Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δεν έχει ανοίξει τη φετινή σεζόν το εμβληματικό ξενοδοχείο της Πρέβεζας, το γνωστό Preveza Beach, ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας και σημείο αναφοράς για όλη την ευρύτερη περιοχή Ιωαννίνων, Άρτας, Πάργας και Μετσόβου. Τελευταία ημέρα που δούλεψε το ξενοδοχείο ήταν στις 31 Οκτωβρίου του 2016, στο φινάλε της περυσινής σεζόν, ενώ από φέτος, το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, καθώς αφαιρέθηκε το management από τον κ. Νίκο Γιαννακόπουλο που «έτρεχε» το ξενοδοχείο την τελευταία οκταετία.
Όπως τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος το ξενοδοχείο έπρεπε να έχει ανοίξει 1η Απριλίου, όμως λόγω εξώδικων και άλλων από την τράπεζα αυτό δε θα γίνει, οπότε μένουν στο δρόμο περί τους 100 εργαζομένους που απασχολούσε.
Το Preveza Beach ανήκει στην Eurobank το οποίο πέρασε στη δικαιοδοσία της το 2008 λόγω χρεών από επιχειρηματία του χώρου ονόματι Ζερβό, ενώ εδώ και μήνες η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με ενδιαφερόμενους επενδυτές, τόσο εγχώριους, όσο και από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, ενδιαφέρον για την επινοικίαση ή την εξαγορά του ξενοδοχείου έχουν δείξει αρκετοί όμιλοι, όμως η σοβαρότερη περίπτωση θεωρείται το ενδιαφέρον του μεγάλου βρετανικού ομίλου Neilson Active Holidays.
Ο Βρετανικός τουριστικός οργανισμός που πρωταγωνιστεί στις θερινές διακοπές της γηραιάς Αλβιώνας έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην Ελλάδα, δρομολογώντας μια μονάδα 5 αστέρων, το Messini Beach Club στη Μεσσήνη.
Κάποιες φήμες από την Πρέβεζα κάνουν λόγω και για ενδιαφέρον από ελληνική πλευρά και από την ΤΕΜΕΣ, του ομίλου Κωσταντακόπουλου, όμως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να ευσταθεί.
Ενδιαφέρον φέρεται να έχει δείξει κατά το παρελθόν και ο επίσης μεγάλος αγγλικός όμιλος Minoan Group Plc, εταιρεία εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες πασχίζει να κάνει μεγάλη επένδυση 250 εκατ. ευρώ στην Κρήτη και στο Κάβο Σίδερο.
Προς το παρόν τίποτα δεν έχει τελεσφορήσει, ενώ όπως επισημαίνουν στελέχη της Eurobank έως τα τέλη Μαΐου πιθανότατα θα έχει ξεκαθαριστεί η κατάσταση, όμως είναι άγνωστο αν θα γίνει προσπάθεια – παρ' ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο – να «σωθεί» η σεζόν με το άνοιγμα αμέσως του ξενοδοχείου.
Η προσπάθεια πώλησης του Preveza Beach λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, τόσο το ακριβό τίμημα που ζητούσε η τράπεζα, όσο και το ότι η Πρέβεζα δεν θεωρείται τουριστικό brand για τέτοιου ρίσκου επένδυση, καμιά διαπραγμάτευση δεν...στέριωσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank αρχικά στόχευσε να «πιάσει» μια τιμή γύρω στα 18 εκατ. ευρώ, όμως τελικώς φαίνεται πως το όποιο deal – αν κλείσει – δε θα ξεπεράσει τα 4,5 έως 5 εκατ. ευρώ.
Ποιο είναι το Preveza Beach
Το Preveza Beach είναι το πιο ξακουστό ξενοδοχείο ολόκληρης της περιοχής, βρίσκεται στο κέντρο της Ηπείρου, σε μια από τις ωραιότερες αμμώδεις παραλίες του Ιονίου πελάγους, μήκους 17 χλμ.
Είναι χτισμένο το... μακρινό 1968, στοιχείο που αποτελεί και το μεγάλο βαρίδι για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές καθώς έγινε με άλλα πολεοδομικά, αισθητικά και σχεδιαστικά πρότυπα.
Άρχισε να λειτουργεί «ξεκάρφωτο», στην άγνωστη έως τότε παραλία της Καστροσυκιάς στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και ήταν η πρώτη απόπειρα να έρθουν ξένοι τουρίστες στην περιοχή.
Μάλιστα, ήταν και η πρώτη – κυριολεκτικά – επαφή του ντόπιου πληθυσμού, νέων αλλά και μεγαλύτερων, από Πρέβεζα, Άρτα και όλα τα πέριξ χωριά, με τον ξένο τουρισμό και τις... τουρίστριες που έκαναν την εμφάνισή τους στα μαγευτικά και παρθένα νερά του Ιονίου από τις αρχές του '70...
Το Preveza Beach, ήταν ο προπομπός της τουριστικής ανάπτυξης που γνώρισε τότε η περιοχή, χωρίς όμως να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.
Το ξενοδοχείο, ξέχωρα από την παλαιότητά του είναι τοποθετημένο σε μια περιοχή που διατηρεί τη φυσική της ομορφιά αναλλοίωτη. Βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα, σε απόσταση 18 χιλ. από την πόλη της Πρέβεζας και 20 χιλ. από το αεροδρόμιο του Ακτίου, το οποίο είναι μέσα στα 14 που ανέλαβε για ανακαίνιση και διαχείριση η Fraport.
Η μονάδα συνολικά αποτελείται από 260 δωμάτια και 4 Σουίτες. Το συγκρότημα περιλαμβάνει 80 δωμάτια και 4 σουίτες με θέα προς την θάλασσα και 80 δωμάτια με θέα προς την εξοχή στο κεντρικό κτήριο και τέσσερις παράπλευρες κατοικίες 24 δωματίων η κάθε μία.
Πάντως, στις... φουλ και καλές σεζόν, και επί ημερών του κ. Γιαννακόπουλου, το ξενοδοχείο έφτασε να φιλοξενεί έως και 630 άτομα μαζί με κάποιες... προσθήκες και extra κλίνες. Για πολλά χρόνια, το Preveza Beach αποτελούσε ναυαρχίδα για την τουριστική υποδομή της Πρέβεζας.
Τα αρνητικά του ξενοδοχείου
Στα αρνητικά του ξενοδοχείου, που δεν είναι καθόλου αμελητέα, είναι ότι – όπως προαναφέρθηκε – χτίστηκε το πριν από 49 χρόνια, οπότε πρόκειται για πολύ παλιά μπετά, αλλά και με άλλους πολεοδομικούς και σχεδιαστικούς όρους.
Είναι τριών αστέρων, κάτι που σε τέτοιο επίπεδο είναι αρνητικό στοιχείο και δημιουργεί δυσκολίες κλεισίματος καλών και ακριβών πακέτων. Για να γίνει 4στερο, θα πρέπει να μεγαλώσουν όλα τα δωμάτιά του κατά ένα τετραγωνικό μέτρο περίπου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, χρειάζεται εκ βάθρων ανακαίνιση, κάτι που θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των δωματίων, ενώ η επένδυση είναι μεγάλου ρίσκου.
Πολλά έχουν ακουστεί σε ότι αφορά τη στόχευση των νέων, ενδιαφερόμενων επενδυτών περί διάθεσης ολοσχερούς κατεδάφισης με παράλληλη εκμετάλλευση της έτσι κι αλλιώς προνομιακής τοποθεσίας, μέσω ανέγερσης πολυτελών βιλών, είτε για ενοικίαση είτε (και) για πώληση. Αλλά αυτό προϋποθέτει τεράστιες επενδύσεις, αλλά και αλλαγή των όρων δόμησης, ειδικές άδειες κ.ο.κ.
Πλήγμα για όλη την περιοχή το κλείσιμό του
Σύνθετοι ασφαλώς οι λόγοι που οδήγησαν σε αδιέξοδο το ξενοδοχείο, όμως ένας από τους κυρίαρχους, είναι ότι η Πρέβεζα δεν μπόρεσε να αποτελέσει ένα ξεχωριστό, αυτόνομο τουριστικό brand και έτσι μεμονωμένα, η μονάδα δεν μπόρεσε να είναι εύκολα βιώσιμη.
Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τους 100 άμεσα εργαζόμενους, από το κλείσιμο πλήττεται όλη η ευρύτερη περιοχή, προμηθευτές, τροφοδότες, διάφορα καταστήματα κ.λπ. Άλλωστε, στα χρόνια που λειτούργησε καλά το Preveza Beach έγινε σημείο αναφοράς όλης της ευρύτερης περιοχής και το επίκεντρο της όποιας τουριστικής κίνησης έχουν οι πέριξ νομοί.
Πλέον, ο έχων το management επί μια 8ετία κ. Νίκος Γιαννακόπουλος έχει έρθει σε ρήξη με την τράπεζα, η οποία αναζητά επενδυτές.
Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, οι λόγοι του αδιεξόδου είναι πολλοί και σύνθετοι. Νοοτροπίες, επιχειρηματικά συμφέροντα, λαϊκισμός και «πολεμική» κατά των επενδύσεων, εμπλοκή τοπικών παραγόντων και πολλά άλλα, προξένησαν – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – μεγάλη ζημιά στην τοπική κοινωνία με το κλείσιμο μιας ακόμη μεγάλης επιχείρησης που απασχολούσε μια σειρά επαγγελματιών.
liberal.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου