Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2018

Ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ για τις πλημμύρες της Π.Ε. Πρέβεζας



Προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας

Το  χειμώνα που πέρασε (ιδιαίτερα 1 και 2 Δεκέμβρη 2017), στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, είχαμε πλημμύρες, ιδιαίτερα στο Δήμο Πρέβεζας, περιοχή Λούρου, αλλά και στους άλλους Δήμους Ζηρού και Πάργας.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου (αριθμ. 141991/8938/6-12-17) κηρύχτηκε η Π.Ε. Πρέβεζας, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από καταστροφές, στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές.

Σε συνεδριάσεις του, το Δημ. Συμβούλιο Πρέβεζας (αποφάσεις 594/2017 και 45/2018) ασχολήθηκε με το θέμα των πλημμυρών στις Δημοτικές Ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου, που είχαμε τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Από τις πλημμύρες κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν περίπου 30 νοικοκυριά (σπίτια, οικιακός εξοπλισμός, αποθήκες με γεωργικά μηχανήματα και μικροεπιχειρήσεις (γεωργικές, μεταποιητικές και εμπορικές).

Οι πλημμύρες στην Π.Ε. Πρέβεζας, είναι χρόνιο πρόβλημα και ανάλογα της έκτασης των καιρικών φαινομένων έχει και τις αντίστοιχες καταστροφές.

Το ΚΚΕ με τους εκπροσώπους του, χρόνια τώρα, είτε στη Βουλή, είτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, είτε στα Δημοτικά Συμβούλια είχε αναδείξει, το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ως έργο υποδομής, πρώτης προτεραιότητας.

Οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων και των παραγόντων της τοπικής διοίκησης ότι με τις παρεμβάσεις τους θα αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα διαψεύστηκαν.   

Ως ΚΚΕ είχαμε αναδείξει ότι απαιτείται:

1. Συνολική μελέτη προστασίας της Λεκάνης του Λούρου και του Αχέροντα ποταμού και των άλλων μικρότερων λεκανών που διασχίζονται από μικρότερα ποτάμια (ποταμός Αράθων, ποταμός που καταλήγει στο Λούρο κ.ά.).

Οριοθέτηση όλων των ποταμών (μεγάλων και μικρότερων) και χρονιάτικος καθαρισμός από φερτά μπάζα, πλατάνια κλπ. Αντιδιαβρωτική προστασία των ποταμών για προστασία των λαϊκών περιουσιών.

2. Ολοκληρωμένο δίκτυο ομβρίων υδάτων, και στις πόλεις και αποστραγγιστικά έργα στην ύπαιθρο και ειδικά στις μεγάλες πεδιάδες Αχέροντα, Λούρου, Μποϊδα Μαυρή, πεδιάδας Πρέβεζας κλπ.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή, με τροπολογία στη Βουλή, εντάχθηκε και αυτή στις ρυθμίσεις που αφορούσαν τη Μάνδρα Αττικής καθώς και άλλες πλημμυροπαθείς περιοχές.

Επίσης ο Δήμος Πρέβεζας, αποφάσισε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (594/1917 απόφαση) να δώσει σε κατοίκους του (Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου) έκτακτο βοήθημα στους πλημμυροπαθείς (1000 € για καταστροφές οικιακού εξοπλισμού και 500 € για καταστροφές σε υπόγεια και αποθήκες). Από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν υπάρξει εξαιρέσεις αρκετών πληγέντων, με διάφορες δικαιολογίες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα θα πάρουν ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστροφικές πλημμύρες. Τι ποσά θα διατεθούν για μελέτες και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία στην Π.Ε. Πρέβεζας και ειδικά σε περιοχές που περνάει ο Αχέροντας, ο Λούρος και οι ποταμοί (και ξεροπόταμοι) που καταλήγουν σε αυτούς.

2. Πότε θα δοθούν στους πληγέντες της Π.Ε. Πρέβεζας τα ποσά που προβλέπονται αφού εντάχθηκαν και αυτοί στις ρυθμίσεις που αφορούσαν την Μάνδρα και άλλες πληγείσες περιοχές.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου