίγο θέλει και θα πολιτογραφηθεί Ηπειρώτης. Πέρυσι ο πολιτιστικός σύλλογος της Βίτσας τον έκανε επίτιμο κάτοικο του χωριού. «Η μουσική της Ηπείρου, κυρίως από την περιοχή του Ζαγορίου, είναι για μένα σαν το γάλα της μητέρας μου, αποτελεί τροφή για την ψυχή μου. Εχει μία σκοτεινή ένταση και ειλικρίνεια στους στίχους και τη μουσική που επιβεβαιώνουν τη ζωή, τον θάνατο και ό,τι υπάρχει ανάμεσα.
Μουσική με βάθος, με έχει αιχμαλωτίσει ολοκληρωτικά. Και ξέρετε, είναι δύσκολο να περιγράψεις κάτι με το οποίο είσαι ερωτευμένος, έτσι δεν είναι;». Μας δίνει και είδηση για την επόμενη συλλογή που θα βγάλει η «Third Man Records». «Θα είναι από την Ηπειρο, με τον θρύλο του κλαρίνου Κίτσο Χαρισιάδη».
Στην «Third Man Records» που τη διανομή της στην Ελλάδα κάνει η εκλεκτική δισκογραφική εταιρεία «Rockarolla» του Ηλία Ασλάνογλου, κυκλοφόρησε και ο Ενιο Μορικόνε το σάουντρακ του «Hateful Eight», για το φιλμ του Κουεντίν Ταραντίνο. «Ο Τζακ Γουάιτ και η Third Man Records είναι οι καλύτεροι» λέει ο Κρίστοφερ.
Τοποθετούν την αισθητική πιο ψηλά σε σχέση με το οικονομικό γνωρίζοντας πως συμβάλλουν έτσι στη δημιουργία κάτι όμορφου και προκλητικού. Ο Τζακ και η παρέα του έχουν πολύ καλό κι ενστικτώδες γούστο για την καλή μουσική, ενώ πάντοτε κάνουν εξαιρετικές παραγωγές. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη δισκογραφική εταιρεία. Διαθέτουν επίσης ένα καταπληκτικό στούντιο και κατάστημα δίσκων στο Νάσβιλ
Του αρέσει του Τζακ Γουάιτ η παραδοσιακή μουσική; «Αγαπάει πολύ τα μπλουζ, την πολύ πρώιμη αμερικάνικη παραδοσιακή μουσική. Με πολλούς τρόπους τα ηπειρώτικα θυμίζουν τα μπλουζ του αμερικάνικου Δέλτα. Στο συναίσθημα ιδίως».

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου