Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 21, 2017

Επίτιμος Δημότης Πρέβεζας, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος - Πλήρες Φωτορεπορτάζ


Από χτες το βράδυ έφτασε στην Πρέβεζα ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος ξεκινώντας την τριήμερη επίσκεψη του στην γενέτειρα της μητέρας του την Πρέβεζα.

Ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που του απεύθυνε ο Δήμαρχος Χρήστος Μπαΐλης ο Μακαριότατος επισκέπτεται την αγαπημένη του πόλη η οποία του ετοίμασε μια ιδιαίτερη υποδοχή. 

Ο κ. Αναστάσιος , έφτασε στην Πρέβεζα με ολιγομελή συνοδεία (τον ίδιο και δύο συνεργάτες του), μεταξύ των οποίων του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αμαντίας, από τα Ιωάννινα και το πρώτο βράδυ δεν παρέστη  σε επίσημες εκδηλώσεις αλλά είχε προσωπικές συναντήσεις με αγαπημένα του πρόσωπα. 

Σήμερα Πέμπτη στις 11 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος βρέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης όπου συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο κ.Χρυσόστομο. 










Στις 12 ο Μακαριότατος επισκέφτηκε το Δημαρχείο όπου ο κ.Μπαΐλης τον υποδέχτηκε και του παρέδωσε σε ανάμνηση της ιδιαίτερης αυτής ημέρας ένα συμβολικό δώρο. 













Αμέσως μετά ο Μακαριότατος μετέβη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας όπου παρουσία των πολιτικών - στρατιωτικών αρχών και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η τελετή Ανακηρύξεως του κ. Αναστασίου σε Επίτιμο Δημότη Πρέβεζας. 

























Στην τελετή Ανακηρύξεως του κ. Αναστασίου σε Επίτιμο Δημότη Πρέβεζας παρέστησαν σύσσωμοι οι φορείς και οι κάτοικοι της πόλης, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης. 

Ενώ, στις 6 το απόγευμα στον Άγιο Χαράλαμπο θα γίνει υποδοχή του Μακαριοτάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους όπου παρουσία των ομόρων Μητροπολιτών θα τελεστεί Δοξολογία ενώ ο κ. Χρυσόστομος θα παρασημοφορήσει τον κ.κ Αναστάσιο με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκρισης της Μητροπόλεως, τον Σταυρό του Αποστόλου Παύλου. 

Στις 7 θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας ενώ το τμήμα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό Γιώργο Τσούκη θα παρουσιάσουν τέσσερα παραδοσιακά τραγούδια από την περιοχή του Πωγωνίου. 

Την Παρασκευή ο Μακαριότατος θα επισκεφθεί τους τάφους των παππούδων του (οικογένεια Μαλτέζου) στο κοιμητήριο της Πρέβεζας και πιθανότατα και το Μουσείο της Νικόπολης. 

Όπως δεσμεύτηκε δε, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στην Πρέβεζα και την Παρασκευή (αφού αρχικά προβλέπονταν αναχώρησή του το απόγευμα) αφού επιθυμία του είναι να δει την πόλη όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχει συναντήσεις με τους ανθρώπους της.

Δήλωση Υφυπουργού Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη στην τελετή ανακήρυξης του  Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου ως Επιτίμου Δημότη Πρέβεζας



Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα στην Τελετή Ανακήρυξης ως Επιτίμου Δημότη Πρέβεζας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος συμπληρώνει 25 χρόνια  Αρχιερατίας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος, ένας σεμνός Ιεράρχης με πλούσιο ποιμαντικό και επιστημονικό έργο, με το αδιαμφισβήτητο διεθνές κύρος, με τις πολλές διακρίσεις, με τις οποίες έχει τιμηθεί, αλλά πρωτίστως με την ακάματη δραστηριότητά του, έφερε σε πέρας πολλαπλό έργο, πνευματικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό τόσο στην Εκκλησία, όσο και στην κοινωνία της Αλβανίας.

Η ανασύσταση των εκκλησιαστικών δομών στην Αλβανία αποτελεί ασφαλώς το μεγάλο του έργο, το οποίο ανέλαβε το 1991, ενόσω υπηρετούσε την ιεραποστολή στην Αφρική.
Μερίμνησε για την ανέγερση ιερών ναών, την αναστήλωση και ανακαίνιση ορθοδόξων εκκλησιών και ιερών μονών.

Ακόμη επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο με το πλούσιο έργο του στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και ειδικότερα της συντήρησης μνημείων και έργων εκκλησιαστικής τέχνης, των υγειονομικών υπηρεσιών, της φροντίδας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και σε πλείστους άλλους τομείς.

Με διακριτικότητα, σεμνότητα και απόλυτη αφοσίωση στο έργο του, εμπνέει πηγαία το σεβασμό όλων μας, ενώ αποτελεί παράδειγμα διαρκούς και ανιδιοτελούς προσφοράς και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.

Από πλευράς της Πολιτείας, ευχόμαστε υγεία και δύναμη για τη συνέχιση του σπουδαίου έργου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου