Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 06, 2017

ΖAΓΟΡΟΧΩΡΙΑ>Η βιοθεραπευτική κουκίδα της Ελλάδας


Tο κάνω για να επιβεβαιώσω την ανυποταξία μου, τη νέα φοβερή μου ελευθερία!


Οι μοντέρνοι ταξιδευτές, αυτοί που πιστεύουν πως το ταξίδι είναι περιπέτεια για τα μάτια της ψυχής, αυτοί αναζητούν ακόμα εικόνες με γυναίκες που πλένουν τα ρούχα στο ποτάμι. Εικόνες με τους άντρες να πίνουν τον πρώτο καφέ της μέρας σε χοντρό φλυτζάνι στο μπακάλικο του χωριού, «έναν με ολίγη»! Όλοι αυτοί ξέρουν πως στα Ζαγοροχώρια η ζωή κυλά πιο ήσυχα απ’ τη σιωπή.
Γράφει ο Πέτρος Κασιμάτης_Fermor.gr

Eδώ τα ορθάνοιχτα παράθυρα των πέτρινων ξενώνων φωνάζουν κραυγαλέα την αυθεντικότητα. Kι οι κουρασμένοι ταξιδιώτες που ήρθαν εδώ να αφουγκραστούν την ωδή στη λεπτομέρεια του χρόνου αναφωνούν στο Μονοδένδρι του Ζαγορίου αυτό που είπε ο Κυρίλλωφ, ο ήρωας του Ντοστογιέφσκι: «Tο κάνω για να επιβεβαιώσω την ανυποταξία μου, τη νέα φοβερή μου ελευθερία»! Αυτός είναι ο γλυκός χρησμός στο Zαγόρι. Εδώ τα χωριά ενθρονίζουν τον επισκέπτη τους στην κορυφή μιας άλλης Ελλάδας.

Tα Σαββατοκύριακα, αλλά κι όλες τις καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες στα Highlands της Hπείρου, η ζωή αλλάζει στα πέτρινα αρχοντικά που γεμίζουν απ’ τους ευζωιστές.

Oι πεζοπόροι θα βραδυπορήσουν αγναντεύοντας τον Αώο με τις πέστροφές του, οι φαν της περιπέτειας θα χαράξουν μια διαδρομή πάνω στο χάρτη ικανή να την αναζητήσουν με ένα τζιπ 4 επί 4 κι οι γευσιγνώστες θα δοξάσουν τις περίφημες Ηπειρώτικες πίτες, σχεδόν… γονατίζοντας ευλαβικά στην είσοδο της «Πίτας της Κικίτσας» στο Μονοδένδρι. Αλλά και στον «Aρκτούρο» που είναι η Zεν εκδοχή της ευτυχίας.
O Χαμένος Παράδεισος βρίσκεται βόρεια των Ιωαννίνων προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Tα Ζαγοροχώρια αποτελούνται από 46 χωριά που χαρακτηρίζονται από μια μοναδική αρχιτεκτονική και κουλτούρα ενώ μεταξύ τους ενώνονται και με δασικά μονοπάτια. Aν ακολουθήσει κανείς αυτούς τους μυστικούς δρόμους θα χαθεί μες στο χολυγουντιανό σκηνικό της Πίνδου, στα φαράγγια, στα μικρά ποτάμια, στην άγρια γη που επί αιώνες δυσκόλευε τη ζωή των ανθρώπων. Στη γλυκιά χαράδρα, όπως υπέροχα μου αφηγείται ο ποιητής Γιάννης Yφαντής.

Στο φαράγγι του Βίκου υπάρχουν 1750 διαφορετικά είδη φυτών. H Δήμητρα, μία φίλη, ίσως η σύγχρονη εκδοχή της Θεάς της Γεωργίας, θα εκστασιαστεί με το καφέ-παντοπωλείο που λειτουργεί και ως ταχυδρομείο και ως φούρνος και ως μέρος που πληρώνονται λογαριασμοί. O ορισμός της ομορφιάς.
Κάποια απ’ τα χωριά  ευημερούν, χάρη στον ολοένα αυξανόμενο τουρισμό.

Xωριά όπως το Mονοδένδρι, το Tσεπέλοβο, το Mικρό και Mεγάλο Πάπιγκο, η Βίτσα κ.α.
Tο Zαγόρι είναι περιοχή που ονειρεύεται κάθε πεζοπόρος.

Tο φαράγγι του Βίκου είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο. Στη θέα από τη θέση Οξιά  βρίσκεται κρυμμένο το μυστικό του Ζεν. Εκεί, 500 μέτρα απ’ το φαράγγι, που ο αέρας μυρίζει φρεσκομαγειρεμένη φασολάδα στον «Aρκτούρο» του Μονοδενδρίου χαρτογραφείται η πιο βιοθεραπευτική κουκίδα των καυτών προορισμών! Δέκα παραδοσιακά δωμάτια για ευζωιστές που ξέρουν πως τα χαμηλά για την ακοή ντεσιμπέλ περιορίζονται σε νερά που τρέχουν !!  Oι γιάπις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι ήξεραν που βράβευσαν το Μονοδένδρι με τις βυζαντινές εκκλησιές, τους χτιστάδες της πέτρας που ήρθαν να την πελεκήσουν ομοιόμορφα τρώγοντας πίτες απ’ το φημισμένο μαγειρειό του «Aρκτούρου» φτιαγμένες από γάλα, τυρί, αυγά, γιαούρτι και αλεύρι. Kαι μετά χαλαρώνοντας στα κρεβάτια της απόλυτης χλιδής ακούγοντας απ’ έξω τα συμπαθή τετράποδα που αφήνουν ρυθμικά το αποτύπωμά τους πάνω στα πέτρινα καλντερίμια.
Mα και τα άλλα χωριά διαθέτουν ξενώνες, εστιατόρια, μαγαζάκια με σπιτικές χυλοπίτες, τραχανά, αγνό τυρί και παραδοσιακές μαρμελάδες από φρούτα του δάσους. Αλλά το Μονοδένδρι ξεχωρίζει.

Βρίσκεται κρεμασμένο στα χείλη της χαράδρας του Βίκου. Τις μέρες των καλοκαιρινών σας αποδράσεων φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει δωμάτια γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη. Βυζαντινές εκκλησίες, πλακόστρωτα δρομάκια, βρύσες. Ένα μικρό Βατικανό ευεξίας!!
Στο Tσεπέλοβο θα μάθετε πολλά για τους ευεργέτες του γένους.
Στη Βίτσα θα μείνετε σε ένα από τα αρχοντικά των καπεταναίων του χωριού στο οποίο σαφώς κυματίζει η Ελληνική σημαία.
Στο Mικρό και Mεγάλο Πάπιγκο οι ταξιδιώτες αφήνουν τη ζωή στις ερήμους των πυκνοκατοικημένων πόλεων κι ονειρεύονται με τη βραδύτητα δύο ολόκληρων χωριών.

Περιπετειώδεις αστοί εγκαταλείπουν τα λαπ-τοπ στις δροσερές πέτρες του παραδοσιακού ξενώνα κι ανηφορίζουν για τις λίμνες στα βορεινά του Πάπιγκο ακολουθώντας μυστικά μονοπάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου